Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου… - Βρώμικο παιχνίδι από χρηματιστηριακή εταιρία σε βάρος της Intralot

Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου… - Βρώμικο παιχνίδι από χρηματιστηριακή εταιρία σε βάρος της Intralot
Άραγε, τι άποψη έχουν οι εποπτικές αρχές επί τέτοιου είδους πρακτικών…
Μια απίστευτη ιστορία διαδραματίστηκε τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρία μεγάλου μεγέθους που συμμετέχει σε αναδοχές και διαθέτει αξιόλογο πελατολόγιο.
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο η προσπάθεια είναι σαφής ώστε δημιουργηθεί αναστάτωση στη δημόσια εγγραφή της Intralot για τη διάθεση του εταιρικού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερκαλύφθηκε κατά 1,55 φορές με επιτόκιο στο χαμηλότερο του εύρους δηλαδή στο 6%.
Αρχικά ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης εμφανίστηκε στο dealing room της εταιρίας και χωρίς να ερωτηθεί προέτρεψε τους brokers να προσέχουν με την Intralot και ότι καλό θα ήταν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις που διαθέτουν.
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο αναλυτής δεν καλύπτει την εταιρία και ουδέποτε συνέστησε την αγορά μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ερωτώμενος, μάλιστα, για τους λόγους που προβαίνει σε αυτές τις συστάσεις αναφέρθηκε με απαξιωτικά λόγια στο management της εταιρίας και είπε ότι δεν υπάρχει προοπτική.
Επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης έχει καταγράψει στο ενεργητικό του και αναλύσεις με συστάσεις για αγορές μετοχών που ξένισαν διότι δεν είχαν λογική βάση.
Βέβαια, όσοι γνώριζαν κατάλαβαν ότι η χρηματιστηριακή εταιρία είχε συστήσει σε ξένους θεσμικούς αγορές σε δημόσιες εγγραφές και βρίσκονταν υπό καθεστώς πίεσης καθώς οι μετοχές δεν τραβούσαν.
Όμως τα περίεργα δεν τελείωσαν με τον αναλυτή καθώς ακολούθησε και ο Αντιπρόεδρος της Χρηματιστηριακής εταιρίας, ο οποίος χωρίς περιστροφές συνέστησε στους brokers αλλά και σε πελάτες της εταιρίας να μην μπουν στη δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο και να πουλήσουν μετοχές.
Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το ομόλογο της Intralot όταν η χρηματιστηριακή πιάτσα γνωρίζει ότι μόνο την πρώτη ημέρα δύο τράπεζες που μετέχουν στο σχήμα της αναδοχής είχαν συγκεντρώσει αιτήσεις άνω των 80 εκ ευρώ.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πιεστική επιμονή του Αντιπροέδρου είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι ελάχιστοι πελάτες της χρηματιστηριακής να αποσύρουν αιτήσεις από το ομολογιακό και άλλοι να πιεστούν να πουλήσουν μετοχές.
Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ξαφνικά εκδηλώθηκαν τέτοιου είδους κινήσεις από τη Χρηματιστηριακή που ορισμένες εξ αυτών κινούνται στα όρια της προσπάθειας χειραγώγησης της αγοράς. Το να μην πιστεύεις σε μια μετοχή είναι θεμιτό αλλά δεν είναι θεμιτό να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις.
Άραγε, τι άποψη έχουν οι εποπτικές αρχές επί τέτοιου είδους πρακτικών.
Θα έχουμε πάλι τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

ΥΓ.: Το bankingnews βρίσκεται στη διάθεση των εποπτικών αρχών προκειμένου να δώσει λεπτομερή στοιχεία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης