Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το «κλειδί» της κατανομής για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς - Ποιοι νέοι επενδυτές θα τοποθετηθούν;

Το «κλειδί» της κατανομής για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς - Ποιοι νέοι επενδυτές θα τοποθετηθούν;
Οι νέοι μακροπρόθεσμοι "παίκτες" στο ΧΑ μετά τα placements
Σχετικά Άρθρα
Η κατανομή των μετοχών σε μακροπρόθεσμους επενδυτές θα αποτελέσει το “κλειδί” για την πορεία της μετοχής μετά την ολοκλήρωση του placement της Τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από επενδυτές, όπως και στην πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Helleniq Energy, προτιμώμενοι επενδυτές είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (Long only funds) οι οποίοι διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια υπό διαχείριση (Blackrock, Capital, Norges fund) και τα πακέτα μετοχών των ελληνικών τραπεζών αποτελούν συνήθως ένα πολύ μικρό μέρος σε σύγκριση με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο.
Οι ειδικοί αυτοί επενδυτές προφανώς και αποκτούν προτεραιότητα έναντι των βραχυπρόθεσμων Hedge funds – αν και οι διορθώσεις στις αγορές αφορούν όλους τους επενδυτές.
Οι επενδυτές με παθητική διαχείριση είναι ο στόχος των αναδόχων, των τραπεζών και του ΤΧΣ για μια θετική πορεία της μετοχής, μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών.
Στην πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, πάνω από τα 2/3 των ξένων επενδυτών ήταν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, επενδυτικά ταμεία και η μετοχή καταγράφει άνοδο 37% - δίχως βεβαίως να έχουν προκύψει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ικανές να επηρεάσουν την ελληνική αγορά.
Μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως η Vanguard, Norges συμμετείχαν και στην ιδιωτική τοποθέτηση της Paneuropean και του Ελληνικού Δημοσίου (11%) - αν και οι ανάδοχοι δεν έδωσαν πότε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως οι τράπεζες.
Η μετοχή, πάντως, σημειώνει άνοδο 15% μετά την συναλλαγή ενώ η εμπορευσιμότητα έχει εκτοξευθεί ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς.
Η μετοχική συμπεριφορά του τίτλου δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν και είναι εμφανές πως, οι ξένοι οίκοι έχουν σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο του τίτλου. Mάλιστα, οι ανάδοχοι εξετάζουν να προχωρήσουν και σε περαιτέρω αύξηση της διασποράς με μια νέα ιδιωτική τοποθέτηση από τους βασικούς μετόχους πιθανότατα κατά το δεύτερο εξάμηνο toy 2024.
Και στην χθεσινή διάθεση του πακέτου μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, η καλυμμένη ζήτηση από μια ομάδα επενδυτών οδήγησε στην υπερκάλυψη της έκδοσης μέσα στα πρώτα λεπτά, με συνέπεια το ΤΧΣ να προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος επιλογής αύξησης της προσφοράς
στο 27% των μετοχών, ενώ την ίδια ώρα η μετοχή σημείωνε σημαντική άνοδο στο χρηματιστήριο.
Πέραν της εισόδου νέων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο με τις πωλήσεις μετοχών της Eurobank, Alpha, Εθνικής, Helleniq Energy, Πειραιώς, επιτυγχάνεται και η αύξηση της ελεύθερης διασποράς στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μ αυτό τον τρόπο έρχεται πιο κοντά και ο στόχος της ένταξης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε λίστα παρακολούθησης, πιθανότατα το καλοκαίρι, αν και στελέχη της ΕΧΑΕ υποστηρίζουν ότι αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα. Με την ένταξη σε λίστα, και την εκπλήρωση των κριτηρίων η ελληνική αγορά, υπολογίζεται να επιστρέψει στο καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς μέσα σε 12 -18 μήνες.
Σύμφωνα με τραπεζίτες, πριν από την αναβάθμιση αναμένεται νέα εισροή κεφαλαίων όπως παρατηρήθηκε κατά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης