Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με το βλέμμα στο εξωτερικό και στις κρίσιμες στηρίξεις

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με το βλέμμα στο εξωτερικό και στις κρίσιμες στηρίξεις
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Είχαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις ένα συνδυασμό εξελίξεων. Η πτώση έκανε τις αποτιμήσεις και πάλι ελκυστικές και αυτό συνδυάστηκε με την επιβεβαίωση σημαντικότατων τεχνικών στηρίξεων. Όλα αυτά τώρα, αν δεν είχαμε και τη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό με την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δε θα πετυχαίναμε πολλά. Ήρθε και αυτό και μπορούμε να ελπίζουμε σε μία απαραίτητη συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Η επενδυτική ψυχολογία πρέπει να βελτιωθεί και οι επενδυτές να στραφούν στις καλές εταιρείες με αξία και μερισματική απόδοση.

Θα το πούμε ευθέως και ελπίζουμε να γίνουμε κατανοητοί. Προσέχετε που βάζετε τα λεφτά σας και να διαβάζετε τα πάντα με κριτική σκέψη. Έχουν μαζευτεί πολλά λιβανιστήρια. Δεν τα χρειάζεστε. Διαβάστε, ενημερωθείτε, αποφασίστε μόνοι σας με κριτήριο τα θεμελιώδη. Με άνοδο άνοιξε η αγορά, αλλά δεν εντοπίζουμε ενθουσιασμό. Χρειαζόμαστε καλύτερους αγοραστές. Καλή κίνηση από Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική στα πρώτα λεπτά.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Χρειάζεται βοήθειες σήμερα η αγορά. Εκτός από τράπεζες θέλουμε αντίδραση από ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ κ.α.

QUEST: Απίστευτη η υποχώρηση της μετοχής. Η τελευταία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου. Έχει 8 συνεχόμενες πτωτικές και μόλις μία ανοδική στις τελευταίες 14. Έχει πάει από τα 6,10 ευρώ καρφί στα 5,20 ευρώ σήμερα. Είχε 20,8 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη στο εξάμηνο, στα ίδια επίπεδα με τα περσινά και πωλήσεις 544 εκατ. ευρώ από 479 εκατ. ευρώ περίπου. Με καθαρό δανεισμό μόλις 42 εκατ. ευρώ και ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, νομίζουμε πως η πτώση είναι υπερβολική. Αν τη συγκρίνουμε με άλλες τις πληροφορικής είναι η μέρα με τη νύχτα. Και έχει και ταχυδρομικές υπηρεσίες, προϊόντα Apple, ΑΠΕ κ.α.. Η αποτίμηση στα 558 εκατ. ευρώ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Συνεχίζεται η πτώση της μετοχής. Κάνει πράξεις κάτω από τα 14 ευρώ. Πριν λίγο καιρό ήταν πάνω από τα 20 ευρώ με σενάρια πώλησης. Σίγουρα οι εγκλωβισμένοι εδώ δεν είναι λίγοι. Πολλοί είχαν τοποθετηθεί με αφορμή τα σενάρια δημόσιας πρότασης.

ΤΡ.ΕΛΛΑΔΟΣ: Συνεχίζεται και σήμερα η πίεση στη μετοχή και μάλιστα με όγκο. Προφανώς κάποιος μεγάλος αποχωρεί για λόγους που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει, αν και κάποιες φήμες λένε ότι δε θα δώσει μέρισμα. Να πούμε πως δεν δημοσιεύει εξάμηνο η συγκεκριμένη και άρα δε ξέρουμε τι γίνεται. Στο -5,57% και στα 14,4 ευρώ με όγκο 6 χιλ. τεμάχια. Δεν είναι και μικρός για τα δεδομένα της. Λίγο μετά πήγε στα 15 ευρώ με 12 χιλ. τεμάχια, αλλά βγαίνουν μεγάλες πωλήσεις.

ATTICA GROUP: Πραγματικά εντυπωσιάζει το εξάμηνό της, καθώς λόγω τουρισμού δεν είναι το πιο σημαντικό. Στο τρίτο τρίμηνο θα έχουμε σημαντικά κέρδη που μάλλον θα κάνουν την αποτίμηση λίγο πιο λογική. Τώρα είναι στα 570 εκατ. ευρώ λόγω της δημόσιας πρότασης και εξαιτίας προηγούμενων αποτελεσμάτων μας φαινόταν υπερβολική. Όμως στο πρώτο εξάμηνο είχε μικτό κέρδος 53,6 εκατ. ευρώ από -10,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ από -30,5 εκατ. ευρώ. Τρομερό γύρισμα και είχε και ζημιά από παράγωγα για τα καύσιμα 5,6 εκατ. ευρώ ενώ στο περσινό εξάμηνο είχε κέρδος 12,7 εκατ. ευρώ. Πολύ δυνατές και οι λειτουργικές ταμειακές ροές, χρηματοδότησαν τις επενδυτικές αλλά και την πληρωμή της επιστροφής κεφαλαίου. Πρέπει βέβαια να δούμε και μείωση των δανείων.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Δεν είχε πωλητή στην προσυνεδρίαση παρά μόνο κάποιους από το +20% και πάνω. Όταν άνοιξε πήγε στο +7,5% και μετά σε δημοπρασία. Και οι πωλητές ήταν πάνω από τα 4 ευρώ. Μακάρι να βρει το δρόμο της γιατί τον έχει χάσει εδώ και καιρό.

ΕΛΙΝΟΪΛ: Με 2 τεμάχια την άνοιξαν στο +9,77%.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ (απάντηση): Πολλά τα ερωτήματά σας για μικρές εταιρείες που η στήλη συμπαθεί και πιστεύει ότι έχουν αξία. Ξεκινάμε τα συγκριτικά και αμέσως μετά επικαιροποιούμε τις επιλογές μας. Μπορεί κάποιες εισηγμένες να επηρεάστηκαν από τόκους και ζήτηση, αλλά έχουν αξία και συγκριτικά με άλλες τα πήγαν καλύτερα. Βιοκαρπέτ και Κορδέλλου για παράδειγμα τα πήγαν καλύτερα από κάποιες ομοειδείς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης