Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall, μετά τις εισηγήσεις αξιωματούχων της Fed – Στο +0,10% ο S&P 500, o Nasdaq +0,3%

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall, μετά τις εισηγήσεις αξιωματούχων της Fed – Στο +0,10% ο S&P 500, o Nasdaq +0,3%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Άνοδο κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 μετά τις εισηγήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων της Fed, που κάνουν λόγο για νίκη -έστω και προσωρινά- κατά του πληθωρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow σημείωσε αύξηση +0,24% στις 35.416 μον., ο δείκτης S&P 500 κέρδισε +0,1% στις 4.554 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,29% στις 14.281 μον.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Zscaler σημείωσε άνοδο περίπου 1%, παρότι η εταιρεία κυβερνοασφάλειας διατήρησε τις προσδοκίες της σε ό,τι αφορά τα έσοδα για το 2024 από 2,52 έως 2,56 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά τα άλλα, δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
«Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής μετά τις ισχυρές αποδόσεις του Νοεμβρίου, με το βλέμμα πάντα στις δαπάνες» δήλωσε ο Terry Sandven, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην U.S. Bank Wealth Management.
«Η διελκυστίνδα μεταξύ … ταύρων και αρκούδων παραμένει ισορροπημένη.
Και αυτό, κατά την άποψή μας, υποδηλώνει ότι η πτώση της αγοράς είναι ίσως περισσότερο ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Στο μεταξύ, ο αξιωματούχος της Fed, Christopher Waller, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι ολοένα και πιο βέβαιος ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων θα αποδειχθεί κατάλληλο για τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%.
«Είμαι ολοένα και πιο βέβαιος ότι η νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη για να επιβραδύνει την οικονομία και να επαναφέρι τον πληθωρισμό πίσω στο 2%» τόνισε σύμφωνα με τους Financial Times Waller.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% σε εύλογο χρονικό διάστημα, δήλωσε από τη μεριά του το μέλος της Federal Reserve, Michel Bowman.
«Η βασική μου οικονομική πρόβλεψη συνεχίζει να είναι πως θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο μας για να διατηρήσουμε την πολιτική αρκετά περιοριστική ώστε να μειώσουμε έγκαιρα τον πληθωρισμό στο στόχο μας, στο 2%» ανέφερε η Bowman σε ομιλία της σε εκδήλωση στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.

Στα μάκρο, υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, εκτοξεύθηκαν εκ νέου οι τιμές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κόντρα στο πλήγμα που έχουν δεχθεί τα στεγαστικά δάνεια εν μέσω υψηλών επιτοκίων.
Σύμφωνα με τον ευρέως γνωστό δείκτη S&P Case-Shiller (έφθασε τις 318,59 μονάδες), οι τιμές κατοικιών σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,2% -σε μηνιαία βάση- τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας «στο πράσινο» για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 3,9%.
Από τις 20 μητροπολιτικές περιοχές, το Ντιτρόιτ σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση με 6,7%, ακολουθούμενο από το Σαν Ντιέγκο (6,5%) και τη Νέα Υόρκη (6,3%).

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη εντός της εβδομάδας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,16% στις 15.992 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,07% στις 7.455 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.250 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,21%. 
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε αύξηση 0,12% στις 29.376.

Το κλίμα ανάληψης ρίσκου ενισχύθηκε τον Νοέμβριο μετά τις δημοσιεύσεις στοιχείων που υποδήλωναν χαλάρωση του πληθωρισμού, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα των αυξήσεων επιτοκίων.
Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες εφιστούν την προσοχή.
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να κηρύσσουμε τη νίκη» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.
«Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί απέναντι στις διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και σταθερά επικεντρωμένοι στην εντολή μας για σταθερότητα των τιμών» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης