Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζεται η διόρθωση – Σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι επενδυτές

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζεται η διόρθωση – Σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μικτές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα των αγορών της Ευρώπης. Προφανώς και μία συνέχιση της κατοχύρωσης κερδών και βελτίωση ρευστότητας από τους επενδυτές του Χ.Α. δεν αλλάζει κάτι στη μεγάλη εικόνα. Υπάρχει η δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος που μπορεί να ευθύνεται κάπως για την διόρθωση, αλλά είναι συνολικά μία υγιής διόρθωση μετά τα υψηλά 10 ετών. Αφήστε που δε βλέπουμε κάποια σοβαρή πώληση που να δημιουργεί ανησυχίες ή να βάζει τον πήχη χαμηλά. Κάθε άλλο. Όσοι θέλουν να πέσει η αγορά, είναι γιατί θέλουν να αγοράσουν πιο φθηνά, όχι γιατί είναι ακριβές οι μετοχές.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση έχει θέσει τη μερισματική πολιτική υπό αναθεώρηση. Σήμερα δίνει το 35% των κερδών. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε όσο αυξάνεται η τιμή της μετοχής θα πρέπει να γίνουν κινήσεις βελτίωσης και της μερισματικής απόδοσης. Αναφορικά με την είσοδο στο Λονδίνο, σήμερα πληροί τα κριτήρια εισόδου στον δείκτη FTSE 100. Τον Ιούνιο στη Γενική Συνέλευση θα δώσει εκτίμηση για τη χρονιά με το 1 δισ. ευρώ πάντως EBITDA που έφερε για το 2023 να αποτελεί μία δυνατή βάση.

AUTOHELLAS: Εκ νέου κάλυψη από Euroxx με τιμή στόχο τα 19 ευρώ και περιθώριο ανόδου 40%. Ο υπομοχλευμένος ισολογισμός παρέχει σημαντικά όπλα στη φαρέτρα για να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης. Θα μπορούσε όμως να πετύχει και μεσαίο μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης χωρίς να αλλάξει η σχέση net debt/EBITDA από 2,2 που την εκτιμά για το 2023 έναντι πάνω από 3 φορές των ανταγωνιστών και να αυξήσει το ποσοστό διανομής κερδών στο 45-50%. Σημειώνουμε πως χθες η Eurobank Equities έδωσε δίκαιη τιμή τα 16 ευρώ, αλλά η δική της έκθεση είναι χορηγούμενη.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προφανώς και εξελίσσεται σε κορυφαίο παίκτη στις παραχωρήσεις. Όταν αναλάβει την Εγνατία Οδό και όταν αναλάβει την Αττική Οδό θα είναι στους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Θα έχει ακόμα Καζίνο, αεροδρόμιο και φυσικά έχει και άλλες παραχωρήσεις. Η short θέση της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 5,8% προφανώς και δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο πέρα από τις μετοχές που έχει δανειστεί από τον κ.Περιστέρη και τις έχει πουλήσει στα πλαίσια του πρόσφατου placement. Μόλις γίνει η αύξηση θα τις πάρει και θα τις δώσει στον κ.Περιστέρη και θα κλείσει η θέση. Το είχαμε δει και όταν είχε γίνει ανάλογη κίνηση πριν μερικά χρόνια στην Τέρνα Ενεργειακή.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Με δυνατές απώλειες η Εθνική άνω του 2,5% και καλό όγκο αλλά και πακέτα. Απώλειες 1,3% για Jumbo επίσης με καλό όγκο. Υποχωρεί 1% η Cenergy. Ανοδικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Ελλάκτωρ.

ΜΕΖΖ: Με βάση το χθεσινό κλείσιμο έχουμε άνοδο 51,6% για το Phoenix, 36,8% για το Cairo, 31% για το Sunrise και 23,1% για το Galaxy. Από τις εντολές που μπαίνουν στο σύστημα βλέπουμε πως η Phoenix θα έχει και πάλι άνοδο και μάλιστα σημαντική. Προφανώς και η στήλη είναι άκρως ικανοποιημένη με την πορεία της επιλογής, άλλωστε έχοντας δώσει μεγάλες επιστροφές και έχοντας απόδοση τέτοια μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, δεν μπορούμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι. Βάζουμε στοπ profit ή κατοχυρώνουμε και μέρος. Μόνο όταν μπαίνει στο παντελόνι κάτι από το Χ.Α. είναι κέρδος. Πριν γίνει, είναι υπεραξία.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Η μόνη εταιρεία με έκθεση στην ποντοπόρο και με μεγάλες υπεραξίες να έχει γράψει ήδη. Η αύξηση των ναύλων λόγω των όσων γίνονται στην Ερυθρά Θάλασσα προφανώς και την ευνοεί. Παράλληλα όμως έχει και άλλες δραστηριότητες και μάλλον η αποτίμηση των 114 εκατ. ευρώ είναι αρκετά χαμηλή. Στα 2,80 ευρώ και στο +1,45% στο ξεκίνημα με καλό όγκο.

CENTRIC: Με καλό όγκο και αυτή ενισχύεται 3% και είναι στα 0,3890 ευρώ.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Λέτε; Βγήκαν αγοραστές, αλλά εδώ η μετοχή έχει ταλαιπωρήσει και τον πιο φανατικό της φίλο. Αν της έχει μείνει κάποιος. Από την αρχή του έτους έχει καλή άνοδο 14% και σήμερα είναι η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική. Χθες έκανε τον υψηλότερο όγκο του μήνα και ενισχύθηκε 4,59%. Σήμερα ξεκίνησε με άνοδο 2%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης