Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mεικτά πρόσημα και τέταρτη σερί κερδοφόρα εβδομάδα για τη Wall – Στο +0,33% ο Dow, o Nasdaq -0,11%

Mεικτά πρόσημα και τέταρτη σερί κερδοφόρα εβδομάδα για τη Wall – Στο +0,33% ο Dow, o Nasdaq -0,11%
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ιδιωτικού τομέα
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, σε μια «κουτσουρεμένη» συνεδρίαση λόγω της Black Friday.
Ωστόσο, στην εβδομάδα το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψε κέρδη για τέταρτη συναπτή φορά, με τον Dow να προσθέτει 1,3%, τον S&P 500 κερδίζει 1% και τον Nasdaq να προσθέτει 0,9%. 
Οι επενδυτές εστίασαν στα στοιχεία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ανησυχία υπήρχε και λόγω των πτωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο…
«Με βάση τους ελέγχους που έχουμε κάνει, προβλέπουμε σταθερές τάσεις επισκεψιμότητας αυτή την Black Friday καθώς οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών μειώνονται» έγραψε σε έκθεσή του ο αναλυτής της TD Cowen, Oliver Chen.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,33% στις 35.390 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,06% στις 4.559 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 0,11% στις 14.250 μον.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων έφθασαν σε χαμηλά πολλών μηνών, λόγω της ελπίδας πως ο πληθωρισμός θα ψυχθεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει σύντομα τη νομισματική σύσφιξη.
«Το πρόβλημα είναι ότι, εάν η οικονομική ανάπτυξη παραμείνει σταθερή στο τρέχον επιτόκιο πολιτικής, τότε η νομισματική πολιτική δεν θα περιορίσει την οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed δεν έχει κανένα λόγο να μειώσει τα επιτόκια» έγραψε ο αναλυτής της Nordea, Philip Maldia Madsen.
«Αν μη τι άλλο, το ράλι των ομολόγων και των μετοχών τόνωσε την οικονομία και μείωσε την ανάγκη της Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.
«Το ίδιο ισχύει για τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, η οποία δεν σχετίζεται με την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά βελτιώνει την πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Στα μάκρο, υποτονική ήταν η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τη μεταποίηση να αποτελεί και πάλι τον αδύναμο κρίκο, σύμφωνα με την S&P Global.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση παρέμεινε αμετάβλητος από τον Οκτώβριο στις 50,7 μονάδες το Νοέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global.
Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στις 50,8 μονάδες το Νοέμβριο από 50,6 μονάδες τον Οκτώβριο.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών στις 49,4 μονάδες από 50,0 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διολίσθησε επίσης σε χαμηλό τριών μηνών στις 50,4 μονάδες από 51,2 μονάδες τον Οκτώβριο. 

Οριακές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές μεταβολές καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα αδύναμα στοιχεία για τη γερμανική ανάπτυξη, αν και ο όγκος συναλλαγών είναι περιορισμένος μετά τη χθεσινή αργία στη Wall Street.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,22% στις 16.029 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακές μεταβολές στις 7.488 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.292 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,2%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 0,67% στις 29.432.

Στα μάκρο, οριακή συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία της Γερμανίας το γ' τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Το ποσοστό επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,1%.
"Μετά την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του έτους με ελαφρά πτώση των επιδόσεων", δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας.
Η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αδύναμων οικονομιών στην Ευρώπη φέτος, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας, οι αδύναμες παγκόσμιες παραγγελίες και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επιβαρύνει την οικονομία.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Γερμανίας είχε αναπτυχθεί κατά 0,1% μετά από στασιμότητα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Το προσαρμοσμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο.
Οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, ήταν κατά 0,3% χαμηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η Destatis.
Οι κρατικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο κατά 0,2%, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης