Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Malkiel (οικονομολόγος): Μακριά από τη νέα φρενίτιδα με το Bitcoin, όσοι επενδύουν τώρα κινδυνεύουν να ματώσουν πολύ

Malkiel (οικονομολόγος): Μακριά από τη νέα φρενίτιδα με το Bitcoin, όσοι επενδύουν τώρα κινδυνεύουν να ματώσουν πολύ
Eάν το κορυφαίο κρυπτονόμισμα κατακτήσει νέο υψηλό, θα προκαλέσει τη μαζική ψυχολογία του FOMO (όσων δεν θέλουν να μείνουν έκτος από το trend), υποστηρίζει ο dr. Burton Malkiel
Το bitcoin έχει εκτοξευθεί, ξεπερνώντας τα 70.000 δολάρια την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, ένα νέο υψηλό ρεκόρ για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.
Την ώρα που καταγράφετεαι επενδυτική φρενίτιδα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι σκεπτικιστές - και καλό είναι να τους ακούει κάποιος εφόσον κινδυνεύει να χάσει τις επενδύσεις του.
Ο dr. Burton Malkiel, Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας του «A Random Walk Down Wall Street», παραχώρησε συνέντευξη στο TheStreet για να πει τη γνώμη του για τη νέα επενδυτιτική φρενίτιδα στα κρυπτονομίσματα.
Στη ερώτηση εάν έχει κατά νου κάποια επενδυτική συμβουλή που θα ακολουθούσε είτε εάν θα τον παρέσυρε η τάση της αγοράς, απαντά με το παράδειγμα των επενδυτών στα cryptos.
«Λοιπόν, θα σας δώσω ένα παράδειγμα τώρα όπου πολλοί ρίχνουν χρήματα σε μια κερδοσκοπική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και όπου νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να ματώσουν - και αυτό είναι το Bitcoin.
Και το πρόβλημα, νομίζω, είναι ότι από κάποια άποψη, το Bitcoin είναι ένα κακό νόμισμα για χρήση.
Γιατί θα ήθελα να πάω και να αγοράσω τον καφέ μου στα Starbucks με ένα νόμισμα που αυξάνεται κατά 2.000 δολ. ή πέφτει 2.000 δολ. σε μια ημέρα και δεν έχω ιδέα πόσα Bitcoin θα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να αγοράσω τον καφέ μου.
Από κάποια άποψη, είναι τόσο ασταθές, δεν είναι πραγματικά χρήσιμο νόμισμα.
Και το πρόβλημα είναι ότι, παρόλα αυτά, είναι χρήσιμο για κάποιους σκοπούς.
Αν ήθελα να κάνω εμπόριο ναρκωτικών, νομίζω ότι θα χαιρόμουν πολύ να χρησιμοποιήσω το Bitcoin όπου οι αγορές και οι πωλήσεις μου δεν θα ήταν γνωστές στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα στοιχεία της πιστωτικής μου κάρτας ή στον τραπεζίτη μου, ή αν είχα επιτεθεί στο σύστημα υπολογιστών μιας εταιρείας.
Και επέμενα να με πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό για να ξεμπλοκάρω το σύστημα του υπολογιστή τους.
Αν, με άλλα λόγια, εάν έκανα μια ransomware επίθεση, νομίζω ότι το Bitcoin θα ήταν ένα εξαιρετικό νόμισμα για αυτή τη δουλειά...» .
Επισημαίνει ότι αυτές οι χρήσεις δεν είναι συμβατές με την κανονική οικονομική δραστηριότητα και ότι εν τέλει θεωρεί ότι η πτώση του Bitcoin θα έρθει επειδή οι κυβερνήσεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό.
Επομένως, διαβλέπει ότι υπάρχει απλώς ένας τεράστιος κίνδυνος στο Bitcoin.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Bitcoin θα αποβεί σωστό επενδυτικό εργαλείο επειδή υπάρχει περιορισμός στην προσφορά του, σημειώνει ο Malkiel, και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμένο ποσό κρυπτονομισμάτων.
Υπάρχουν πολλά άλλα κρυπτονομίσματα και θα υπάρξουν πολλά περισσότερα στο μέλλον, υποστηρίζει και υπογραμμίζει ότι δεν είναι τεχνοφοβικός.
Θα υπάρχουν κρατικά κρυπτονομίσματα, αλλά νομίζω ότι πολλοί τελικά θα ματώσουν πολύ από το Bitcoin, το οποίο τώρα προσεγγίζει με ένα νέο υψηλό.
Υποστηρίζει ότι εάν το κρυπτονόμισμα κατακτήσει σε νέο υψηλό, θα προκαλέσει τη μαζική ψυχολογία του FOMO (όσοι δεν θέλουν να μείνουν έκτος από το trend).
«Ανησυχώ πραγματικά - αυτό νομίζω ότι είναι στην πραγματικότητα η πιο μεγάλη φούσκα από οτιδήποτε άλλο στην αγορά και το υποστηρίζω» επισημαίνει.
Σημειώνει ότι έχει ιδέα πού θα διαμορφωθεί η τιμή του Bitcoin.
«Θα μπορούσε να πάει στα 100.000 δολ.;
Σίγουρα.
θα μπορούσε να πάει στις 200.000 δολ.;
Σίγουρα.
Φοβάμαι ότι πολλοί που επενδύουν νομίζοντας ότι γνωρίζουν που θα φράσει η τιμή του κρυπτονομίσματος, θα υποστούν τεράστιες απώλειες», σημείωσε.
O ιδρυτής της Vanguard, Burton Malkiel, προειδοποιεί: Μην πιστεύετε  κανέναν, οι περισσότεροι στις αγορές θα χάσουν
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης