Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης μετά τη χθεσινή «βουτιά»

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης μετά τη χθεσινή «βουτιά»
Ο κανονισμός-έκτρωμα του Κοντόπουλου που στέλνει εκτός Χρηματιστηρίου δεκάδες εταιρείες δεν πρέπει να περάσει
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Είναι τόσες οι χαρές που έχει μοιράσει τους τελευταίους μήνες, είναι τέτοιες οι αποδόσεις που η διόρθωση ακόμη και να συνεχιστεί, δε μας προβληματίζει. Φυσικά και οι επενδυτές πρέπει να βάζουν και κάτι στην τσέπη και να έχουν ρευστότητα για να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες. Η αίσθηση που έχουμε από τη χθεσινή υποχώρηση είναι ότι πολλοί επενδυτές ανησύχησαν έντονα. Οι αγορές δεν πάνε μόνο πάνω. Κάνουν και διορθώσεις. Οι παλιοί που έχουν περάσει τη μεγάλη κρίση βέβαια, το γνωρίζουν καλά. Σήμερα ξεκίνησε με διαθέσεις συσσώρευσης όπως και οι αγορές της Ευρώπης. Υπάρχουν μικτές διαθέσεις στις τράπεζες και μάλλον θα επηρεάσουν το πρόσημο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ΑΛΦΑ δείχνει καλή εικόνα και ακολουθεί η ΠΕΙΡ, ενώ πιέζονται λίγο οι άλλες δύο συστημικές. Όμως λίγα λεπτά αργότερα, βγήκαν πιέσεις και στις δύο που είχαν άνοδο και έτσι επηρεάζεται το πρόσημο του Γ.Δ.

AEGEAN: Με λίγα κομμάτια έχει την καλύτερη άνοδο στον FTSE 25 κατά 1%.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Χ.Α.: Μετά τα συνεχόμενα δημοσιεύματα του ΒΝ, είδαμε και άλλες αντιδράσεις. Άλλες είναι στο ίδιο μήκος κύματος και άλλες στο “περίμενε να δούμε”, στο “ίσως να μην είναι έτσι” και άλλα. Η στήλη ξεκαθαρίζει πως είναι με τα συμφέροντα των μικρομετόχων, αυτών που επενδύουν τις οικονομίες τους με όλους απέναντι, χωρίς να έχουν πληροφόρηση, χωρίς να έχουν παχυλές αμοιβές και stock option, χωρίς να διαχειρίζονται λεφτά άλλων. Είναι με τα θεμελιώδη και βάσει αυτών κοιτάζει τις μετοχές και όχι με τη διασπορά και μόνο. Μας αρέσει η διασπορά, θέλουμε να αυξηθεί αλλά όχι τιμωρώντας τους μικρομετόχους.

Αν τώρα πρέπει να περιμένουμε να μας «κατακτήσουν» για να αντιδράσουμε σας λέμε πως θα είναι αργά, όταν θα αντιδράσουμε. Τώρα είναι η ώρα. Αυτό το έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Να υποχρεωθούν σε δημόσια πρόταση οι επιχειρηματίες; Να μπουν σε άλλη αγορά; Να διαπραγματεύονται λιγότερες ώρες ή ό,τι άλλο σκεφτούν. Έξω από το χρηματιστήριο όμως χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τους μικρομετόχους, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Ας φτιάξει πρώτα τα δικά της η ΕΧΑΕ και βλέπουμε.

Θα πούμε επίσης πως εύκολα λύνεται το πρόβλημα της διασπορά, μεταφέροντας μετοχές που έχουν οι μεγαλομέτοχοι σε άλλους κωδικούς, μέσω και ξένων χρηματιστηριακών, όπου η ανίχνευση του τελικού πελάτη δεν είναι εύκολη. Αλλά αυτό θέλουμε; Να γίνουν «μαϊμουδιές»; Δεν είναι καλύτερα να λυθεί το θέμα με όμορφες και σωστές διαδικασίες και να μπουν οι βάσεις ώστε να μην υπάρξει νέα εταιρεία με χαμηλή διασπορά;

ΟΛΠ: Σημειώστε πως θα κάνει επένδυση στο λιμάνι για την κρουαζιέρα 100 εκατ. ευρώ και η Ε.Ε. θα δώσει τα 90 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με 10 εκατ. ευρώ θα βελτιώσει τα περιουσιακά του στοιχεία 100 εκατ. ευρώ. Δεν είναι και λίγο. Τώρα ελπίζουμε οι οχλήσεις των αναλυτών για καλύτερη μερισματική απόδοση να φέρουν αποτέλεσμα και στη γενική συνέλευση να βελτιωθεί η πρόταση του Δ.Σ.

DIMAND: Έχουμε την εντύπωση πως εδώ πρέπει να κοιτάμε λίγο και την αξία που θα αποκτήσουν τα ακίνητα που κατασκευάζει. Και αυτή η αξία είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποτίμηση. Δεν είναι μία απλή ΑΕΕΑΠ που κοιτάμε το ΝAV. Επίσης έχει κάνει μία μεγάλη διόρθωση από την τιμή εισαγωγής και συγκεκριμένα έχει χάσει το 1/3 της τιμής.

MODA BAGNO: Με 30 τεμάχια την άνοιξαν στο -11,85% και γρήγορα βγήκε υψηλότερα ο αγοραστής. Από τα 2,90 ευρώ πήγε στα 3,29 ευρώ.

ΑΚΡΙΤΑΣ: Με 20 τεμάχια εδώ πήγε στο -10,06%.

ΤΙΤΑΝ: Μες 17 τεμάχια αυτή που έχει και διασπορά στο -1,91%.

ΕΚΤΕΡ: Η χθεσινή δυνατή διόρθωση την πήγε σε άλλη γραμμή στήριξης. Μένει να δούμε αν θα την κρατήσει ή αν θα βρει πιο κάτω ισορροπία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης