Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cyprus Confidential: Πώς κυπριακές εταιρείες βοήθησαν (;) ολιγάρχες υποστηρικτές του Putin να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις

Cyprus Confidential: Πώς κυπριακές εταιρείες βοήθησαν (;) ολιγάρχες υποστηρικτές του Putin να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις
Το δημοσίευμα βασίζεται σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν από έξι παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο...
Τον τρόπο με τον οποίο κυπριακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα προσπάθησαν να βοηθήσουν Ρώσους ολιγάρχες και συμμάχους του προέδρου Vladimir Putin, θωρακίζοντάς τους από τις δυτικές κυρώσεις, υποτίθεται πως αποκαλύπτουν τα Cyprus Confidential της δημοσιογραφικής ομάδας ICIJ.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα «διαρρέονται» από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, ένα μη κερδοσκοπικό newsroom με έδρα την Ουάσιγκτον, ο χρηματοπιστωτικός κόμβος της Κύπρου παρείχε προστασία σε Ρώσους οικονομικούς παράγοντες ακόμα και όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Το δημοσίευμα υποτίθεται πως βασίζεται σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια αρχεία που «αποσπάστηκαν» από έξι παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο και μια λετονική εταιρεία που πουλά κυπριακά έγγραφα από μητρώα επιχειρήσεων μέσω ενός ιστότοπου που ονομάζεται i-Cyprus.

Πελάτες

Στους πελάτες των εταιρειών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών περιλαμβάνεται ο πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, Roman Abramovich και οι Ρώσοι μεγιστάνες της χαλυβουργίας Evraz, Alexander Abramov και Alexander Frolov.
Το ρεπορτάζ δείχνει πώς ο μεγιστάνας Abramovich προχώρησε σε μια συγκαλυμμένη μεταβίβαση μετοχών μιας ιδιαίτερα επικερδούς διαφημιστικής εταιρείας, της Video International, στον Sergey Roldugin, έναν κλασικό τσελίστα και φίλο του Ρώσου προέδρου - ένα deal 40 εκατ. ευρώ.
Ο Roldugin, ο οποίος έχει το παρωνύμιο «πορτοφόλι του Putin», προηγουμένως είχε αναγνωριστεί από την ICIJ και τους συνεργάτες της στα μέσα ενημέρωσης ως μέλος ενός μυστικού δικτύου που διαχειρίζεται συνεργάτες του Putin, το οποίο «ανακάτεψε» τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω τραπεζών και υπεράκτιων εταιρειών.
Tα αρχεία ακόμη αποκαλύπτουν πληρωμές δεκάδων εκατομμυρίων από τον Abramovich κατά την περίοδο που ήταν ιδιοκτήτης της Chelsea σε μάνατζερ, σκάουτ και στελέχη συλλόγων που μπορεί να παραβίασαν τους κανονισμούς τoυ «financial fair play».
Αδιευκρίνιστες συμφωνίες επέτρεψαν στον Abramovich και τον Ισραηλινό μάνατζερ Pini Zahavi να ελέγχουν τις καριέρες 21 νεαρών ποδοσφαιριστών υπό αμφιλεγόμενες συμφωνίες ιδιοκτησίας.
Το Cyprus Confidential επίσης αποκαλύπτει πώς ο κυπριακός βραχίονας του παγκόσμιου γίγαντα PwC βοήθησε τον Alexey Mordashov, έναν από τους πλουσιότερους βιομήχανους της Ρωσίας, να μεταβιβάσει μια επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (στην Τui) στη σύντροφό του, Marina Mordashova, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έρευνα αποκαλύπτει κρυφές πληρωμές από μεσάζοντες κοντά στον Mordashov σε διάσημο Γερμανό δημοσιογράφο για να γράψει ένα βιβλίο για τη διακυβέρνηση Putin.
Οι αποκαλύψεις αφορούν και τον Petr Aven, ένα από τα βασικά στελέχη πίσω από τον ρωσικό χρηματοοικονομικό Όμιλο Alfa.
Ο Aven χρησιμοποίησε μια κυπριακή εταιρεία για να μεταφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια εκτός της εμβέλειας των ευρωπαϊκών αρχών, τη στιγμή που η ΕΕ ανακοίνωνε κυρώσεις σε μέλη του στενού κύκλου του Putin, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου.
Πέρα από τα παραπάνω, τα οικονομικά έγγραφα παρέχουν εικόνα για τον πλούσιο τρόπο ζωής των ολιγαρχών - τις ιδιωτικές συναυλίες τους με την Amy Winehouse, τους Red Hot Chili Peppers και άλλους διάσημους ροκ σταρ, τα σούπερ γιοτ τους και τις ανεκτίμητες συλλογές τέχνης τους.
Η ανάλυση της ομάδας του ICIJ για τα αρχεία που διέρρευσαν βρήκε σχεδόν 800 εταιρείες και καταπιστεύματα εγγεγραμμένα σε μέρη που επιτρέπουν στους πλούσιους να κρύβουν περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους που αργότερα υπέστησαν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν επιβληθεί κυρώσεις ήδη από το 2014.
Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερες από 650 κυπριακές εταιρείες και καταπιστεύματα.
Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω «αποκάλυψη» περί ξαφνικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων εν καιρώ πολέμου αποδομεί την άποψη ότι οι οικονομικές κυρώσεις σταμάτησαν τις ρωσικές σκοτεινές ροές χρήματος.
Εγείρει δε σοβαρές ανησυχίες για τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζουν φιλικές προς το Κρεμλίνο κυπριακές εταιρείες βοηθώντας τους Ρώσους, ενώ καταδεικνύει, λέει η δημοσιογραφική ομάδα, πως οι εν λόγω επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο κ.λπ.

Υπό την επιρροή

Όπως δείχνει το Cyprus Confidential, η σκιώδης ρωσική χρηματοδότηση αγγίζει τα υψηλότερα κλιμάκια της κυπριακής κυβέρνησης.
Το οικονομικό σύστημα του νησιού, «γνωστό ως μοντέλο της Κύπρου», βασίζεται σε έναν υπερμεγέθη χρηματοπιστωτικό τομέα ενώ διαθέτει μερικούς από τους πιο αδύναμους νόμους περί δημοσιοποίησης οικονομικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια… επιεική κεντρική τράπεζα — και ένα τσουνάμι ρωσικών επενδύσεων άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πρώην πρόεδρος της Μεγαλονήσου Νίκος Αναστασιάδης, δικηγόρος, προσείλκυσε αρκετούς Ρώσους.
Μια έρευνα του 2019 από συνεργάτη του ICIJ, OCCRP, διαπίστωσε ότι πριν ο Αναστασιάδης αναλάβει πρόεδρος, εταίροι του στο δικηγορικό του γραφείο υπηρέτησαν ως στελέχη σε εταιρείες κελύφη που συνδέονται με επιχειρήσεις που ελέγχονται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αναστασιάδης άφησε την εταιρεία του στις δύο κόρες του και άλλους συνεργάτες και ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Putin, εξασφαλίζοντας συμφωνίες που προωθούσαν την εμβάθυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σημειώνεται πως τα έγγραφά που «αποκαλύπτει» η ICIJ δεν περιείχαν συγκεκριμένη απόδειξη ότι η εταιρεία ή οι υπάλληλοι της εταιρείας παραβίασαν νόμους ή διέπραξαν εγκλήματα.
Σε δήλωσή της, μάλιστα, υποστηρίζει: «Θα θέλαμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι κανένα από τα μέλη του δικηγορικού μας γραφείου δεν έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και στερούνται αξία».
Ο Αναστασιάδης είπε ότι δεν είχε «καμία απολύτως ενεργή ανάμειξη» στην εταιρεία από το 1997 ενώ μεταβίβασε όλες τις μετοχές του στις δύο κόρες του άμα τη αναλήψει των προεδρικών καθηκόντων του το 2013.

Ο ρόλος της PwC

Σύμφωνα με την ομάδα ICIJ, σημαίνοντα ρόλο στην παράκαμψη των ρωσικών κυρώσεων είχε ο κυπριακός βραχίονας της εταιρείας ορκωτών λογιστών PwC.
Αυτή συνεργάστηκε με μικρές εταιρείες που ειδικεύονται στη δημιουργία εταιρειών κέλυφος και στην παροχή κάλυψης μέσω προσώπων που παρουσιάζονταν ως «μπροστινοί».
Μια ανασκόπηση των αρχείων της ICIJ δείχνει ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ο κατάλογος πελατών της PwC Κύπρου περιελάμβανε ήδη 12 Ρώσους που ήταν υπό κυρώσεις σε όλο τον κόσμο λόγω της εμπλοκής τους στην παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 από την κυβέρνησή τους και της στρατιωτικής επίθεσης στην περιοχή Donbas της ανατολικής Ουκρανίας.
Μετά την εισβολή του 2022, άλλοι 39 Ρώσοι πελάτες της PwC Κύπρου επλήγησαν από κυρώσεις από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ουκρανία λόγω των στενών δεσμών τους με τον Putin ή του εξέχοντος ρόλου τους σε οικονομικούς τομείς κρίσιμους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως, σε προγενέστερο χρόνο, η ICIJ είχε αποκαλύψει πώς η PwC βοήθησε εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες να αποκομίσουν κέρδη στο μικροσκοπικό Λουξεμβούργο για να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Αργότερα, στο project Luanda Leaks, η ICIJ έδειξε πώς η εταιρεία συμβούλεψε την κόρη ενός Αφρικανού δικτάτορα, την Isabel dos Santos, να διοχετεύσει τα δισεκατομμύρια που διατηρούσε έπειτα από δύο δεκαετίες διαφθοράς.
Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια έκθεση που αντλείται από τα Pandora Papers της ICIJ, ζήτησε αυστηρότερο έλεγχο επί της PwC και άλλων παγκόσμιων λογιστικών εταιρειών για τυχόν βοήθειά τους προς τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης