Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρώτη εμπλοκή της «Ύδρας» στην Ερυθρά Θάλασσα - Έριξε με πυροβόλο κατά δυο drones - Όλα όσα συνέβησαν

Η πρώτη εμπλοκή της «Ύδρας» στην Ερυθρά Θάλασσα - Έριξε με πυροβόλο κατά δυο drones - Όλα όσα συνέβησαν
Σε διάστημα περίπου 90 ημερών, η φρεγάτα «Ύδρα» θα πρέπει να αντικατασταθεί, με τη φρεγάτα «Ψαρά» να παραλαμβάνει τη σκυτάλη
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Στην πρώτη της εμπλοκή για την προστασία εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, συμμετείχε η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα».
Ειδικότερα, η ελληνική φρεγάτα, κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (13/3/2024) έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο drones (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, στον Κόλπο του Άντεν. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η φρεγάτα «Ύδρα» συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.
«Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFORASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της», αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ.
fregata5.JPG
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, νωρίς τα ξημερώματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προφανώς προερχόμενα από τους Houthi, πετούσαν στoν Κόλπο του Άντεν και απειλούσαν διερχόμενο εμπορικό πλοίο. Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» βρισκόταν στην περιοχή και άνοιξε πυρ με το πρωραίο πυροβόλο των 5 ιντσών που διαθέτει για να προστατέψει το εμπορικό πλοίο. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που το απειλούσαν αποχώρησαν, απομακρύνθηκαν και έτσι έληξε αυτό το επεισόδιο.

Δένδιας: Υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος

Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στη διάρκεια της επίσκεψης του στη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη.
«Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας "Ύδρα". Νιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της "Ύδρα" και όπως ξέρετε η "Ύδρα" σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου.
Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε σχετικά.


Μαρινάκης: Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα

«Έριξε εναντίον δύο μη επανδρωμένων σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Αυτή είναι άτυπη ενημέρωση που έχουμε από το ΓΕΕΘΑ και μένουμε σε αυτή. Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση και είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, «εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση και όπως είχαμε πει από την αρχή».

Ετοιμάζεται η φρεγάτα «Ψαρά»

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της «Ύδρας» στην ευρωπαϊκή επιχείρηση έχει εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς το αξιόπλοο της. Κι αυτό διότι, οι ελληνικές φρεγάτες έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να έχουν αναβαθμιστεί.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε διάστημα περίπου 90 ημερών, η φρεγάτα «Ύδρα» θα πρέπει να αντικατασταθεί, με τη φρεγάτα «Ψαρά» να παραλαμβάνει τη σκυτάλη.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η επίσης φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, «Ψαρά» ήταν στις πρώτες επιλογές για να λάβει μέρος στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς αυτή και η «Ύδρα» κρίθηκαν ότι είναι τα δύο πλοία στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι προετοιμασίες στη φρεγάτα «Ψαρά» έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς και η τοποθέτηση των απαιτούμενων πρόσθετων συστημάτων. Βελτιώσεις και σαφώς η απαιτούμενη μηχανολογική συντήρηση.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στις «Ασπίδες»

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς πλέον η χώρα καθίσταται κοντινός αλλά και νευραλγικός στόχος διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων της Μέσης Ανατολής. Επίσης χάνει οριστικά και αμετάκλητα τη φιλία αραβικών κρατών που απολάμβανε για δεκαετίες, αφού με την απόφαση αυτή και μεσούσης της σφαγής στη Γάζα γίνεται εχθρός μίας σειράς χωρών της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι είναι υπέρ της αποστολής ελληνικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή, δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους, ειδικά μετά από την ενημέρωση που είχαν σχετικά με την περιοχή που θα πλεύσει η «Ύδρα».
Οι κίνδυνοι που οι Έλληνες ναυτικοί καλούνται να αναλάβουν, σε μια περιοχή που μόνο η Αίγυπτος αποτελεί φιλική προς την Ελλάδα χώρα, είναι δεδομένοι. Βαλλιστικοί πύραυλοι, drones και ασύμμετρες απειλές δεν στοχεύουν μόνο τα εμπορικά πλοία που επιχειρούν να περάσουν από την «καυτή» περιοχή αλλά και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται εκεί προκειμένου να τα προστατεύσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης