Διεθνή

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια - Πάνω από 18.000 νεκροί Παλαιστίνιοι στις συγκρούσεις με το Ισραήλ από το 2008

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια - Πάνω από 18.000 νεκροί Παλαιστίνιοι στις συγκρούσεις με το Ισραήλ από το 2008
Έχουν σημειωθεί πέντε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas από το 2005
Σχετικά Άρθρα
Με τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα να αποδεικνύεται ο πιο θανατηφόρος μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα.
Περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, η κλίμακα θανάτου και καταστροφής από τη σύγκρουση είναι ήδη πρωτοφανής σε πολλά μέτωπα, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Μετά τις φονικές επιθέσεις μαχητών της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ αντεπιτέθηκε, σκοτώνοντας περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 15 χρόνια από τις συγκρούσεις με το Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ή OCHA.
Το Ισραήλ υπέστη επίσης τεράστιες απώλειες, με την 7η Οκτωβρίου να περιγράφεται ως "η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους από το ολοκαύτωμα".
Περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν σε μία μόνο ημέρα - δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι από τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τέτοιες συγκρούσεις από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του OCHA. Το Ισραήλ εκτιμά ότι περίπου 240 όμηροι που συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα παραμένουν αγνοούμενοι.
Έχουν σημειωθεί πέντε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas από τότε που το εβραϊκό κράτος αποσύρθηκε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.
Σε κάθε μεγάλη εχθροπραξία - το 2008, το 2012, το 2014, το 2021 και τώρα, το 2023 - οι θάνατοι στα παλαιστινιακά εδάφη (Γάζα και Δυτική Όχθη) έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους θανάτους στο Ισραήλ, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ.
"Συνήθως, χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των Παλαιστινίων αμάχων που σκοτώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις υπερβαίνει τους Ισραηλινούς αμάχους που σκοτώνονται από τους Παλαιστινίους, πολλές φορές", δήλωσε στο CNBC ο H.A. Hellyer, ειδικός στις μελέτες διεθνούς ασφάλειας στο Carnegie Endowment for International Peace.

Πάνω από 18 χιλ. νεκροί Παλαιστίνιοι από το 2008

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το CNBC δείχνουν ότι περισσότεροι από 18.600 Παλαιστίνιοι στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με το Ισραήλ από το 2008.
Αυτό συγκρίνεται με τουλάχιστον 1.500 νεκρούς στο Ισραήλ κατά την ίδια περίοδο.
Από το 2008, τουλάχιστον 183.500 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ περίπου 11.700 στο Ισραήλ έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

cnbc1.jpg
cnbc2.jpg
cnbc3.jpg

Όπως συμβαίνει συχνά με τον πόλεμο, είναι αδύνατο να καταγραφούν ακριβείς αριθμοί απωλειών.
Όπως και να έχει, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φέρονται να αγνοούνται στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να παλεύει να εντοπίσει τα θύματα εβδομάδες μετά τη σφαγή, καθώς και να προσπαθεί να διασώσει τους ομήρους.
Για να αποκτήσει μια πιο ακριβή εικόνα, το CNBC χρησιμοποίησε στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντάς τα με αριθμούς από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.
Οι απολογισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν θανάτους που μπορεί να μην έχουν απαραίτητα διαπραχθεί από την άλλη πλευρά.
Εξηγώντας γιατί ο αριθμός των θυμάτων είναι δυσανάλογος, ο Hellyer δήλωσε: "Το Ισραήλ έχει στην κατοχή του μερικά από τα πιο προηγμένα στρατιωτικά εργαλεία στον κόσμο, τα οποία έχει στοχεύσει σε κυρίως μη στρατιωτικές περιοχές στα παλαιστινιακά εδάφη".

Iron Dome

Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στο οπλοστάσιό του. Το υπουργείο Άμυνας λέει ότι αναχαίτισε με επιτυχία το 97% όλων των παλαιστινιακών ρουκετών που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου έξαρσης των μαχών στη Γάζα πέρυσι, ενώ το σύστημα κατέγραψε ποσοστό επιτυχίας 95,6% κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης με ρουκέτες από την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ τον Μάιο.
Συγκριτικά, "οι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες, όλες μαζί, δεν συγκρίνονται με αυτού του είδους το οπλοστάσιο", δήλωσε ο Hellyer, ο οποίος προέρχεται επίσης από το Royal United Services Institute for Defence and Security Studies.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης