Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed – Στο +1,6% ο Dow, o Nasdaq +1,16%

Ισχυρή άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed – Στο +1,6% ο Dow, o Nasdaq +1,16%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street…
Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επικείμενες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ περί νομισματικής πολιτικής…
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,58% στις 32.928 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,2% στις 4.166, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,16% στις 12.789 μον.
1_409.JPG
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε η McDonald's, ωστόσο η μετοχή δείχνει να μην έχει ιδιαίτερη «ορμή» κινούμενη με κέρδη 1,72%.
Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη νέα απόφαση νομισματικής πολιτικής, με ευρέως δεδομένη πεποίθηση ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Με την πτώση της αγοράς να αποδίδεται στη διαρκή αύξηση του κόστους δανεισμού, οι επενδυτές προσδοκούν ακόμα παραπάνω από την Fed κάποιο σήμα ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο σύσφιξης που τρέχει.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα (30/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τον πόλεμο Ισραήλ και Hamas, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία και τη Γερμανία.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 14.716 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε κέρδη 0,5% στις 7.327 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 6.825 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,44%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε κέρδη 0,20% στις 27.339 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 431 μονάδες.
9_38.JPG
Στην οικονομία, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας τον Οκτώβριο παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 3,5%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INE) που δόθηκαν τη Δευτέρα.
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών των καυσίμων κατά τη διάρκεια του μήνα και τη βραδύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, ανέφερε το INE.
Ο δομικός, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 5,2% σε ετήσια βάση, από 5,8% την περίοδο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του INE.
Ο εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση 12μηνος πληθωρισμός της Ισπανίας ήταν 3,5%, από 3,3% τον Σεπτέμβριο και κάτω από το 3,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ελαφρά μείωση 0,1% παρουσίασε η οικονομία της Γερμανίας στο γ' τρίμηνο του 2023, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζεται να επιβαρύνεται από την αδύναμη αγοραστική δύναμη και τα υψηλότερα επιτόκια.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,3%. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία, ωστόσο, αναθεώρησε τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο σε μια μέτρια επέκταση 0,1%, από στασιμότητα.
Το ποσοστό για το α' τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε στασιμότητα, από προηγούμενη συρρίκνωση που είχε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε το γ' τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Σημαντική χαλάρωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο, οπότε και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική υποχώρηση του συνολικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 3%.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 4,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 4,3% τον Οκτώβριο από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.
Ο πληθωρισμός που είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις θεωρείται ένας από τους κύριους κινδύνους από τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς θα μπορούσε να παρατείνει την εκστρατεία σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, διατηρώντας τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,2% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης