Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, λόγω επιδείνωσης στην αγορά ομολόγων - Στο -0,56% ο S&P 500, ο Nasdaq -0,59%

Πτώση στη Wall, λόγω επιδείνωσης στην αγορά ομολόγων - Στο -0,56% ο S&P 500, ο Nasdaq -0,59%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου λόγω επιδείνωσης στις αποδόσεις των ομολόγων.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε μείωση -0,25% στις 37.266 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,56% στις 4.739 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,59% στις 14.855 μον.
10_23.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Charles Schwab υποχώρησε 1,34% λόγω απώλειας εσόδων.
Η US Bancorp «έπεσε» επίσης 1,35% αφού τα έσοδά της κινήθηκαν επίσης κάτω από τις προσδοκίες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ έτυχε διαπραγμάτευσης σχεδόν 4 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 4,104%, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Federal Reserve Christopher Waller ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να έρθει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν.
Μέχρι στιγμής, οι traders τιμολογούν πιθανότητα περίπου 60% ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για μια περιστροφή.

Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον Δεκέμβριο εμφανίστηκαν ισχυρότερα του αναμενομένου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν υπολογίσει αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση στις λιανικές πωλήσεις και 0,2% των αυτοκινήτων εξαιρουμένων.

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, που σημείωσε οριακή αύξηση τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,1% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve σήμερα.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μείωση 0,1%.
Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας ήταν σταθερή στο 78,6%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.
Η μεταποιητική παραγωγή επίσης ενισχύθηκε 0,1% τον Δεκέμβριο αντλώντας ώθηση από το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Χωρίς τον συγκεκριμένο κλάδο, η παραγωγη υποχώρησε 0,1%, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικούς πτωτικούς μήνες.
Στο δ’ τρίμηνο συνολικά, η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό 2,2%, ολοκληρώνοντας ένα από τα πιο αδύναμα έτη για τη μεταποίηση από το 2020 όταν η αμερικανική οικονομία ήταν βυθισμένη στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Απογοήτευσε η ΕΚΤ

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα "γερακίσια" σχόλια των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετρίασαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, ενώ τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα επιβάρυναν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 παρουσίαζε πτώση 1,2%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,84% στις 16.431 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1,5% στις 7.446 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.318 με πτώση -1%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,8% στις 30.098 μονάδες.
11_23.JPG
Στις τελευταίες από τις παρατηρήσεις των αξιωματούχων, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, αλλά η νίκη δεν έχει ακόμη κερδηθεί, ενώ ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaus Knot δήλωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή επιτοκίων είναι απίθανη το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνει το Reuters.
Οι traders έχουν μεταθέσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο από τον Μάρτιο, αν και εξακολουθούν να εκτιμούν ότι συνολικά τα επιτόκια θα μειωθούν κατά περίπου 150 μονάδες βάσης φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης