Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρωτογενές πλεόνασμα - έκπληξη 1,3% αντί 1,1% το 2023 - Οι ανακοινώσεις από την Eurostat 22 Απριλίου

Πρωτογενές πλεόνασμα - έκπληξη 1,3% αντί 1,1% το 2023 - Οι ανακοινώσεις από την Eurostat 22 Απριλίου
Ο στόχος με το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 αλλά οι προβολές στο Γενικό Λογιστήριο οδηγούν σε μεγαλύτερο αποτέλεσμα
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το ύψος του πλεονάσματος του 2023 με βάση τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα ανακοινώσει η Eurostat στις 22 Απριλίου και θα «σφραγίσουν» τις επόμενες κινήσεις από την κυβέρνηση με «πλοηγό» τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Ο στόχος με το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 αλλά οι προβολές στο Γενικό Λογιστήριο οδηγούν σε μεγαλύτερο αποτέλεσμα κοντά στην περιοχή του 1,3% - 1,4% του ΑΕΠ κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων στα φορολογικά έσοδα καθώς το περασμένο έτος έκλεισε με υπερεισπράξεις κοντά στα 5 δισ. ευρώ.
Το υψηλότερο κατά 0,2% - 0,3% ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το στόχο πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» κοντά στα 400 - 450 εκατ. ευρώ αλλά στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να είναι συγκρατημένοι καθώς ένα μεγάλο μέρος από αυτό το απόθεμα έχει ξοδευτεί σε προηγούμενα μέτρα στήριξης που δόθηκαν σε νοικοκυριά, αγρότες και ευάλωτους.
Από την άλλη δεν παύει να αποτελεί μία θετική εξέλιξη η οποία θα συνεκτιμηθεί από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε μία κίνηση - έκπληξη μέσα στο Πάσχα εν όψει και των ευρωεκλογών που θα αφορά λίγους και θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα το οποίο μετά την πρόταση μομφής κατέστη βαρύ.
Ωστόσο οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα περιμένουν να δουν που ακριβώς θα κάτσει η «μπίλια» με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις ενώ υπάρχει και η ανασφάλεια με την ανάπτυξη καθώς το 2023 ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων μόλις 2% έναντι πρόβλεψης για 2,4% ενώ για φέτος ο πήχης έχει ανέβει στο 2,9%.
Ένας ακόμη σημαντικός «αστερίσκος» είναι ότι το 2024 πρέπει να επιτευχθεί διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον 2,1% του ΑΕΠ αλλά η πορεία των κρατικών εσόδων εμφανίζεται να υποστηρίζει αυτόν τον στόχο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα από ΦΠΑ το πρώτο δίμηνο ανήλθαν σε 4,443 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 127 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο ενώ υπέρβαση 40 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
Επίσης, πάνω από τις προβλέψεις κατα 136 εκατ. ευρώ ήταν το ίδιο διάστημα και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Ωστόσο ακόμα και αν αφαιρεθούν οι πληρωμές που αναλογούν στον περσινό φόρο εισοδήματος μέρος της υπέρβασης συνδέεται με τους αυξημένους μισθούς των υπαλλήλων στο δημόσιο και με το γεγονός ότι και οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κινούνται σε καλύτερη μοίρα και με προοπτική να αυξηθούν ακόμα περισσότερα μετά τη νέα αναπροσαρμογή στον κατώτατο μισθό ο οποίος από 1ης Απριλίου θα ανέλθει στα 830 ευρώ (καθαρές αποδοχές 710) από 780 ευρώ μεικτά ή 667 ευρώ καθαρά συμπαρασύροντας προς τα πάνω επιδόματα και τριετίες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης