Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Σωματείο Εργαζομένων της Helleniq Energy ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση μαγειρεύει πώληση πακέτου μετοχών της εταιρείας

Το Σωματείο Εργαζομένων της Helleniq Energy ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση μαγειρεύει πώληση πακέτου μετοχών της εταιρείας
Οι Ε.Π.Ε.Υ μπαίνουν στο παιχνίδι  των αποτιμήσεων
Σχετικά Άρθρα
Σενάριο πώλησης μετοχών της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) από το Ελληνικό Δημόσιο φέρνει στο προσκήνιο το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων των  Ελληνικών Πετρελαίων, σε  συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο κ Παναγιώτη Οφθαλμίδη, να σημειώνει ότι το Δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να επιστρέψει το 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στο υπουργείο Οικονομικών από το ΤΑΙΠΕΔ που είναι σήμερα.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων έβαλε στη λίστα των ενδιαφερόμενων τον γνωστό επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη χωρίς ωστόσο να τεκμηριώσει τη θεωρία του.
Πάντως η χρηματιστηριακή αγορά δεν διαβλέπει να διακινούνται αντίστοιχα σενάρια διότι  η πορεία της μετοχής δεν διαγράφει εντυπωσιακές κινήσεις , προμηνύοντας την είσοδο επενδυτή.
 Άλλωστε ο κλάδος των διυλιστηρίων είχε βγει από τις επενδυτικές επιλογές των ισχυρών  Fund τα οποία προσαρμόζουν την στρατηγική τους στην πράσινη οικονομία με αντίστοιχες επενδύσεις.

Το πακέτο πώλησης θα κάνει πλούσιους  τους νέους επενδυτές

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων, συνέδεσε τα σενάρια που κυοφορούνται στο παρασκήνιο με το γεγονός ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει νομική προστασία με το ακαταδίωκτο και σημείωσε ότι τα σχέδια συνδέονται με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σε ένα χρόνο από τις ερευνητικές εξορύξεις  υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν πλούσιους τους επενδυτές  που θα αποκτήσουν το 10 ή το 20%  του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας  σε  ικανοποιητικές τιμές για να πουλήσουν όταν τα θα έχουν τα αποτελέσματα για τις εξορύξεις.  
Ο πρόεδρος έφερε στο προσκήνιο και το σενάριο να εμφανιστεί ένας Τούρκος επενδυτής  , ο οποίος θα αποκτήσει μετοχές Helleniq Energy εγείροντας θέματα εθνικής ασφάλειας ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα είχε αποκτήσει την Τουρκική  τράπεζα Finansbank για να την πουλήσει όταν η ελληνική τράπεζα αναζητούσε ρευστότητα.  
Το Σωματείο Εργαζόμενων για να στηρίξει τα σενάρια πώλησης επικαλέστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο του 5047 που είναι νόμος του κράτους από τις 7 Σεπτεμβρίου 2023 , με  τρία άρθρα όπως το 33  το  34 και  το 35, τα οποία σύμφωνα με τους εργαζόμενους   δρομολογούν τις εξελίξεις αφού περιγράφουν τα δικαιώματα  του ΤΑΙΠΕΔ  για το πακέτο μετοχών που κατέχει στην εταιρεία.

 Τα άρθρα που αλλάζουν τους όρους  πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ

Συγκεκριμένα  το άρθρο 33  προβλέπει την τροποποίηση προκειμένου να παρασχεθεί  στο       
Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων αναδοχής κινητών αξιών με ή χωρίς πρόβλεψη μηχανισμού σταθεροποίησης, « Το Ταμείο μπορεί, για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων, ακόμη και πριν από την απόκτηση τους, να συνάπτει κάθε μορφής συμβάσεις, όπως ενδεικτικά συμβάσεις δανείου, ανάθεσης έργου, αναδοχής κινητών αξιών με ή χωρίς πρόβλεψη μηχανισμού σταθεροποίησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014.
Για την πώληση μετοχών εισηγμένων σε Ρυθμιζόμενη Αγορά του ν. 4514/2018 (Α’ 14), το Ταμείο δύναται να αναθέτει την εξεύρεση αγοραστή σε πιστωτικά ιδρύματα ή Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Ε.Π.Ε.Υ.).
Το άρθρο 34 περιγράφει  την  Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων πριν από συναλλαγές - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 6 ν. 3986/2011 ,προστίθενται νέα εδάφια, τρίτο και τέταρτο, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής: «3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου μετά από γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι δυνατόν αντί της αποτίμησης της προηγούμενης παραγράφου να λαμβάνεται γνωμοδότηση πιστωτικού ιδρύματος ή Ε.Π.Ε.Υ. σχετικά με το δίκαιο και εύλογο της προτεινόμενης συναλλαγής.
Τέλος να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο πώλησης ενός μικρού ποσοστού μετοχών της εταιρείας αλλάζει   
Άρθρο 35 Προσυμβατικός έλεγχος συμβάσεων αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων - Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 9 ν. 3986/2011 Στην παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3986/2011
 Αναφέρεται « Κατ’ εξαίρεση της παρ. 3 του άρθρου 1, στις συμβάσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου και των εταιρειών των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο που συνάπτονται κατά την παρ. 1 του άρθρου 5, διενεργείται προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας των άρθρων 324, 326 έως και 337 του ν. 4700/2020 (Α’ 127), εφόσον το τίμημα ή το χρηματικό αντάλλαγμα της αξιοποίησης υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων (1.700.000,00) ευρώ και αφού έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.), σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης