Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από το φράγμα των 6,9 δισ. ευρώ οι επιστροφές φόρου το 2024 - Φως στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Πάνω από το φράγμα των 6,9 δισ. ευρώ οι επιστροφές φόρου το 2024 - Φως στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Ο στόχος για το 2024 προβλέπει επιστροφές 6,5 δις. ευρώ ωστόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν αυτή την πρόβλεψη
Πάνω από το φράγμα των 6,9 δις. ευρώ θα κινηθούν φέτος οι επιστροφές φόρων με τις νέες αυτοματοποιημένες διαδικασίες από την ΑΑΔΕ για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ που θα δώσει ανάσες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ο στόχος για το 2024 προβλέπει επιστροφές 6,5 δις. ευρώ ωστόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν αυτή την πρόβλεψη και ήδη ο Ιανουάριος κινείται πάνω από τον επίσημο προγραμματισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη των 439 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ ενώ έως τις 11 Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 551.947.463 Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης εκ των οποίων το 47% ήτοι 258.810 είναι άνω των 90 ημερών. Όπως προκύπτει το 40% των συγκεκριμένων επιστροφών παραμένει στα κρατικά ταμεία και δεν επιστρέφεται στους δικαιούχους για άλλους όμως λόγους.

Ειδικότερα, από τα 258.810 ΑΦΕΚ στα αζήτητα παραμένει το 29,6% καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ ώστε να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό της επιστροφής ενώ το 10% αφορά σε θανόντες. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις απαιτεί συμψηφισμός με τρίτους φορείς όπως ο ΕΦΚΑ με τους οποίους η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία διασύνδεσης και αυτοματοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών. Πάντως, πιο γρήγορα λαμβάνουν πλέον τα φυσικά και νομικά πρόσωπα επιστροφές φόρου. Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέες απλούστερες διαδικασίες που προβλέπουν αυτόματη αξιολόγηση ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργούνται συμψηφισμοί με οφειλές προς το δημόσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Ενόψει και της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων,οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα προκειμένου να λάβουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, δεν θα πρέπει να έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» το φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Το ευρύτερο σχέδιο που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

-Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, ενώ τρέχουν και κεντρικοί συμψηφισμοί.

-Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

-Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών φόρου με αιχμή τον ΦΠΑ μειώνοντας το χρόνο για την επιστροφή των ποσών και στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που στο παρελθόν ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. Οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν, δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες έχουν προτεραιότητα προκειμένου να τους επιστραφεί τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΦΠΑ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης