Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Motor Oil: Αγορές ιδίων μετοχών από 8 έως 31 ευρώ με το βλέμμα στην MORE με τις ανανεώσιμες πηγές

Motor Oil: Αγορές ιδίων μετοχών από 8 έως 31 ευρώ με το βλέμμα στην MORE με τις ανανεώσιμες πηγές
Η Motor Oil ανάρτησε τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου στο ΓΕΜΗ με σκοπό την διανομή προμερίσματος για την χρήση του 2023
Με νέο εύρος τιμών 8 – 31 ευρώ εγκρίθηκε χθες από την Γενική Συνέλευση της Motor Oil το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών (5 εκατ. μετοχές), καθώς το προηγούμενο διάστημα η τιμή της μετοχής είχε υπερβεί τα 23 ευρώ, το οποίο ήταν και το ανώτατο όριο του προηγούμενου προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών.
Μέσω του τελευταίου η εισηγμένη έχει αποκτήσει 2,2 εκατ. μετοχές ή το 2,2% του μετοχικού κεφαλαίου με μια μέση τιμή 17,585 ευρώ.
Η Motor Oil η οποία ανάρτησε τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου στο ΓΕΜΗ με σκοπό την διανομή προμερίσματος για την χρήση του 2023 – το οποίο πιθανότατα θα ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα του πρώτου ενιαμήνου .
Εκεί η απόδοση της θυγατρικής των Ανανεώσιμων πηγών ήταν σημαντική, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της ΜORE Aνανεώσιμες Πηγές για το 2022.
Συγκεκριμένα, στο εξάμηνο του 2023 εμφανίσε λειτουργικά κέρδη 54 εκατ. ευρώ η θυγατρική MORE (Ανανεώσιμες πηγές) της Motor Oil με συνολική εγκατεστημένη ισχύς 772MW στο τέλος του εξαμήνου.
Συνολικά, ο τομέας Power & Gas της Motor Oil παρουσίασε 93 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA από 32 εκατ. ευρώ του 2022 σημειώνοντας άνοδο 190% .
Στην κεφαλαιοποίηση, όμως, της Motor Oil δεν έχει αποτυπωθεί η αποτίμηση των 772ΜW – η οποία μ ένα συντηρητική αξία 2 εκατ. ευρώ ανά ΜW προκύπτει μια αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ, όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση της ΜΟΗ είναι μόλις 2,4 δισ. ευρώ.

Άνοδος 1686% για την MORE το 2022 και νέες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο....

Η θυγατρική, όμως, MORE Ανανεώσιμες πηγές την περασμένη χρονιά εμφάνισε άνοδο καθαρών κερδών κατά 1.686% καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία απο το ΓΕΜΗ παρουσίασε καθαρά κέρδη 75,8 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2022.
Η άνοδος αποδίδεται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και στην δραστηριότητα του Φυσικού Αερίου.
Οι συνολικές πωλήσεις της MORE ανήλθαν σε 279,8 εκατ. ευρώ από 70,6 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ από 15,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο 281%. Τα δε κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 81,3 εκατ. ευρώ απο ζημιές 1 εκατ. ευρώ.
Οι δε λειτουργικές ταμειακές ροές της MORE ανήλθαν σε 134,1 εκατ. ευρώ απο 17,3 εκατ. ευρώ
Με την συναλλαγή της Ανεμος, η Μοτορ Οιλ διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας 772 MW (από 279 MW στα τέλη του 2021), ενώ διαγράφονται σημαντικές προοπτικές επέκτασης και ανάπτυξης καθώς βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής πάρκα δυναμικότητας 84 MW και ένα χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος άνω των 2GW.
Πέραν των αποτελεσμάτων του 2022, η ΜORE προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο της άδειες παραγωγής Φ/Β με την εξαγορά του 75% της εταιρείας UNAGI
Συγκεκριμένα, στις 26 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για την απόκτηση του 75% της εταιρείας Unagi από τη More. Η συναλλαγή περιλάμβανε την απόκτηση των μετοχών της Unagi, η οποία έγινε μέσω εξαγοράς υπαρχόντων μετοχών και αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας.
H Unagi Α.Ε. είναι μια εταιρεία συμμετοχών που κατέχει 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Μπαλιάγα., Πιβοτ Σόλαρ και Τειχίο. οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν άδειες παραγωγής Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα. Το υπόλοιπο 49% των 3 προαναφερθέντων εταιρειών κατέχεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης