Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση πυρός στη Γάζα - Φόβος Ισραήλ για μακελειό - NYT: Εφόδια για 4 μήνες κρύβει η Hamas στα τούνελ, νεκροί 50 όμηροι

Κόλαση πυρός στη Γάζα  - Φόβος Ισραήλ για μακελειό -  NYT:  Εφόδια για 4 μήνες κρύβει η Hamas στα τούνελ, νεκροί 50 όμηροι
Η Hamas απαιτεί ανταλλαγές ισραηλινών ομήρω με Παλαιστίνιους κρατούμενους - Netanyahu: Με κάθε τίμημα η επιστροφή «στο σπίτι» των ομήρων της Hamas  - Πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά του Ισραήλ για εκγλήματα πολέμου
(συνεχές Upd) Ισχυρές έως και ανυπερβλητες αντιστάσεις αντιμετωπίζει κατά τα φαινόμενα ο Ισραηλινός στρατός κατά τη δεύτερη απόπειρα εισόδου του στη Γάζα, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των διεθνών ΜΜΕ, και για αυτό προχωρεί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Τμήμα της περιοχής με κύριο στόχο την καταστροφή των συρραγών τις οποίες χρησιμοποιεί ως ορμητήριο η παλαιστινιακή οργάνωση Hamas η οποία φαίνεται διατεθειμένη να ανταλλάξει Ισραηλινούς όμηρους με Παλαιστίνιους κρατούμενους ενώ δήλωσε ότι ήδη 50 είναι νεκροί εξαιτίας των βομβαρδισμών.
Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να επικεντρώνονται στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, στο Beit Hanoun, και από εκεί πιέζουν λίγο νοτιότερα.
«Είμαι στο Sderot, την ισραηλινή συνοριακή πόλη που βλέπει στη Γάζα.
Τα συνεχή πυρά βαρέoς πυροβολικού προς τη Γάζα συνεχίζονται..
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αυξάνει το ρυθμό των επιχειρήσεων», αναφέρει σε άρθρο του στο BBC, ο δημοσιογράφος Jeremy Bowen.
Ενώ οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται ιδιατερα στο βόρειο τμήμα, η Λωρίδα της Γάζας έχει μήκος μόνο περίπου 45 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να ακούσει τις εκρήξεις να εκτείνονται για μίλια γύρω από την περιοχή.
Για «νέα φάση» στον πόλεμο κάνει λόγο το Ισραήλ, το οποίο από χθες διευρύνει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης αλλά αρνείται να αποκαλέσει ακόμα ως μεγάλη χερσαία επιχείρηση τις επιθέσεις ενώ ισχυρίζεται πως επλήγησαν ήδη δεκάδες υπόγειοι στόχοι, σήραγγες επικοινωνίας, οπλοστάσια και στρατηγεία της Hamas.'
Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Herzi Halevi δήλωσε ετοιμότητα αντιμετώπισης επιθέσεων και από τα σύνορα του Λιβάνου:«Εμείς (ο στρατός) βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας κατά μήκος των βόρειων συνόρων», είπε ο Halevi. Αναφέρθηκε στους στόχους που επιδιώκει ο ισραηλινός στρατός στις στρατιωτικές επιχειρήσεις - την εξάλειψη της Hamas, την προστασία των συνόρων και την επιστροφή των ομήρων.
Ο Halevi πρόσθεσε ότι ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων θα είναι «μακρύς». Την ίδια ώρα οι New York Times επισημαίνουν ότι η Hamas χρησιμοποιεί τις υπόγειες σήραγγες που έχει κατασκευάσει στη Γάζα, προκειμένου να κρύβει τις προμήθειες σε εφόδια και τρόφιμα που μπορούν να αρκέσουν για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες πολέμου.
Επίσης η παλαιστινική οργάνωση διάτείνεται ότι Ισραηλινοί έχουν βαριές απώλειες έχουν κατά την επέκταση των επιχειρήσεών τους ενώ η επιθέσεις αντιμετωπίστηκαν με πυραύλους Kornet και Yassin.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εγκληματα πολέμου - Μύδροι απο αραβικές χώρες και Τουρκία - Netanyahu: Αναλαμβάνω την ευθύνη

Σε διπλωματικό επίπεδο, κυριαρχεί η διπλωματική κρίση του Ισραήλ με την Τουρκία, καθώς ο Tayyip Erdogan αποκάλεσε το Ισραήλ εγκληματια πολέμου σε εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων ενώ το Ισραήλ απάντησε με την ανάκληση των διπλωματών του.
Η Ρωσία διά του ΥΠΕΞ Sergey Lavrov δήλωσε ότι βάσει της τρέχουσας κατάστασης ο διάλογος για μια λύση δύο κρατών στο Παλαιστινακό δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Πολλές χώρες του Κόλπου προειδοποίησαν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 το Ισραήλ να μην επιχειρήσει νέα χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Σαουδική Αραβία να καταγγέλλει την «αδικαιολόγητη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Ομάν να κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις για «εγκλήματα πολέμου».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η= καταδίκασαν τη χερσαία επιχείρηση και εξέφρασαν «βαθύτατη ανησυχία» για την κλιμάκωση και την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους αμάχους», μετέδωσε το πρακτορείο WAM.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu απάντησε σε αυτέ; τις καταγγελίες ότι «αυτοί που κατηγορούν τον Ισραηλινό Στρατό για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές.
Στην ερώτηση εάν αναλαμβάνει την ευθύνη απάντησε: «Μετά το πέρας του πολέμου, θα απαντηθεί κάθε ερώτημα.
Ολες πέτρες θα αναποδογυριστούν
Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για τη σωτηρία της πατρίδας», συμπλήρωσε.
Σφοδρότατη επίθεση τόσο στο Ισραήλ, όσο και στη Δύση για την αιματοχυσία στη Γάζα εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου (28/10/2023) σε μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία θα δείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι το Ισραήλ είναι εγκληματίας πολέμου, τόνισε ο Erdogan συνεχίζοντας με πυρά κατά της Δύσης.
«Το Ισραήλ είναι κατακτητής, η Δύση σας χρωστάει αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα» συνέχισε ο Erdogan και αναφέρθηκε στα διπλά πρότυπα της Δύσης.
«Όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας παρακολουθούν σιωπηλά τους θανάτους χιλιάδων αθώων παιδιών στη Γάζα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Live: Live updates | Israel knocks out Gaza communications as protesters  call for end to the war | The Seattle Times

Η Δεύτερη Φάση  - Εκκαθάριση των τούνελ της Hamas

Έχει γίνει σαφές ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει εισέλθει στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων μάχης, καθώς συνεχίζονται οι σφοδροί εναέριοι βομβαρδισμοί.
Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ώρες ονόμασαν αυτή την άλλη «διευρυμένη» επιδρομή.
Ο Λευκός Οίκος έχει δείξει ότι θέλει μια πιο «ανθρωπιστική» προσέγγιση και ζήτησε από το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μόνο «χειρουργικά» χτυπήματα και να επιτρέψει στη Λωρίδα πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Υπάρχουν στοιχεία για πυρά από φορητά όπλα και τεθωρακισμένα στα σύνορα, μετά την επιβεβαίωση του IDF ότι οι επίγειες δυνάμεις εισέρχονται στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων τους.
Οι Times Of Israel αναφέρουν: «οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι ισραηλινά τεθωρακισμένα ανταλλάσσουν πυρ με ενόπλους μέσα στη Γάζα».
Την ίδια ώρα την ισραηλινή επιχείρηση (στις 2/8/10) φέρεται να συμμετείχαν τρεις μεραρχίες και αρκετές ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, περίπου 5.000 στρατιώτες, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ξεχωριστά, άλλοι περιφερειακοί αναλυτές αναφέρουν ότι «αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά των ισραηλινών δυνάμεων που εισήλθαν στη Γάζα».
Η ηγεσία της Hamas απάντησε με ένα «κάλεσμα στα όπλα» για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Έκτοτε έχουν γίνει αναφορές για μεγάλες ολονύχτιες διαδηλώσεις από Παλαιστίνιους στα εδάφη.
Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί πιθανότατα να «καθαρίσει» τις σήραγγες, πιθανώς με ειδικές δυνάμεις που εντοπίζουν στόχους με τη βοήθεια τεθωρακισμένων.
Νομίζω όμως ότι αυτό που μπορεί να κάνουν, είναι να εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας κομμάτι – κομμάτι.
Ενώ ο ισραηλινός στρατός πιέζει για «εκδίκηση», η ισχυρή αντίσταση της Hamas και το σύνθετο πεδίο της πυκνοκατοικημένης Γάζας, καθώς και ο φόβος της διεθνούς κατακραυγής για το σημαντικό ανθρωπιστικό κόστος οδήγησαν τον Ισραηλινο στρατό στην πρακτική των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων.
Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Herzi Halevi δήλωσε τότι οι στρατιωτικοί στόχοι που έχει θέσει το Ισραήλ απαιτούν χερσαία επιχείρηση.
«Οι στόχοι αυτού του πολέμου απαιτούν χερσαία επιχείρηση», είπε ο Halevi.
Ο Αρχηγός του ΓΕΣ σημείωσε επίσης ότι οι επίγειες δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία και σύνθετη στρατιωτική επιχείρηση.

Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, αλλά δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε ευρεία χερσαία επίθεση για την κατοχή της Γάζας.
Η επίγεια επίθεση του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσει και Παλαιστίνιους αμάχους.
Όσο περισσότερους Παλαιστίνιους σκοτώνουν τόσο μεγαλύτερη γίνεται η οργή στη Μέση Ανατολή, σε χώρες τόσο φιλικές Ισραήλ αλλά και σε εχθρούς του.
Ωστόσο, δεν εγγυάται ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί.

Hamas: Αποκρούσαμε την επίθεση με πυραύλους Kornet και Yassin – Οι Ισραηλινοί έχουν πολλούς νεκρούς, τους απομάκρυναν με ελικόπτερα

Βαριές απώλειες έχουν οι Ισραηλινοί κατά την επέκταση των επιχειρήσεών τους, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Hamas.
«Η αποτυχία της χερσαίας επίθεσης που εξαπέλυσε ο Ισραηλινός Στρατός στη Γάζα επεκτάθηκε σε 3 άξονες και υπάρχουν μεγάλες απώλειες στις τάξεις του εχθρού σε επίπεδο στρατιωτών και εξοπλισμού», αναφέρει η Hamas.
«Η αντίσταση χρησιμοποίησε πυραύλους Kornet και πυραύλους Yassin για να αποκρούσει την επίθεση και αναμένουμε από τον εχθρό να προσπαθήσει ξανά.
Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να απομακρύνουν τους τραυματίες και τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.
9M133 Kornet - Wikipedia
ΝYT: H Hamas κρύβει στα τούνελ εφόδια για 4 μήνες – Έχει όπλα, ρουκέτες, σφαίρες και πετρέλαιο

H Hamas χρησιμοποιεί τις υπόγειες σήραγγες που έχει κατασκευάσει στη Γάζα, προκειμένου να κρύβει τις προμήθειες σε εφόδια και τρόφιμα που μπορούν να αρκέσουν για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες πολέμου, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των New York Times.
Διάφορες πηγές από τη Δύση αλλά και από τον αραβόφωνο κόσμο επιβεβαιώνουν πως η Hamas μπορεί να αποθηκεύει στα τούνελ προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καυσίμων.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η οργάνωση εργαζόταν χρόνια ολόκληρα για να ανοίξει ένα δίκτυο υπόγειων τούνελ μήκους δεκάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Εκεί έχει δημιουργήσει αποθήκες με σχεδόν όλα όσα χρειάζονται για τη διεξαγωγή μίας μακράς και σκληρής μάχης.
Η Hamas διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα καυσίμων για οχήματα και ρουκέτες, κρύπτες με πυρομαχικά, εκρηκτικά και υλικά για την παραγωγή και άλλων και αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Λιβανέζος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι η Hamas, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί αριθμό μελών με μεταξύ 35.000 και 40.000, διαθέτει αρκετά αποθέματα, για να συνεχίσει τον πόλεμο για τρεις έως τέσσερις μήνες χωρίς ανεφοδιασμό.
Οι πηγές των NYT, που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισαν ότι οι πληροφορίες τους προέρχονται από πηγές με γνώση της κατάστασης, υποκλοπές επικοινωνιών και άλλα μέσα πληροφοριών.
Τα αποθέματα συνήθως διατηρούνται υπόγεια, όπως είπαν, και προειδοποίησαν ότι είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβείς λεπτομέρειες για τις προμήθειες της Hamas.
Μάλιστα, μία από τις ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Hamas, ανέφερε ότι τους παρείχαν φάρμακα, σαμπουάν και προϊόντα γυναικείας υγιεινής.
Inside Hamas's underground city: Footage shows how the terrorists excavate  tunnels, use them to move weapons, carry out attacks on Israel and smuggle  prisoners back to Gaza | Daily Mail Online
How Hamas uses its labyrinth of tunnels in Gaza | CBC.ca
LIVE UPDATE: Israel launches 'new phase' in Gaza attack, is Shifa Hospital  the next target? – Middle East Monitor
Gaza strikes on 'scale not seen before' as Hamas chief killed by Israel in  attack | World | News | Express.co.uk
Έκκληση να εγκαταλείψουν τη Γάζα - Είναι πεδίο μάχης, λένε σε φυλλάδια 

Ο ισραηλινός στρατός το απόγευμα του Σαββάτου (28/10) απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής πριν από μια επικείμενη επιχείρηση.
Ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari δήλωσε σχετικά: «Η απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας από την περιοχή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα.
Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προσωρινά προς τα νότια».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η επιστροφή στη βόρεια Γάζα θα είναι δυνατή μόλις τερματιστούν οι έντονες εχθροπραξίες».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Hamas θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία. «Η επικείμενη επιχείρηση των IDF θα εξουδετερώσει την απειλή της Hamas με ακρίβεια και ένταση».
«Προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας: Η πόλη της Γάζας έχει γίνει πεδίο μάχης.
Τ
α καταφύγια στη βόρεια Γάζα και στην επαρχία της Γάζας δεν είναι ασφαλή», αναφέρει ο στρατός σε φυλλάδια που πέφτουν από μαχητικά αεροσκάφη τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (28/10), καθώς προτρέπει τους κατοίκους να «εκκενώσουν αμέσως» προς τα νότια.
Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 7.650 ενώ 19.450 είναι οι τραυματίες από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Για «νέα φάση» στον πόλεμο κάνει λόγο το Ισραήλ, το οποίο από χθες διευρύνει τις επιχειρήσεις του μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Αρνείται να αποκαλέσει ακόμα ως μεγάλη χερσαία επιχείρηση τις επιθέσεις ενώ ισχυρίζεται πως επλήγησαν ήδη δεκάδες υπόγειοι στόχοι, σήραγγες επικοινωνίας, οπλοστάσια και στρατηγεία της Χαμάς. Από την πλευρά της η Χαμάς λέει πως απέτυχε η χτεσινή επιχείρηση, ενώ μέσα από το Telegram πριν λίγο η Χαμάς ανέφερε πως επιτέθηκε σε ισραηλινά οχήματα
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, γράφει η εφημερίδα Haaretz.
«Έχουμε μπει σε μια νέα φάση του πολέμου, οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν μέχρι να ληφθούν περαιτέρω εντολές!», δήλωσε ο υπουργός.
Την προηγούμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του IDF, ταξίαρχος Daniel Hagari, δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες ο στρατός διεξήγαγε αναγνωριστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, αυτές οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και επηρεάζουν κυρίως το βόρειο τμήμα του θύλακα.
Την ίδια ώρα, η Hamas δήλωσε έτοιμη να παραδώσει τα πτώματα των νεκρών ομήρων στην ισραηλινή πλευρά μετά το τέλος της οξείας φάσης της σύγκρουσης, δήλωσε στο RIA Novosti ο Mousa Abu Marzook, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Hamas.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al-Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas), Abu Ubeida, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας.
«Ναι.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας χερσαία εισβολή σε δύο σημεία, οι δυνάμεις του παραμένουν εντός της Γάζας, ενώ πλήττει διαρκώς με πυρά την περιοχή.
Αντίθετα, το έδαφος και τα κτίρια στη Γάζα ήταν βυθισμένα στο απόλυτο σκοτάδι και χωρίς τηλεπικοινωνίες, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς διαδικτυακές συνδέσεις, με αποτέλεσμα κανείς απέξω ή και εντός της Γάζας να μην μπορεί να μάθει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι οικείοι του, κι αν είναι ζωντανοί, ή τραυματισμένοι ή νεκροί, τη στιγμή που το Ισραήλ πλήττει διαρκώς την περιοχή, αναφέρει το Al Jazeera.

Επεκτείνεται η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γαζα

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 7.650 ενώ 19.450 είναι οι τραυματίες από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 111 ενώ 1.950 είναι οι τραυματίες, προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται επίσης πως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 70% των συνολικών θανάτων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη
Περίπου 177.781 οικιστικές μονάδες έχουν καταστραφεί επίσης από τις 7 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, το ένα τέταρτο των νοσοκομείων της Γάζας και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών της παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν επίσης αποκόψει τηλεφωνικές γραμμές, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ σε όλη τη Λωρίδα από χθες, Παρασκευή (27/10), αναφέρει η ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Hamas: Νεκροί 50 όμηροι - Απαιτούμε ανταλλαγή με Παλαιστίνους κρατούμενους

Το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas είναι έτοιμο να παραδώσει τα πτώματα των νεκρών ομήρων στην ισραηλινή πλευρά μετά το τέλος της οξείας φάσης της σύγκρουσης, δήλωσε στο RIA Novosti ο Mousa Abu Marzook, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Hamas.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al-Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas), Abu Ubeida, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας.
«Ναι.
Τι πρέπει να κάνουμε με τα πτώματα; Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για αυτά.
Φυσικά, αφού τελειώσουν όλα, θα παραδώσουμε αυτά τα πτώματα", είπε ο Marzuk.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Hamas δεν είναι έτοιμη να το κάνει αμέσως, ο Marzuk τόνισε ότι «τώρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τα πτώματα των Παλαιστινίων από τα ερείπια».
«Θέλουμε να βγάλουμε όλα τα πτώματα κάτω από τα ερείπια και να τα θάψουμε με ειρήνη. Θρηνούμε όλα τα θύματα», πρόσθεσε.''
Η Hamas απαιτεί την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας, είτε ταυτόχρονα είτε σε διάφορα στάδια, δήλωσε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, Abu Ubaida.
«Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων του εχθρού θα είναι δυνατή μόνο εάν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του.
Εάν ο εχθρός θέλει να τερματιστεί αμέσως ο ''φάκελος'' των ομήρων και αιχμαλώτων, είμαστε έτοιμοι και αν θέλει μια ευκαιρία να το διαιρέσουμε ''φάκελο'', είμαστε επίσης έτοιμοι», είπε ο Ubaida.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει στην πατρίδα τους αιχμαλώτους που κρατούνται υπό τη Hamas.
Ο Netanyahu δεν δεσμεύτηκε για οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής, αλλά είπε στις αρχές των οικογενειών ότι «θα εξαντλήσουν κάθε επιλογή για να τους φέρουν (τους ομήρους) στο σπίτι».

Ιράν: 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην ολονύκτια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα

Συνολικά 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην ολονύκτια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα στις 28/10/2023, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων το Σάββατο (28/10/2023), επικαλούμενο πηγές.
Στην ισραηλινή επιχείρηση φέρεται να συμμετείχαν τρεις μεραρχίες και αρκετές ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί τώρα να χωρίσει τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο ή τρεις ζώνες εισβάλοντας από αυτές τις περιοχές και στη συνέχεια ξεκινώντας την επόμενη φάση του πολέμου με την Παλαιστίνη για να εξαλείψει τη σύνδεση μεταξύ των δυνάμεων της Hamas, αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.


Ο Μusk επαναφέρει το διαδίκτυο στη Γάζα μέσω του Starlink για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις - Ισραήλ: Θα το.. ρίξουμε!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, αποκάλυψε σχέδια για επέκταση της υποστήριξης σε διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα μέσω του δορυφορικού συστήματος επικοινωνιών του, Starlink το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση σε δήλωση της γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών Alexandria Ocasio-Cortez,, η οποία έκρινε τη διακοπή των επικοινωνιών στη Γάζα ως «απαράδεκτη».
Ομάδες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στη διατήρηση της επικοινωνίας με τις ομάδες τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου κατέρρευσαν εν μέσω έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών, που συνέπεσαν με μια κλιμακούμενη χερσαία επιχείρηση.
Η διαδικτυακή κοινότητα συσπειρώθηκε πίσω από αυτήν την αιτία.
Σε μια ημέρα που χαρακτηρίστηκε από ένα ευρύ κάλεσμα για δράση, το hashtag #StarlinkForGaza κέρδισε δυναμική στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ηγείται ο Musk, X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.
«Το Starlink θα υποστηρίξει τη σύνδεση με διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα», έγραψε ο Musk στο X.
Ο υπουργός Επικοινωνιών δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να καταπολεμήσει» τη χρήση του Starlink του Elon Musk για την υποστήριξη της συνδεσιμότητας για ομάδες βοήθειας στη Γάζα.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Shlomo Khari είπε ότι εάν αναπτυχθεί το δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink «η Hamas θα το χρησιμοποιήσει για τρομοκρατικές δραστηριότητες».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, το ξέρουμε και ο Musk το ξέρει», έγραψε.
«Ίσως ο Μusk θα ήταν διατεθειμένος να το θέσει υπό όρους με την απελευθέρωση των απαχθέντων μωρών, γιων, κορών, ηλικιωμένων ανθρώπων μας», έγραψε.

Hamas: Μάχες σώμα με σώμα - Αποκρούσαμε την ισραηλινή εισβολή στο Bureij


Το Ισραήλ έχει εισβάλλει στη Γάζα σε τουλάχιστον δύο μέρη και υπάρχουν σκληρές μάχες από το βράδυ της Παρασκευής (27/10/2023) που είναι σε εξέλιξη, ανακοίνωσε η Hamas.
«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Beit Hanoun (βόρεια) και το Bureij (κεντρική Γάζα).
Συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Ezzedine Al-Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, στην ανακοίνωσή τους, κατά τη διάρκειά της νύχτας.
«Η αντίσταση είναι έτοιμη», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Izzat Al-Rishq
Αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, μετέδωσε ότι η Hamas και η Ισλαμική Jihad απέκρουσαν την απόπειρα επίθεσης του Ισραήλ στην περιοχή Bureij, όπου βρίσκεται στρατόπεδο προσφύγων, στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από τη Γάζα μετά από ενέδρα παλαιστινιακών αντιστασιακών που έπληξαν πολλά ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα με αντιαρματικούς πυραύλους και αφού υπέστησαν βαριές απώλειες.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι ισραηλινά ελικόπτερα απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες ανατολικά του στρατοπέδου Bureij.

Ανταλλαγές πυρών στο νότιο Λίβανο - Προληπτική εκκένωση του αεροδρομίου Βυρητού

Συν τοις άλλοι, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο αέρος-εδάφους που ερρίφθη από τον Λίβανο προς την κατεύθυνση ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και ότι απάντησε πλήττοντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε.
«Οι IDF (σ.σ.: οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) αναχαίτισαν πύραυλο αέρος-εδάφους που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF.
«Σε απάντηση, οι IDF πλήττουν το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου», πρόσθεσε.
Καθημερινές και σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών σημειώνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Hezbollah, από τις 7 Οκτωβρίου.
Κατόπιν αυτού, οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν παράλληλα προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του, αν παραστεί ανάγκη.
Η οδηγία για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Ραφίκ Χαρίρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, δεν αναφέρεται σε κίνδυνο άμεσης κλιμάκωσης στα σύνορα, ωστόσο λαμβάνεται επειδή όταν το 2006, η Hezbollah είχε συλλάβει ως ομήρους δύο ισραηλινούς στρατιώτες, η ισραηλινή αεροπορία είχε πλήξει τους διαδρόμους προσαπογείωσης του αεροδρομίου της Βηρυτού.
γαζα3.jpg
two-wounded-Palestinian-children-at-a-hospital-in-Rafa-768x512.jpg
Eκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: Χτυπήσαμε 150 υπόγειες εγκαταστάσεις της Hamas και βάση της Hezbollah στο νότιο Λίβανο


Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Nir Dinar, ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις εντός της λωρίδας της Γάζας που ξεκίνησε χτες Παρασκευή 27/10.Συνς τοις άλλοις ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας «έπληξε 150 υπόγειους στόχους» της Hamas στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι σκότωσε έναν αξιωματούχο της Hamas, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για «μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), υλικό ανίχνευσης και αντιαεροπορικής άμυνας».
«Ο Assem Abu Rakhamba συμμετείχε στην οργάνωση της σφαγής στις κοινότητες που συνορεύουν με την Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου και είχε διευθύνει τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στο Ισραήλ με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς και ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις με drones σε θέσεις επιτήρησης του στρατού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.


Erdogan: Εγκληματίας πολέμου το Ισραήλ – Ένοχη η Δύση για τη σφαγή στη Γάζα, ούτε κροκοδείλια δάκρυα δεν έχει - Διπλωματικός πόλεμος με το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακάλεσε τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και «θα επανεξετάσει τις σχέσεις του» με τη χώρα αυτή, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan για τον πόλεμο στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις βαριές δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας, διέταξα την επιστροφή των διπλωματικών εκπροσώπων μας από εκεί, ώστε να προχωρήσουμε σε επανεξέταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία» ανέφερε ο υπουργός Eli Cohen σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Ο Cohen δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.
Αφορμή για τα παραπάνω ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε τόσο στο Ισραήλ, όσο και στη Δύση για την αιματοχυσία στη Γάζα ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου (28/10/2023) σε μ
εγάλη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία θα δείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι το Ισραήλ είναι εγκληματίας πολέμου, τόνισε ο Erdogan συνεχίζοντας με πυρά κατά της Δύσης.
«Ο κύριος ένοχος πίσω από τη σφαγή που εκτυλίχθηκε στη Γάζα είναι η Δύση» , τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορώντας ΗΠΑ και ΕΕ, πως θέλουν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα σταυροφορικού πολέμου.
«Το Ισραήλ είναι κατακτητής, η Δύση σας χρωστάει αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα» συνέχισε ο Erdogan και αναφέρθηκε στα διπλά πρότυπα της Δύσης.
«Όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας παρακολουθούν σιωπηλά τους θανάτους χιλιάδων αθώων παιδιών στη Γάζα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Το Ισραήλ είναι καταδικασμένο να μείνει μόνο του, υπογράμμισε ο Erdogan, υπενθυμίζοντας ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.
Η Τουρκία δεν θα συγχωρήσει ποτέ το Ισραήλ για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, πρόσθεσε.
«Λυπούμαστε για κάθε άμαχο με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται.
Εκ μέρους της Τουρκίας χαιρετίζω την αποφασιστικότητα του λαού της Γάζας να μην εγκαταλείψει τα σπίτια του, την πόλη μπροστά στους βομβαρδισμούς του καταπιεστή», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
 Türkiye to introduce Israel to world as war criminal: Turkish President  Erdogan
 Μύδροι από τις αραβικές χώρες κατά του Ισραήλ: Αποσταθεροποιεί την περιοχή και διαπράττει εγκλήματα πολέμου με τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Πολλές χώρες του Κόλπου προειδοποίησαν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 το Ισραήλ να μην επιχειρήσει νέα χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Σαουδική Αραβία να καταγγέλλει την «αδικαιολόγητη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Ομάν να κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις για «εγκλήματα πολέμου».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη χώρα του κόλπου που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, καταδίκασαν τη χερσαία επιχείρηση και εξέφρασαν «βαθύτατη ανησυχία» για την κλιμάκωση και την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους αμάχους», μετέδωσε το πρακτορείο WAM.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τονίζεται ότι «η κατάφωρη και αδικαιολόγητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σταθερότητα της περιοχής».
Το βασίλειο κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ώστε να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση και να επιτραπεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους.
Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Faisal bin Farhan Al Saud επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Ιορδανίας, του Μαρόκου και της bκαι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι «η χερσαία κλιμάκωση θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους και καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο».
Το Ομάν από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει επίσης λόγo για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής λόγω της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.
«Η Ουάσιγκτον θέλει το Ιράν να μην κάνει τίποτα σχετικά με την παλαιστινιακή σύγκρουση με το Ισραήλ , ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ, κάτι που τελικά κάνει τις κλήσεις τους κενές και άχρηστες», δηλωσε ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ebrahim Raisi.
Την ίδια ωρα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmud Abbas ζήτησε από τους Άραβες ηγέτες να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής προκειμένου να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
We can't even check on our families': Inside Gaza after phone and internet  lines cut | World News | Sky News
The culture war over the Gaza war

Lavrov: Εξωπραγματικός ο διάλογος για λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό – Χολωμένοι οι Ισραηλινοί

Η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων για μια λύση δύο κρατών στο πλαίσιο τις αντιπαράθεσης της Παλαιστίνης και του Ισραήλ δεν είναι σχεδόν εφικτή αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας Sergey Lavrov.
«Δύσκoλα θα εμπλακούν (σε διάλογο) αυτή τη στιγμή.
Οι Ισραηλινοί είναι απλώς χολωμένοι», δήλωσε ο Lavrov σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας BelTA το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023.
Πολλές εχθρικές «δηλώσεις [ισραηλινών] αξιωματούχων» δείχνουν πόσο χολωμένοι είναι στο Ισραήλ, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην πρόσφατη ρητορική του πρωθυπουργού του Ισραήλ, των υπουργών Άμυνας και Οικονομίας και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Οι Παλαιστίνιοι τέθηκαν επίσης στο περιθώριο, «δεδομένων χιλιάδων αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών ανταποδοτικών πυρών», πρόσθεσε ο Lavrov.
Απέρριψε ως εξωπραγματική την ιδέα να προσκληθούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι σε διάλογο αυτή τη στιγμή, καθώς ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη, καθώς και ξένοι υπήκοοι έχουν σκοτωθεί.

Διαδηλώσεις, νεκροί, απεργίες και πένθος στη Δυτική Όχθη


Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Χεβρώνα, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τις ισραηλινές ενέργειες και να εκφράζουν την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή αντίσταση.
Ένας διαδηλωτής, ο οποίος μίλησε στο Al Jazeera υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο ισραηλινός στρατός κατέστειλε τη διαδήλωση χρησιμοποιώντας drones.
«Υπήρχαν περίπου 350 άνθρωποι εκεί που διαμαρτύρονταν και φώναζαν για τη Γάζα», είπε ο διαδηλωτής.
«Οι δυνάμεις κατοχής έστειλαν αρχικά ένα drone παρακολούθησης που τράβηξε φωτογραφίες των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί. Περίπου μισή ώρα αργότερα, ένα μεγαλύτερο drone ήρθε γύρω και έριξε βόμβες αερίου στους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν», πρόσθεσε το άτομο.
Οι πολιτικές δυνάμεις κάλεσαν σε απεργία και πένθος το Σάββατο 28/10 στο Κυβερνείο της Χεβρώνας και τις πόλεις της.
Στη Nablous, βίντεο που κυκλοφόρησε από το Jenin News και επαληθεύτηκε από τον Sanad, δείχνει μια ομάδα διαδηλωτών να διαλύεται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA).
Το Sanad είναι η μονάδα ελέγχου γεγονότων και επαλήθευσης του Al Jazeera.
Στη Ramalah, βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επιβεβαιώθηκαν από τον Σανάντ, έδειξαν μια μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας, με επικεφαλής κατά κύριο λόγο νεαρούς άνδρες.
Αυτή η διαμαρτυρία ακολούθησε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
ραμαλλα.JPG
Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη τα στρατεύματά του δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Jenin και απάντησαν σκοτώνοντας δύο άνδρες.
Η οργάνωση Ισλαμική Jihad επιβεβαίωσε ότι ένας από αυτούς ανήκε σε αυτήν ενώ η Hamas είπε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε στις μάχες στην Jenin.
Η WAFA επιβεβαίωσε την είδηση και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση Hamas - Ισραήλ έχει φτάσει τους 110.
Gaza strikes on 'scale not seen before' as Hamas chief killed by Israel in  attack | World | News | Express.co.uk
Διαδηλώσεις σε πολλές χώρες 

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν το Ισραήλ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Aman.
Πολλοί κυμάτιζαν την παλαιστινιακή σημαία.
«Είμαστε με τους Παλαιστίνιους και με τους πολίτες της Γάζας.
Ήρθαμε επίσης να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για αντίσταση μέχρι το τέλος» δήλωσε ο συμμετέχων Mahmoud Aqalan.
Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Hassan Sultan, είπε: «Τα αδέρφια μας σκοτώνονται στη Γάζα. Αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε - να κάνουμε γνωστή τη θέση μας στον κόσμο».
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Τζακάρτα της Ινδονησίας και σε πολλές τουρκικές πόλεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης