Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα δήμαρχος Χειμάρρας διορίστηκε Blerina Γκόρου Bala - Οι αντιδράσεις Μπελέρη και Rama

Νέα δήμαρχος Χειμάρρας διορίστηκε Blerina Γκόρου Bala - Οι αντιδράσεις Μπελέρη και Rama
Εργάζεται από το 2009 στο δημαρχείο Χειμάρρας ως οικονομολόγος
Σχετικά Άρθρα
(upd) Καθήκοντα δημάρχου στη Χειμάρρα ανέλαβε την Παρασκευή 29/3 η οικονομολόγος Blerina Γκόρου Bala.
Μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης στον χώρο του δημαρχείου στις 12:00 τοπική και με κλειστές πόρτες για τους πολίτες, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χειμάρρας ενέκρινε την εκλογής της νέου δημάρχου στην ημερήσια διάταξη.
Οι σύμβουλοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος πρότειναν για τη θέση του νέου δημάρχου την μέχρι πρότινος αντιδήμαρχο Blerina Γκόρου Bala και παράλληλα ενημέρωσαν πως ο έτερος αντιδήμαρχος, Pervin Gjikuria παραιτείται της διαδικασίας.
Οπως γράφει το himara.gr, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση με 15 ψήφους υπέρ και έχρισε την Bala νέα δήμαρχο. Η διορισμένη δήμαρχος είναι από την Χειμάρρα, το γένος Γκόρου και ο σύζυγός της Artan Bala με καταγωγή από το χωριό Βουνό, είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Εργάζεται από το 2009 στο δημαρχείο Χειμάρρας ως οικονομολόγος.
Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama έγραψε στο Twitter (Χ): 
«Θετική εξέλιξη για τη συνέχιση του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί η σημερινή εκλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας, με 15 ψήφους υπέρ και μόλις 4 κατά, της αντιδημάρχου του δήμου, Blerina Bala, ως εν ενεργεία δημάρχου.
Η αποτυχημένη προσπάθεια από μια χούφτα παρακινημένων ατόμων να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη βάσει της σχετικής νομικής υποχρέωσης του Δημοτικού Συμβουλίου κατέδειξε ξεκάθαρα το απλό γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Χειμαρριωτών δεν ανήκει στα χαρακώματα της σύγκρουσης, του διχασμού και της παράλογης ενίσχυσης της πρωτόγονης διαμάχης, που τρέφεται με συμφέροντα και λογαριασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού της Χειμάρρας».

Η απάντηση του Φρέντη Μπελέρη

Σκληρή ανακοίνωση για το διορισμό της Blerina Γκόρου Bala στη δημαρχία Χειμάρρας εξέδωσε ο Φρέντης Μπελέρης.
«Καμία καλή ευρωπαϊκή πρακτική που επικαλέστηκε ο κ. Ράμα δεν λέει πως δήμαρχο επιλέγει η παράταξη που ηττήθηκε. Καμία καλή ευρωπαϊκή πρακτική δεν προβλέπει τον διορισμό δημάρχου από το νομάρχη, ενός προσώπου που δεν έχει εκλεγεί καν ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά διορίστηκε από τον ηττημένο.
Παραβιάσατε το Σύνταγμα
και δεν επιτρέψατε σε αυτόν που ψήφισε ο κυρίαρχος λαός να ορκιστεί. Σε παράβαση του νόμου διορίζετε νέο δήμαρχο, όπως δήλωσε και ο νομάρχης, και ερμηνεύετε το νόμο όπως σας βολεύει», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Μπελέρη:
«Ένα νομικό κουβάρι που είναι αδύνατο να λυθεί. Ένα κουβάρι που δημιουργήθηκε με τη συμβολή της εισαγγελίας και του ειδικού δικαστηρίου κατά της διαφθοράς SPAK, οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος να πουν ΟΧΙ στον κ. Ράμα.
Κανένας νόμος και κανένα Σύνταγμα δεν προβλέπει αυτό που γίνεται στο δήμο Χιμάρας. Το άρθρο 61 του N. 139/2015 που διατυμπανίζει ο νομάρχης δεν λύνει την πρόωρη λήξη μιας θητείας που έχει ήδη λήξει από καιρό. Καμία καλή ευρωπαϊκή πρακτική που επικαλέστηκε ο κ. Ράμα δεν λέει πως δήμαρχο επιλέγει η παράταξη που ηττήθηκε. Καμία καλή ευρωπαϊκή πρακτική δεν προβλέπει τον διορισμό δημάρχου από το νομάρχη, ενός προσώπου που δεν έχει εκλεγεί καν ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά διορίστηκε από τον ηττημένο.
Παραβιάσατε το Σύνταγμα και δεν επιτρέψατε σε αυτόν που ψήφισε ο κυρίαρχος λαός να ορκιστεί. Σε παράβαση του νόμου διορίζετε νέο δήμαρχο, όπως δήλωσε και ο νομάρχης, και ερμηνεύετε το νόμο όπως σας βολεύει.
Δεν σας ενδιαφέρει ο νόμος. Σας ενδιαφέρει μόνο να μην ορκιστεί έστω και για μία μέρα αυτός που εκλέχτηκε δήμαρχος σύμφωνα με το άρθρο 109 του Συντάγματος. Ο νόμος είναι για εσάς κουρελόχαρτο. Κουρελόχαρτο είναι μάλλον και για τον κ. Τάβο, ο οποίος παρανόμως χθες έδειξε στους δημοτικούς συμβούλους πώς να σκέφτονται, σήμερα συμμετείχε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να βεβαιωθεί ότι κατάλαβαν σωστά την εντολή του. Χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, σήμερα άρχισε τις προεκλογικές εξαγγελίες τάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας.
Η μόνη λύση είναι η εφαρμογή του Συντάγματος. Η μόνη λύση είναι να επιτραπεί σε αυτόν που κέρδισε τις εκλογές να ορκιστεί. Είναι το μοναδικό που μπορεί να βάλει τέλος σε αυτό το νομικό χάος, να σταματήσει τον παραλογισμό στο Δήμο Χιμάρας, να αντιμετωπίσει ισότιμα αυτούς τους κατοίκους με κάθε άλλο πολίτη αυτής της Δημοκρατίας που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 14 Μαΐου.

Διονύσιος-Φρέντης Μπελέρης
Εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Χιμάρας
(διότι ο δήμαρχος βγαίνει από τον λαό και όχι από τις ψήφους 15 φοβισμένων ανθρώπων)».

Παραίτηση του Gjergji Goro

Την παραίτηση του υπέβαλε στις 27/3 με επιστολή του από τις φυλακές Αυλώνα όπου κρατείται, ο δήμαρχος Χειμάρρας Gjergji Goro.
Ο Gjergji Goro, ο οποίος παρότι είχε ηττηθεί στις εκλογές από τον Φρέντη Μπελέρη εκτελούσε μέχρι και σήμερα καθήκοντα δημάρχου, είχε συλληφθεί πριν λίγες μέρες στο χωριό Δρυμάδες, κατόπιν εντολής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς SPAK, ως ύποπτος για εμπλοκή σε υπόθεση αγοραπωλησίας έκτασης γης στην Χειμάρρα.
Μετά από χθεσινή απόφαση της εισαγγελίας θα παραμείνει προφυλακισμένος με την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και διαφθορά.
Σχετικές καταγγελίες εναντίον του Goro είχε εξαπολύσει και ο εκλεγμένος, επίσης προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμαρρας Φρέντη Μπελέρης, ο οποίος έχει υποβάλλει και μήνυση εναντίον του για συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται επιχειρηματίας σύζυγος τέως υπουργού του Rama.
Στην ανακοίνωση του, ο Goro απευθύνεται στον νέο Νομάρχη της Αυλώνας, Βαγγέλη Τάβο, και δηλώνει πως δεν επιθυμούσε να αποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο.
Παράλληλα, για ευνόητους λόγους δεν παραλείπει να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του Φρέντη Μπελέρη και της Ομόνοιας Χιμάρας, τους οποίους χαρακτηρίζει ως ηθικούς αυτουργούς για την σύλληψη του -χωρίς ωστόσο να κατονομάζει κάποιον συγκεκριμένα.
Σχετικό δημοσίευμα στο himara.gr, καταλήγει με το ερώτημα: «Αποφάσισε να παραιτηθεί ως πιστός στρατιώτης ή ντίλαρε με την κυβέρνηση Rama με αντάλλαγμα ποινή χάδι;»

www.bankinnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης