Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 26 Μαρτίου ολοκληρώνει η Εθνική την εξαγορά ομολόγων 400 εκατ. ευρώ και νέα έκδοση ομολόγων 500 εκατ. ευρώ με 5,875%

Στις 26 Μαρτίου ολοκληρώνει η Εθνική την εξαγορά ομολόγων 400 εκατ. ευρώ και νέα έκδοση ομολόγων 500 εκατ. ευρώ με 5,875%
Η απόδοση αντιστοιχεί στο χαμηλότερο περιθώριο ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ως αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας
Με τελική απόδοση 5,875% άντλησε 500 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα σε ομόλογα κατηγορίας Tier II μειωμένης εξασφάλισης.
Η απόδοση αντιστοιχεί στο χαμηλότερο περιθώριο ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ως αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας και της πορείας των ελληνικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του χρόνου η Eurobank για ανάλογη έκδοση κατηγορίας Tier II, ποσού 300 εκατ. ευρώ λήξεως 2034 είχε πετύχει απόδοση 6,375% και κουπόνι 6,25%.
Στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει διακανονιστεί η πρόταση εξαγοράς ομολόγου λήξεως 2029, ύψους 400 εκατ. ευρώ ( κουπόνι 8,25% ), και ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί η έκδοση των νέων ομολογιών.
Το νέο ομόλογο έχει διάρκεια 11,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη.
Για το παλαιότερο ομόλογο, η Εθνική Τράπεζα είχε δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία (Ιούλιος 2024), αλλά αντί της υποχρεωτικής προσφοράς προχώρησε τέσσερις μήνες νωρίτερα με προαιρετική πρόταση επαναγοράς δίνοντας προτεραιότητα στους υφιστάμενους ομολογιούχους της έκδοσης λήξεως 2029.
Με αυτό τον τρόπο, η Εθνική μειώνει το κόστος άντλησης δανεισμού ενώ οι επενδυτές οι οποίοι αποδέχθηκαν το νέο επιτόκιο θα έχουν μεν χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά υψηλότερο από το μελλοντικό δεδομένου της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων.
Η νέα συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,8 δισ. ευρώ από περισσότερους από 140 επενδυτές σημειώνοντας μια υπερκάλυψη πάνω από 3,6 φορές το ποσό της έκδοσης.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, πάνω από το 80% του του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Συγκεκριμένα, άνω του 70% της έκδοσης κατανεμήθηκε σε διαχειριστές Κεφαλαίων (asset managers), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά Ταμεία.
Λόγω της υψηλής ζήτησης η Εθνική διεύρυνε το ύψος της έκδοσης από 400 σε 500 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην τράπεζα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι διοργανωτές του βιβλίου προσφορών ήταν οι επενδυτικές τράπεζες Commerzbank, Goldman Sachs , Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Natixis.
Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες ήταν οι νομικοί σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης