Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Χτύπημα» Fitch στην Κίνα - Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook - «Βέλη» κατά του οίκου από το Πεκίνο

«Χτύπημα» Fitch στην Κίνα - Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook - «Βέλη» κατά του οίκου από το Πεκίνο
Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε "αρνητικές" από "σταθερές"
Tις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας υποβάθμισε η Fitch Ratings, επικαλούμενη ανησυχίες για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε "αρνητικές" από "σταθερές", αν και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κίνας στο Α+.

"Η αναθεώρηση των προοπτικών αντανακλά τους αυξανόμενους κινδύνους για τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών της Κίνας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πιο αβέβαιες οικονομικές προοπτικές εν μέσω της μετάβασης από την ανάπτυξη που εξαρτάται από τα ακίνητα σε αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί ως ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης", αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε σημείωμά του.
Η Fitch αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας θα μειωθεί στο 4,5% το 2024 από 5,2% το 2023, χάνοντας τις κυβερνητικές προβλέψεις για 5% εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αγορά ακινήτων και των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών.
Ενώ οι αντίξοες συνθήκες αναμένεται να αντισταθμιστούν κάπως από την αύξηση των δημοσιονομικών κινήτρων, αυτό παρουσιάζει επίσης υψηλότερες προοπτικές για το χρέος.

Αύξηση δημοσίου χρέους

Σύμφωνα με το Reuters, η Fitch δήλωσε ότι αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 61,3% του ΑΕΠ το 2024 από 56,1% το 2023- υποστηριζόμενο κυρίως από την αυξημένη δημοσιονομική στήριξη από το Πεκίνο για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.
Η αποπληθωριστική τάση της Κίνας παρέμεινε επίσης μια ανησυχία, δήλωσε η Fitch, με τον διατηρούμενο αποπληθωρισμό να παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους για το ΑΕΠ της χώρας.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου αναμένονται την Πέμπτη και αναμένεται να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τον αποπληθωρισμό.
Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε ακόμη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας στο Α+ με βάση την προοπτική σχετικά ισχυρότερης ανάπτυξης στην Κίνα σε σύγκριση με τους ομολόγους της.
Η ποικιλομορφία της οικονομίας της χώρας και η σημασία της στο παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται ακόμη να προκαλέσουν κάποια ανάπτυξη.
Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως καθώς η ανάκαμψη μετά το COVID απέτυχε να υλοποιηθεί το 2023. Η παρατεταμένη ύφεση στη βασική αγορά ακινήτων της χώρας -η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ- έχει επίσης υποβαθμίσει τις προοπτικές της Κίνας, ιδίως εν μέσω ενός κύματος σημαντικών αθετήσεων στον τομέα.
Η Moody's είχε επίσης υποβαθμίσει τον Δεκέμβριο τις προοπτικές της Κίνας σε αρνητικές.

Η απάντηση της Κίνας

Δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την υποβάθμιση των προοπτικών του Fitch, ενώ επέκρινε επίσης το σύστημα του οίκου αξιολόγησης για το γεγονός ότι του διέφυγαν ορισμένες θετικές επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι προσπάθειές του για την εκτόνωση των υψηλών επιπέδων χρέους προχωρούν με ομαλό τρόπο και ότι ο συνολικός κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενος.
Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης μείωση της κλίμακας του κρυφού χρέους και του αριθμού των χρηματοδοτικών οχημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης