Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Citigroup «βλέπει» τη μετοχή της Nvidia να ίπταται πάνω από 1.000 δολάρια

Η Citigroup «βλέπει» τη μετοχή της Nvidia να ίπταται πάνω από 1.000 δολάρια
Αν επαληθευτεί, η Nvidia θα βρίσκεται μία ανάσα από το να γίνει η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της τιμής-στόχου 12μήνου για τη μετοχή της Nvidia στη Wall Street, προχώρησε η Citigroup, κάνοντας λόγο πλέον για 1.030 δολάριαέναντι πρόβλεψης για 820 δολάρια προηγουμένως.
Επί του παρόντος, η μετοχή διαπραγματεύεται γύρω από τα 890 δολάρια, με κεφαλαιοποίηση ύψους 2,2 τρισεκ. δολαρίων.
Αν η πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας επαληθευτεί, η Nvidia θα βρίσκεται μία ανάσα από το να γίνει η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, ένας τίτλος που κατέχει η Microsoft με χρηματιστηριακή αξία ύψους 3,1 τρισεκ. δολαρίων (ακολουθεί η Apple με 2,7 τρισεκ. δολάρια).
Στο ίδιο κλίμα με τη Citigroup και οι Deutsche Bank και Goldman Sachs, οι οποίες αναβάθμισαν την τιμή-στόχο στα 850 και 1.000 δολάρια, αντίστοιχα (από 720 δολάρια), στον απόηχο της ανακοίνωσης για το νέο τσιπ.
H νέα γενιά επεξεργαστών γραφικών AI ονομάζεται «Blackwell» και το πρώτο τσιπ ονομάζεται GB200, θα παραδοθεί αργότερα μέσα στο 2024. Οι high-end επεξεργαστές γραφικών για διακομιστές (GPU) της Nvidia είναι απαραίτητοι για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μεγάλων μοντέλων AI, ενώ κολοσσοί όπως η Microsoft και η Meta έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά των τσιπ.
Πιο αισιόδοξη όλων η Bank of America, η οποία πρόσφατα αύξησε τον στόχο της τιμής για την εταιρεία ημιαγωγών στα 1.100 δολάρια, από 925.

Εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη

Ασύλληπτα οικονομικά μεγέθη
κατέγραψε για μία ακόμη φορά η Nvidia, επιβεβαιώνοντας όσους τη θέλουν ως μία από πιο πετυχημένες εταιρείες όλων των εποχών.
Για το δ' τρίμηνο χρήσης (έληξε 28 Ιανουαρίου 2024), η εταιρεία ανέφερε έσοδα-ρεκόρ στα 22,1 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 265% σε ετήσια σύγκριση.
Τα καθαρά κέρδη για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 12,2 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 769% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν!
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο του οικονομικού έτους (29 Ιανουαρίου 2023 – 28 Ιανουαρίου 2024), τα έσοδα έφθασαν σε επίπεδο – ρεκόρ, ήτοι 60,9 δισεκ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα -επίσης ρεκόρ- 32,3 δισεκ. δολάρια.
«Το επιταχυνόμενο computing και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν φτάσει σε σημείο ορόσημο. Η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως σε εταιρείες, βιομηχανίες και κράτη. Η πλατφόρμα μας Data Center τροφοδοτείται από ολοένα και πιο διαφορετικούς οδηγούς -ζήτηση για επεξεργασία δεδομένων, εκπαίδευση και συμπεράσματα από μεγάλους παρόχους υπηρεσιών cloud και εξειδικευμένους σε GPU, καθώς και από εταιρείες λογισμικού για επιχειρήσεις και καταναλωτικές εταιρείες Διαδικτύου. Οι βιομηχανίες -με επικεφαλής την αυτοκινητοβιομηχανία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη- βρίσκονται τώρα σε επίπεδο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η NVIDIA RTX, που παρουσιάστηκε πριν από λιγότερο από έξι χρόνια, είναι τώρα μια τεράστια πλατφόρμα υπολογιστή για τεχνητή νοημοσύνη, την οποία απολαμβάνουν 100 εκατομμύρια παίκτες και δημιουργοί. Το επόμενο έτος θα φέρει σημαντικούς νέους κύκλους προϊόντων με εξαιρετικές καινοτομίες που θα βοηθήσουν στην προώθηση της βιομηχανίας μας. Ελάτε μαζί μας στο GTC του επόμενου μήνα, όπου εμείς και το πλούσιο οικοσύστημά μας θα αποκαλύψουμε το συναρπαστικό μέλλον», δήλωσε ο Jensen Huang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NVIDIA.
Για το α' τρίμηνο του οικονομικού έτους 2025, η εταιρεία αναμένει τα έσοδα να φθάσουν τα 24 δισεκ. δολάρια.
Οι επιδόσεις στάθηκαν «αντάξιες» στις εκτιμήσεις των αναλυτών, τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη.
Η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 1,7 τρισεκ. δολάρια!
Αναλυτικά, τα οικονομικά αποτελέσματα για τρίμηνο και έτος: 
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-21_233200.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-21_233134.png

Να σημειωθεί πως μετοχές της Nvidia αξίας περίπου 30 δισεκ. δολαρίων αλλάζουν χέρια καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες συνεδριάσεις, ξεπερνώντας εκκωφαντικά το ρεκόρ που κατείχε μέχρι στιγμής για το έτος η Tesla -με 22 δισεκ. δολάρια.
Αφορμή στάθηκε η ξέφρενη πορεία της εταιρείας και οι προβλέψεις που θέλουν τη μετοχή σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, εντός του 2024.
Βέβαια, η υπερμεγέθης έκθεση της Nvidia στις καθημερινές συναλλαγές μετοχών θα μπορούσε να αφήσει τους επενδυτές πιο ευάλωτους, εάν η αύξηση των εσόδων της δημοφιλούς εταιρείας αποτύχει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες.
Στις 16/2, δύο μόλις ημέρες αφότου ξεπέρασε την Amazon στον πίνακα της Wall Street, η Nvidia «έφαγε» ενδο-συνεδριακά την κολοσσιαία μητρική της Google, την Alphabet κι έγινε η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία αυτή τη στιγμή στη Wall Street.
Μόνο το τελευταίο 12μηνο, η μετοχή έχει ενισχυθεί άνω του 250%!

Πολλοί έχουν μιλήσει για «φούσκα».
Άλλοι τόσοι κάνουν λόγο για «ευκαιρία» και μία ηγέτιδα στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Μέχρι να δούμε ποιος έχει δίκιο, αυτό που έχει σημασία είναι πως η Nvidia ίπταται και «απειλεί» πλέον ευθαρσώς τους τρεις γίγαντες της Wall Street.
Επόμενος «στόχος» είναι η εκθρόνιση των Apple, Microsoft. Θα χρειαστεί βέβαια να προσπαθήσει πολύ, καθώς αμφότερες έχουν κεφαλαιοποίηση γύρω από τα 3 τρισεκ. δολάρια!

Η Nvidia ξεπέρασε το ορόσημο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στις 30/5/2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης