Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τιτάνας: Private placement ομολόγων με μικρή έκδοση για πρόωρη αποπληρωμή δανεισμού

Τιτάνας: Private placement ομολόγων με μικρή έκδοση για πρόωρη αποπληρωμή δανεισμού
Ο Τιτάνας δρα προληπτικά και προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή του δανεισμού του, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα χαμηλότερο κόστος
Σε private placement προς διεθνείς επενδυτές ομολόγων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Τιτάνας.
Η έκδοση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι μικρού μεγέθους και αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, όπως και οι δυο υφιστάμενες ομολογιακές εκδόσεις.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο Τιτάνας το τελευταίο διάστημα εξετάζει κάθε διαθέσιμη επιλογή είτε ένα private placement είτε και έκδοση ευρωομολόγου, δίχως να έχει οριστικοποιήσει το ύψος της έκδοσης.
Η εισηγμένη διαθέτει υψηλή ρευστότητα (160 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές) και δεν έχει λόγους βιασύνης για την αποπληρωμή δανεισμού δεδομένου ότι το ομόλογο του 2024, ύψους 350 εκατ. ευρώ (κουπόνι 2,375% - τιμή 98,02%), λήγει τον επόμενο Νοέμβριο.
Ακριβώς, όπως και άλλες εισηγμένες, ο Τιτάνας δρα προληπτικά και προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή του δανεισμού του, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα χαμηλότερο κόστος.
Άλλωστε, ο Τιτάν ανήκει σε μια μικρή ομάδα ελληνικών πολυεθνικών οι οποίες – λόγω του μεγέθους, της παρουσίας στο εξωτερικό, αλλά και της παραγωγής με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα – μπορούν να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Στο πρώτο 9μηνο του 2023, ο Δείκτης καθαρού δανεισμού πρός EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,5, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ξεπέρασαν τις επενδυτικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023 μειώθηκε κατά 147 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και ανήλθε σε 765 εκατ. ευρώ.

Αξιολόγηση ΒΒ + από τη Fitch και BB από Standard & Poor's

To περασμένο καλοκαίρι ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της ελληνικής πολυεθνικής σε ΒΒ+, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Τιτάνα σε «ΒΒ» με θετική προοπτική.
Στο πρώτο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά φόρους ανήλθαν σε 198 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,64 ευρώ ανά μετοχή.
Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 396,6 εκατ. ευρώ και σε ολόκληρη την χρήση εκτιμάται ότι, θα διαμορφωθούν σε 500 εκατ. ευρώ.
Στις 8 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενός νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενης διάρκειας 9 μηνών.
Το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος αξίας 10 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2023 και ολοκληρώθηκε έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης