Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημόσια διαφοροποίηση Δένδια για Τουρκία – Στη γραμμή Σαμαρά και απέναντι στην ελληνοτουρκική προσέγγιση του Μητσοτάκη

Δημόσια διαφοροποίηση Δένδια για Τουρκία – Στη γραμμή Σαμαρά και απέναντι στην ελληνοτουρκική προσέγγιση του Μητσοτάκη
O Δένδιας ακουμπάει τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά που έχει τονίσει ότι η εξωτερική πολιτική λειτουργεί με αυταπάτες
Αναστάτωση έφερε στο Μέγαρο Μαξίμου μία δημόσια παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια εχθές στην Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αρχηγού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελου Αποστολάκη.
Μία παρέμβαση που, όπως εκτιμήθηκε από το Μαξίμου, είναι αντίθετη με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας όπως υπαγορεύεται από την Διακήρυξη των Αθηνών.
Και σίγουρα αντίθετη με τις οδηγίες που έχει δώσει το Μαξίμου στους υπουργούς (Εξωτερικών, Άμυνας κ.α) για τον δημόσιο λόγο τους.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης το έχει τηρήσει…

Αιχμή για τον αμαχητί εξοπλισμό της Τουρκίας

Μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού τα πράγματα στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα δύσκολα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν αναπτυχθεί τεχνολογικά.
«Ανησυχώ και ανησυχώ πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στη χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία», είπε ο υπουργός Άμυνας για να αιτιολογήσει μια σειρά μεγάλων αλλαγών στην στρατιωτική θητεία.
Ουσιαστικά, ο κ. Δένδιας ήθελε να πει ότι ανησυχεί σφοδρά για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποιείται χωρίς να έχει ζητήσει η χώρας όρους για τη μη χρησιμοποίηση αυτών των όπλων, εν προκειμένω των νέων f16, εναντίον της Ελλάδας. Κάποιοι το θεωρούν και μία αιχμή για τη σιγή ιχθύος που διατηρεί η Αθήνα απέναντι στις ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα…

Ανησυχία για τις Αντι-NAVTEX – Μην τρέφουμε αυταπάτες για την Τουρκία

Όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί.
Συνέχισε σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ότι «Σε μια από τις τελευταίες NAVTEX, η Τουρκία συνδυάζει την κυριαρχία με την ναυσιπλοΐα για πρώτη φορά.
Ναι μεν έχει χαμηλούς τόνους, έως και ευγένεια τολμώ να πω, αλλά το υφέρπον αφήγημα είναι εκεί. Δεν δικαιούμεθα να το αγνοούμε. Να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ανησυχώ και μάλιστα πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατ. δίπλα μου που διατυπώνουν ισχυρισμούς εκτός διεθνούς δικαίου έστω και sotto voce, εγώ ανησυχώ. Δεν μπορώ να αγνοήσω την πρόκληση που διαφαίνεται. Εάν δεν το κάνω αυτό, τότε εγκληματώ».

Σαφείς οδηγίες Μαξίμου για χαμηλούς τόνους στις δηλώσεις των υπουργών

Το Μαξίμου έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους υπουργούς της να κρατάνε χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά.
Αρκετές φορές έχει ερωτηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες αλλά έχει καθησυχάσει τα πράγματα.
Μην ξεχνάμε ότι ο Δένδιας για την τουρκική διπλωματία είναι «persona non grata» μετά την σκληρή απάντηση που έδωσε στην Άγκυρα ενώπιον του τότε τούρκου ομολόγου του Cavusoglou. Μία απάντηση που του δημιούργησε μία τρομερή δημοτικότητα, την οποία το Μαξίμου τη θεώρησε προσωπική στρατηγική.
Γι’ αυτό άλλωστε, δεν τον διατήρησε στη νέα θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών και έβαλε άλλο πρόσωπο της πλήρους εμπιστοσύνης του.
Τα τουρκικά ΜΜΕ παρακολουθούν συνεχώς τις δηλώσεις Δένδια, όπως και το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ.

Στην γραμμή Σαμαρά που θεωρεί την Διακήρυξη των Αθηνών κοροϊδία

Θα λέγαμε ότι ο Δένδιας ακουμπάει και την γραμμή του Αντώνη Σαμαρά που έχει τονίσει ότι η εξωτερική πολιτική λειτουργεί με αυταπάτες.
Είναι εμφανές ότι Δένδιας-Σαμαράς, ο καθένας από άλλη αφετηρία, είναι κατά της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, θεωρεί ότι ωφελείται από αυτήν.
Έχει σχεδιάσει, μάλιστα, μετά τις δημοτικές εκλογές να επισκεφτεί την Άγκυρα και να έχει συνάντηση με τον Erdogan.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης