Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Κίνηση στρατηγικού βάθους από τον Xi - Όρισε τον πρώην ναύαρχο Dong Jun ως νέο Υπουργό Άμυνας

tags :
Κίνα: Κίνηση στρατηγικού βάθους από τον Xi - Όρισε τον πρώην ναύαρχο Dong Jun ως νέο Υπουργό Άμυνας
Διόλου τυχαία δεν είναι η τοποθέτηση ενός ανθρώπου του ναυτικού ως πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων του Πεκίνου
Η Κίνα διόρισε τον πρώην αρχηγό του ναυτικού Dong Jun ως νέο υπουργό Άμυνας μετά από μήνες αβεβαιότητας, κατόπιν της απόλυσης του προκατόχου του για άγνωστους, ακόμη, λόγους.
Η επίσημη απομάκρυνση του Li Shangfu, του πρώην υπουργού Άμυνας, ανακοινώθηκε μόλις τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι ο Li δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τα τέλη Αυγούστου.
Ανακοινώνοντας τον διορισμό του Dong την Παρασκευή σε μια συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δεν παρείχε κανέναν λόγο για την αλλαγή ή την τρέχουσα τοποθεσία του Li.

Στρατηγική κίνηση ο διορισμός του Dong Jun

Ο 62χρονος πρώην ναύαρχος Dong αναλαμβάνει έναν κομβικό ρόλο σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των διπλωματικών και αμυντικών δεσμών στην Ασία-Ειρηνικό, ως μέρος μιας εκστρατείας ανταγωνισμού με την Κίνα.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο Dong θα είναι το δημόσιο πρόσωπο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στην εμπλοκή του με τα μέσα ενημέρωσης και με τους άλλους στρατούς, το υπουργείο του εξακολουθεί να έχει περισσότερο επιχειρησιακή και λιγότερο (γεω)πολιτική λειτουργία στην αμυντική πολιτική ή τη στρατιωτική διαχείριση.
Και τούτο διότι αυτές οι κρίσιμες περιοχές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, μιας ελίτ ομάδας της οποίας ηγείται απ' ευθείας ο πρόεδρος Xi Jinping.
Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, ένα σημαντικό στοιχείο του ρόλου του θα είναι οι τυχόν διαβουλεύσεις με τον αμερικανικό στρατό για να μειώσει τον κίνδυνο σύγκρουσης για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει αυξήσει τη στρατιωτική πίεση στο ημιαυτόνομο νησί της Ταϊβάν, συνεχίζοντας να προωθεί με τον τρόπο αυτό την «πολιτική της μιας Κίνας».
Υπό αυτό το πρίσμα διόλου τυχαία δεν είναι η τοποθέτηση ενός ανθρώπου του ναυτικού ως πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων του Πεκίνου.
Κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν εξετάσει κανείς προσεκτικότερα το «βιογραφικό» του Dong Jun.

Η πορεία του Don Jun μέχρι την κορυφή των ενόπλων δυνάμεων

Πριν γίνει αρχηγός του ναυτικού του PLA και γίνει επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων το 2021, ο Dong ήταν αντιδιοικητής του Στόλου της Ανατολικής Θάλασσας, η ραχοκοκαλιά αυτού που είναι τώρα η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου - δηλαδή η κύρια δύναμη που είναι υπεύθυνη για τις μάχες πάνω από την Ταϊβάν.
Υπηρέτησε επίσης ως υποδιοικητής της Διοίκησης του Νότιου Θεάτρου που δραστηριοποιείται στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – την οποία διεκδικεί η Κίνα, προς μεγάλη οργή των γειτονικών Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Ταϊβάν, του Μπρουνέι και της Μαλαισίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης