Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Προμηθεύει καλώδια την Orsted και δίχως μονάδα στις ΗΠΑ - Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα

Cenergy: Προμηθεύει καλώδια την Orsted και δίχως μονάδα στις ΗΠΑ - Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα
Tα «Ελληνικά Καλώδια», ανέλαβαν τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, τον τερματισμό και τις δοκιμές 30 χλμ υποβρυχίων καλωδίων
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί να μην ξεκίνησε το εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ με την Δανέζικη Orsted, ωστόσο η τελευταία ανέθεσε σε θυγατρική της Cenergy την προμήθεια υποβρύχιων καλωδίων inter array για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, τα «Ελληνικά Καλώδια», ανέλαβαν τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, τον τερματισμό και τις δοκιμές 30 χλμ υποβρυχίων καλωδίων και πραγματοποίησε εργασίες δοκιμών προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
Το αιολικό πάρκο South Fork Wind βρίσκεται περίπου 56 χλμ. ανατολικά του Montauk Point της Νέας Υόρκης και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περίπου 70.000 σπίτια στο Long Island.
Πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο εμπορικής κλίμακας το οποίο αναπτύσσουν η Δανέζικη Orsted και η Eversource.
Η ανάθεση του έργου στην ελληνική εταιρεία και η συμμετοχή της σε υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε τα στελέχη της Cenergy για τον προσανατολισμό της εταιρείας στην παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων και τις επενδύσεις ( 135 εκατ. ευρώ - 2023 ) στο εργοστάσιο της Κορίνθου.
Υπενθυμίζεται ότι, η Cenergy από κοινού με την Δανέζικη Οrsted σχεδίαζαν μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στο Maryland, αλλά η επένδυση δεν προχώρησε εξαιτίας των ζημιών που αναγκάστηκε να λάβει η Δανέζικη εταιρεία στις ΗΠΑ μετά την αύξηση των επιτοκίων και τις αυξημένες τιμές ενέργειας.
Πάντως, η ελληνική εταιρεία, όπως ενημέρωσε και τους επενδυτές στο πρώτο εννεάμηνο του 2024 δεν έχει εγκαταλείψει καθόλου τα σχέδια παραγωγής στην Αμερική, καθώς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι διασυνδέσεις με τα δίκτυα ηλεκτρισμού ανοίγουν μια μεγάλη αγορά.

Λειτουργική κερδοφορία 230-250 εκατ. ευρώ

Οι πωλήσεις της Cenergy το 2023 αυξήθηκαν κατά 14% σε 1,63 δισ. ευρώ ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρω και η εταιρεία συνεχίζει να προσθέτει έργα με αυξημένα περιθώρια κέρδους τόσο στον κλάδο των καλωδίων, όσο και στον κλάδο σωλήνων χάλυβα.
Για την φετινή χρονιά η λειτουργική κερδοφορία της Cenergy αναμένεται περί τα 230- 250 εκατ. ευρω, έναντι 213 εκατ. ευρώ του 2023. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 21% καθώς ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ από 60,4 εκατ. ευρώ. Η Cenergy μείωσε τον καθαρό δανεισμό της σε 377 εκατ. ευρώ ενώ αποφάσισε την διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ.
Το “στοίχημα” για την εταιρεία την φετινή χρονιά είναι η ανάληψη νέων έργων σε Ευρώπη - ΗΠΑ να συνδυαστεί με την μείωση των επιτοκίων προκειμένου να περιοριστούν τα υπερδιπλάσια χρηματοοικονομικά έξοδα (74 εκατ. ευρω ).

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης