Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παναγία των Παρισίων: Προχωρά η αποκατάσταση των 760 εκατ., τοποθετήθηκε ο χρυσός κόκορας

Παναγία των Παρισίων: Προχωρά η αποκατάσταση των 760 εκατ., τοποθετήθηκε ο χρυσός κόκορας
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο, ο πρόεδρος Macron υποσχέθηκε ότι τα έργα βρίσκονται «εντός χρονοδιαγράμματος»
Το καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων, στεφανωμένο από έναν ολοκαίνουργιο χρυσό κόκορα, ξαναπήρε τη θέση του στον ορίζοντα του Παρισιού, ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της επαναλειτουργίας του εμβληματικού ναού.
Καθώς οι τουρίστες και οι Παριζιάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό που έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας από την UNESCO για να θαυμάσουν την επιστροφή ενός από τα πιο εμβληματικά χαρακτηριστικά του, οι εργασίες στην Παναγία των Παρισίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Σχεδόν 500 τεχνίτες είναι απασχολημένοι με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, εργαζόμενοι για να διασφαλίσουν ότι το παρισινό ορόσημο θα είναι έτοιμο για τη μεγάλη επαναλειτουργία του στο κοινό σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα.
«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις πώς αποκαθίσταται κάτι τέτοιας ιστορικής αξίας», δήλωσε ο Στέφαν στο CNN, ένας τουρίστας που επισκέπτεται το Παρίσι από τη Σουηδία με την κόρη του και τον 80χρονο πατέρα του. «Και η φιλοδοξία να τα κάνουν όλα αυτά σε πέντε χρόνια», πρόσθεσε, «είναι σαν τότε που ο Κένεντι είπε ότι (οι άνθρωποι) θα πήγαιναν στο φεγγάρι»,

Το 860 ετών εμβληματικό κτίριο του Παρισιού

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο, ο πρόεδρος Macron υποσχέθηκε ότι τα έργα βρίσκονται «εντός χρονοδιαγράμματος», ώστε η Παναγία των Παρισίων να ανοίξει για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024, πέντε χρόνια και επτά μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του κτιρίου ηλικίας 860 ετών, τον Απρίλιο του 2019.
«Μέχρι να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (τον Ιούλιο), αναμένουμε να έχουμε έτοιμο το πάνω μέρος του καμπαναριού και να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της στέγης, έτσι ώστε οι Παριζιάνοι και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο να μπορούν να δουν πόσο κοντά είναι ο καθεδρικός ναός στην επαναλειτουργία του», δήλωσε ο Φιλίπ της Rebuilding Notre Dame de Paris (ο δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού), στο γαλλικό κοινοβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου.
Ήδη, όσοι θαυμάζουν το γοτθικό οικοδόμημα από το εξωτερικό είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική να μπορέσουν να ξαναμπούν στον καθεδρικό ναό, επισημαίνει το ρεπορτάζ του CNN.
«Η πρώτη φορά που ήρθα στο Παρίσι ήταν πριν από 60 χρόνια, και στη συνέχεια ξανά πριν από 40 χρόνια», δήλωσε ο πατέρας του Στέφταν, Γκόραν, ο οποίος θυμάται να μπαίνει στην Παναγία των Παρισίων σε κάθε προηγούμενη επίσκεψή του στο Παρίσι. «Τώρα είμαι 80 ετών», πρόσθεσε. «Αν είμαι ακόμα ζωντανός του χρόνου, θα πρέπει να επιστρέψω για να δω την επαναλειτουργία του ναού».

Μια μνημειώδης προσπάθεια

Σύμφωνα με την οργάνωση Rebuilding Notre Dame de Paris, υπάρχουν σχεδόν 250 εταιρείες και εργαστήρια τέχνης σε όλη τη Γαλλία που έχουν αναλάβει να «εργαστούν για την αναγέννηση του καθεδρικού ναού».
Μετά την πυρκαγιά του 2019, τα δύο πρώτα χρόνια των εργασιών αφιερώθηκαν στην εξασφάλιση του κτιρίου, την ολοκλήρωση των μελετών του έργου και την ανάθεση των προσφορών. Στη συνέχεια, η φάση της αποκατάστασης ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τους τελευταίους μήνες, η πιο ορατή πρόοδος έχει γίνει στην αποκατάσταση του σκελετού της οροφής, του καμπαναριού και των μεγάλων ανώτερων στοών.
Ο Αλμπάν, ο οποίος εργάζεται ως σερβιτόρος στο Cafe Panis, ακριβώς απέναντι από την Παναγία των Παρισίων, παρακολουθεί καθημερινά την πρόοδο των εργασιών.
Ήταν εκεί, σερβίροντας, την ημέρα της τρομακτικής πυρκαγιάς του 2019 και θυμάται ότι παρακολουθούσε σοκαρισμένος τις φλόγες να μεγαλώνουν και τα παράθυρα του εστιατορίου του να γίνονται όλο και πιο καυτά. «Ο κόσμος μαζεύτηκε (στο εστιατόριο) και κοιτούσε απαρηγόρητος», είπε. «Μερικοί άνθρωποι έκλαιγαν… Ήταν όλα πολύ θλιβερά».
Τώρα, οΑλμπάν ανυπομονεί για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού και προβλέπει ότι πολλοί άνθρωποι θα περάσουν από εκεί για να τον επισκεφθούν. «Παρόλο που η Παναγία των Παρισίων ήταν εδώ για τόσα πολλά χρόνια, θα είναι λίγο σαν εγκαίνια», είπε.
Υπολογίζεται ότι περίπου 14 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένεται να «συρρεύσουν για να δουν τα αποτελέσματα της αποκατάστασης».

Σηματοδοτώντας τον 21ο αιώνα

Ενώ η αρχική εμφάνιση της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε επίσης την επιθυμία ο αιώνας μας «να έχει τη θέση του ανάμεσα στους πολλούς άλλους που εμφανίζονται στα έργα αυτού του καθεδρικού ναού».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό για να επιτρέψει σε σύγχρονους καλλιτέχνες να αναδημιουργήσουν έξι από τα βιτρό παράθυρα στη νότια πλευρά της Παναγίας των Παρισίων, προκειμένου να «σηματοδοτήσουν τον 21ο αιώνα».
Με παρόμοιο αναμνηστικό τρόπο, το όνομα του Γάλλου στρατηγού που επέβλεπε την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων πριν από τον θάνατό του σε ορεινό ατύχημα νωρίτερα φέτος, χαράχθηκε στο ξύλο του καμπαναριού. Ο Ζαν Λουί Ζορζελάν «θα παραμείνει για πάντα» μέρος της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στη διαδικασία χάραξης στις 8 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η δρύινη κορυφή του καθεδρικού ναού ξαναβρήκε τη θέση της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης