Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων των τελευταίων 15 ετών βιώνουν οι γερμανικές τράπεζες – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Τη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων των τελευταίων 15 ετών βιώνουν οι γερμανικές τράπεζες – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Η βουτιά στα ομόλογα των γερμανικών τραπεζών ήταν το τελευταίο σε μια σειρά προειδοποιητικών σημάτων
Τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, που έχουν ήδη πλήξει τράπεζες στη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία, μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους φόβους για ευρύτερη μετάδοση.
Το τελευταίο θύμα ήταν η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank AG, η οποία είδε τα ομόλογά της να υποχωρούν λόγω ανησυχίας για την έκθεσή της στον κλάδο.
Η τράπεζα απάντησε ότι είχε αυξήσει τις προβλέψεις λόγω της «επίμονης αδυναμίας των αγορών ακινήτων».
Περιέγραψε την τρέχουσα αναταραχή ως τη «μεγαλύτερη κρίση ακινήτων από την οικονομική κρίση».
Οι τράπεζες λαμβάνουν αυξανόμενες προβλέψεις για το χρέος που επεκτείνεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και κατασκευαστές, καθώς τα δάνεια αρχίζουν να πέφτουν μετά την αύξηση των επιτοκίων που διέβρωσαν την αξία των κτιρίων σε όλο τον κόσμο.
Για τα γραφεία στις ΗΠΑ, όπου η επιστροφή στην εργασία μετά την πανδημία ήταν πιο αργή και λιγότερο σημαντική, η καταστροφή της αξίας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.
Και μερικοί προβλέπουν ότι ο πλήρης αντίκτυπος μπορεί να μην έχει ακόμη τιμολογηθεί πλήρως.
Αναλυτές στην Green Street είπαν ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω απομείωση έως και 15% φέτος.
«Οι αξίες παραμένουν πολύ υψηλές», έγραψαν σε ένα σημείωμα.
«Οι τράπεζες που βασίζουν τις αποφάσεις τους σε αυτές τις αξιολογήσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν απομειώσεις» και μερικοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «πίεση».
Η βουτιά στα ομόλογα των γερμανικών τραπεζών ήταν το τελευταίο σε μια σειρά προειδοποιητικών σημάτων.
Η New York Community Bancorp υποβαθμίστηκε σε junk από την Moody's μετά την επισήμανση προβλημάτων ακίνητης περιουσίας, ενώ η ιαπωνική Aozora Bank κατέγραψε την πρώτη της ζημία μετά από 15 χρόνια λόγω προβλέψεων για δάνεια που χορηγήθηκαν σε εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην αγορά CRE των ΗΠΑ», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Paul van der Westhuizen.
«Δεν είναι ένα ζήτημα για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά οι μικρότερες γερμανικές τράπεζες που εστιάζονται στην ιδιοκτησία αισθάνονται λίγο πόνο.
Αυτή τη στιγμή όμως είναι περισσότερο ζήτημα κερδοφορίας παρά ζήτημα φερεγγυότητας.
Διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και είναι λιγότερο εκτεθειμένα στην απειλή των καταθέσεων από ό,τι οι καθαρές τράπεζες λιανικής».
Στα αποτελέσματά της, η Deutsche Bank κατέγραψε προβλέψεις για ζημιές σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερες από ό,τι πέρυσι.
Προειδοποίησε ότι η αναχρηματοδότηση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον προβληματικό τομέα καθώς υποφέρουν οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων.
Αλλού στην Ευρώπη, η ελβετική Julius Baer δήλωσε ότι θα διαγράψει τεράστια δάνεια σε πτωχευμένη εταιρεία ακινήτων Signa.
Αν και ήταν ένα συγκεκριμένο θέμα, προστίθεται στις ευρύτερες ανησυχίες για το πόσο μακριά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν τα πράγματα.

Έρχεται μεγαλύτερος πόνος στα εμπορικά ακίνητα

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley πραγματοποίησε διάσκεψη με πελάτες συνιστώντας να πουλήσουν τα ανώτερα ομόλογα της Deutsche PBB.
Τα ομόλογα που λήγουν το 2027 ανέβηκαν πάνω από 5 σεντς μετά από αυτό στα 97, σύμφωνα με στοιχεία CBBT που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Η Deutsche PBB δήλωσε ότι ενώ αύξησε τις προβλέψεις για ζημίες δανείων σε 210-215 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος, «παραμένει κερδοφόρο χάρη στην οικονομική της ισχύ».
Η Sonja Forster, αντιπρόεδρος της αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στο Morningstar DBRS, είπε ότι «η εστίαση της PBB σε προνομιακές τοποθεσίες και οι σχετικά συντηρητικές LTV παρέχουν κάποια μειονεκτική προστασία».
«Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης είναι ακόμα υψηλός και τα νέα μετοχικά διαθέσιμα στους δανειολήπτες είναι περιορισμένα, παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», είπε.
Οι ανησυχίες για την PBB έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες τράπεζες με έκθεση σε CRE.
Τα ομόλογα της Aareal Bank έχασαν περίπου 10 μονάδες τις τελευταίες ημέρες και πλέον διαπραγματεύονται στα 76 σεντς του ευρώ.
Τον Νοέμβριο, ανέφερε ότι η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΗΠΑ είχε υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Bafin, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αρνούμενη να σχολιάσει συγκεκριμένες τράπεζες.
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε πέρυσι για τους κινδύνους γύρω από τα εμπορικά ακίνητα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «σημαντικές προσαρμογές» που θα οδηγήσουν σε υψηλότερες χρεοκοπίες και πιστωτικές απώλειες.
«Ο ανεξόφλητος όγκος των δανείων που χορηγεί το γερμανικό τραπεζικό σύστημα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ είναι συγκριτικά μικρός, αλλά σχετικά συγκεντρωμένος σε μεμονωμένες τράπεζες», ανέφερε η Bundesbank.
Οι Landesbanks της Γερμανίας έχουν επίσης αισθανθεί τον πόνο της έκθεσής τους σε εμπορικά ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες – Helaba, BayernLB, LBBW και NordLB – δημοσίευσαν προβλέψεις περίπου 400 εκατ. ευρώ συνολικά.
Εάν οι απώλειες του CRE εξαπλωθούν στην Ευρώπη μέσω μικρότερων γερμανικών τραπεζών, αυτό θα είχε τον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Τότε, ήταν οι Landesbanks που είχαν πρόβλημα, όταν η έκθεσή τους σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ οδήγησε σε διαγραφές δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Πρέπει να προσέχετε καθώς δεν ξέρετε πού ακριβώς βρίσκεται ο πάτος», δήλωσε ο Raphael Thuin, επικεφαλής στρατηγικών κεφαλαιαγορών στην Tikehau Capital.
«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος πόνος στα εμπορικά ακίνητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης