Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί ο Στίγκας δεν θα καρπωθεί την κρατική επιχορήγηση; - Εξελίξεις πριν τις ευρωεκλογές για τα 2 δικαστήρια για τους Σπαρτιάτες

Γιατί ο Στίγκας δεν θα καρπωθεί την κρατική επιχορήγηση; - Εξελίξεις πριν τις ευρωεκλογές για τα 2 δικαστήρια για τους Σπαρτιάτες
Τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών και τα σενάρια που θέλουν ακόμα και επανάληψη εθνικών εκλογών
Aσφαλείς δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλά στο θέμα των Σπαρτιατών αφού τόσο το ποινικό μέρος για το θέμα της «εξαπάτησης» των ψηφοφόρων όσο και στο θέμα του εκλογοδικείου μπορεί να έχουμε άμεσες εξελίξεις.
Τι θα δούμε;
Καταρχάς, θα δούμε τις 2 παράλληλες διαδικασίες να τρέχουν ταυτόχρονα.
Από την μια η έρευνα που έχει διενεργήσει αυτοπροσώπως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, μετά τις καταγγελίες Στίγκα για «εκβιασμούς και πρακτικές Greak Mafia o οποίος έχει δώσει κατάθεση λεπτομερή που κράτησε ώρες.
Και που σύμφωνα με τα λεγόμενά του υπάρχει ευθεία σύνδεση του κόμματος με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Από την άλλη, θα εξεταστούν οι προσφυγές στο εκλογοδικείο, μόλις συσταθεί ξανά σε σώμα το ανώτατο δικαστήριο αρχές του χρόνου, όπου μία από αυτές αφορούν και την κατηγορία της «κρυφής ηγεσίας» στους Σπαρτιάτες, με σύνδεσή βουλευτών του κόμματος με τον Η.Κασιδιάρη.

Θα δεσμευτεί ο λογαριασμός του κόμματος

Το ποινικό μέρος δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία καθώς το αδίκημα είναι απλό.
Όμως ξεκλειδώνει κάτι το οποίο ο Βασίλης Στίγκας δεν μπορούσε να φανταστεί όταν ξεστόμιζε ατάκες για μαφίες και εκβιασμούς...
Θέτει σε προσωρινή αναστολή την κτήση της κομματικής επιχορήγησης μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.
Και αυτό διότι στην δεύτερη υπόθεση διερευνάται ουσιαστικά αν τελικά νόμιμα ή όχι συμμετείχε το κόμμα Σπαρτιάτες στις εθνικές εκλογές.
Και αν αποδειχθεί – που οι εκτιμήσεις λένε ότι εκεί οδηγούμαστε - τότε τα 4,8 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης (τα οποία θα μπορούσαν να πάνε και παραπάνω με τις ευρωεκλογές) δεν θα δοθούν τελικά στο κόμμα και δεν θα τα καρπωθεί ο πρόεδρος του κόμματος Β. Στίγκας.
Όπως μας λένε πηγές από την Βουλή, δεν θα μπορούσαν π.χ να δοθούν και μετά να ζητηθούν πίσω – άλλωστε δίνεται σε δόσεις- , αφού θα έχουν δεσμευτεί στον λογαριασμό του κόμματος τον οποίο χειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Στίγκας.

Οι διαδικασίες θα έρθουν μπροστά

Οι εκτιμήσεις οι οποίες είναι κατηγορηματικές λένε ότι οι εξελίξεις αυτές θα έρθουν μπροστά και θα έχουμε αποτελέσματα από τις δύο διαδικασίες πριν τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2024.
Άρα μπορεί να δούμε να δεσμεύεται η κρατική επιχορήγηση των Σπαρτιατών πριν τις ευρωεκλογές.

Το σενάριο που προκρίνεται και το ακραίο

Τώρα, εφόσον τελικά το Εκλογοδικείο δεχτεί ότι υπήρξε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας και παρανόμως το κόμμα των Σπαρτιατών έλαβε μέρος στις εθνικές εκλογές, θα ανακύψει το ζήτημα τι θα γίνει με τις έδρες που κατέλαβε στη Βουλή.
Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και ο γρίφος δυσεπίλυτος, σημειώνουν δικαστικές πηγές.
Ανάμεσα στα σενάρια για την επόμενη μέρα, εφόσον ακυρωθεί η εκλογή των Σπαρτιατών, είναι οι έδρες να διαμοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Είναι ένα σενάριο που προκρίνεται από τους δικαστικούς, καθώς κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές οι διαφορές μεταξύ των ποσοστών των κομμάτων ήταν ξεκάθαρες και έτσι δεν αναμένεται να επηρεαστεί ο κοινοβουλευτικός χάρτης.
Ένα δεύτερο σενάριο λέει να μείνουν αδιάθετες οι έδρες και να έχουμε Βουλή 288 βουλευτών.
Ένα άλλο σενάριο θέλει να επαναλαμβάνεται η εκλογική διαδικασία στις περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτές.
Δεν προκρίνεται γιατί μιλάμε για κανονικές εκλογές σε αρκετές περιφέρειες.
Όπως δεν προκρίνεται και η επανάληψη των εκλογών σε όλη την Επικράτεια.
Ένας από τους λόγους που η κυρίαρχη νομική ερμηνεία είναι υπέρ των 2 πρώτων σεναρίων είναι ότι δεν υπήρξε κάποιο λάθος στην εκλογική διαδικασία αλλά «κόλλημα» σε κάποιο κόμμα, το οποίο θα τεθεί εκτός.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης