Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανοί σκοτώνουν… Ουκρανούς και αποσύρονται από το μέτωπο - Αντεπίθεση φιάσκο, σύντομα παρελθόν - Γκρίζα ζώνη η Andriivka

Ουκρανοί σκοτώνουν… Ουκρανούς και αποσύρονται από το μέτωπο - Αντεπίθεση φιάσκο, σύντομα παρελθόν - Γκρίζα ζώνη η Andriivka
Μαζικά ρωσικά αεροπορικά χτυπήματα σε Οδησσό, Kharkiv και Lviv
(upd20) Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να παραδέχεται πως ο ουκρανικός στρατός είναι σε δυσχερή θέση και ότι η αντεπίθεση δεν προχωρά όσο γρήγορα θα ήθελε, αν και διαμηνύει πως αυτή θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, και ενώ Ουκρανοί στρατιώτες παραδέχονται πως το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου ήταν πραγματικά καταστροφικό για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι πληροφορίες από το μέτωπο εξακολουθούν να είναι απογοητευτικές για το Κίεβο.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως στην κατεύθυνση του Novodonetskoye οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να αποσύρουν μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους λόγω των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν και να περάσουν σε θέσεις άμυνας, τη στιγμή που διεθνή ΜΜΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν την απόλυτη σύγχυση που επικρατεί στο ουκρανικό στράτευμα, σε σημείο που οι ίδιοι να βομβαρδίζουν τις δικές τους περιοχές.
Με το ουκρανικό στράτευμα να πιέζεται να φέρει άμεσα επιτυχίες στο στρατιωτικό μέτωπο, όταν μάλιστα ειδικοί προβλέπουν πως σύντομα η αντεπίθεση θα είναι παρελθόν, οι Ρώσοι σφυροκόπησαν με μια μαζική αεροπορική επίθεση πολλές περιοχές της κεντρικής, δυτικής και νότιας Ουκρανίας, όπως μεταξύ άλλων την Οδησσό και το Lviv.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως έπληξαν αποθήκες όπου φυλάσσονταν πύραυλοι Storm Shadow και πυρομαχικά διασποράς.

Σε σύγχυση οι Ουκρανοί

Τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο στρατός της Ουκρανίας έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πυραυλικό χτύπημα που είχε γίνει στην αγορά της πόλης Konstantinovka, σε περιοχή του Donetsk που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό.
Κατά την πυραυλική αυτή επίθεση, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε πληγεί η πολυσύχναστη αγορά της πόλης προκαλώντας τον θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και της συλλογής δεδομένων – ανάμεσα τους και θραυσμάτων πυραύλων, δορυφορικών εικόνων – αλλά και μαρτυριών και αναρτήσεων στα social media κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καταστροφικό αυτό χτύπημα προήλθε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας από το πυραυλικό σύστημα Buk.
Οι New York Times υποστηρίζουν πως αποδείχθηκε πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στην Konstantinovka από το έδαφος που ελέγχεται από τους Ουκρανούς και όχι από ρωσικές θέσεις.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία είχε κατηγορήσει σφόδρα τη Ρωσία για αυτό το πυραυλικό χτύπημα σε αμάχους, το οποίο μάλιστα είχε συμπέσει με την επίσκεψη του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken στο Κίεβο.

Με ρυθμό σαλιγκαριού η ουκρανική αντεπίθεση, σύντομα θα σταματήσει

Παρά τα όσα υποστηρίζουν Δυτικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ που κάνουν λόγο για σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες των Ουκρανών, τα κέρδη της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι ασήμαντα υποστηρίζει ο απόστρατος συνταγματάρχης της Bundeswehr και στρατιωτικός ειδικός Wolfgang Richter.
«Σε αντίθεση με τις ειδήσεις που κυκλοφορούν ευρέως στα ξένα μέσα ενημέρωσης για σημαντικές νίκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο, στην πραγματικότητα τα επιτεύγματά τους είναι ασήμαντα.
Παρά όλες τις αναφορές επιτυχίας που ακούμε, εξακολουθούμε να μιλάμε για τοπικά επιτεύγματα - δύο, τρία ή ακόμα και πέντε χιλιόμετρα προόδου, τα οποία στη συνέχεια σε ορισμένα στάδια τίθενται και πάλι υπό ρωσικό έλεγχο» υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt o Richter.
Όπως λέει ο Γερμανός ειδικός, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο μέτωπο συνολικά, ούτε στο πλαίσιο της αντεπίθεσης.
«Επιπλέον, η ένταση των εχθροπραξιών θα μειωθεί με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, δηλαδή σε περίπου ενάμιση μήνα.
Και παρόλο που οι στρατιώτες θα συνεχίσουν να πολεμούν, μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με διάνοιξη του μετώπου δεν πρόκειται να συμβεί» εκτίμησε ο Richter.

Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον είναι ολοένα και πιο συχνές οι εκκλήσεις της Ευρώπης προς το Κίεβο προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, γεγονός που αποδίδεται στην αργή αντεπίθεση των Ουκρανών.
Όπως λέει η Die Welt, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν «με ρυθμό σαλιγκαριού» και σύντομα θα σταματήσουν εντελώς, χωρίς να έχουν πετύχει τίποτα.
Επιπλέον, διαδίδεται η άποψη ότι τον χειμώνα ΗΠΑ και ΕΕ θα αρχίσουν να πιέζουν τις αρχές του Κιέβου για ειρήνη, καθώς οι σύμμαχοι φέρονται να έχουν κουραστεί από τις συνεχείς απαιτήσεις των Ουκρανών αλλά και την αδυναμία τους να διαχειριστούν σωστά τα παρεχόμενα όπλα, ενώ επισημαίνεται πως θα σταματήσει και κάθε συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Biden (ΗΠΑ) από ΟΗΕ: Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα συνεχίσει τη βαρβαρότητα στην Ουκρανία

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden απηύθυνε σήμερα έκκληση σε παγκόσμιους ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους εισβολείς.
«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα της επιτραπεί να ασκεί βαρβαρότητα στην Ουκρανία χωρίς συνέπειες», τόνισε ο Biden στην ομιλία του, διερωτώμενος: «Αν επιτρέψουμε τον διαμελισμό της Ουκρανίας, είναι ασφαλής η ανεξαρτησία οποιασδήποτε χώρας;»
Ο Μπάιντεν απέσπασε χειροκροτήματα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας στη μάχη της για ελευθερία.
«Η Ρωσία είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε. «Η Ρωσία από μόνη της έχει τη δύναμη να τερματίσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία παραβιάζουν τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ, βασική αρχή του οποίου είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ήταν παρών στην αίθουσα και χειροκρότησε την ομιλία Biden, αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να μεταβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου βουλευτές και γερουσιαστές συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες την αποστολή νέας αμερικανικής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθεια στην Ουκρανία.
Στη Βουλή των Αντπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχει το ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες για την νέα αποστολή βοήθειας.

Zelensky από ΟΗΕ: Οι Ρώσοι είναι παγκόσμια απειλή - Δεν θα σταματήσουν στην Ουκρανία

Στην ετήσια συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών, δηλαδή στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky παρουσίασε την επιθετικότητα της Ρωσίας ως μια παγκόσμια αμείλικτη απειλή που δεν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας.
«Ο στόχος του παρόντος πολέμου κατά της Ουκρανίας είναι να μετατρέψει τη γη μας, τους ανθρώπους μας, τις ζωές μας, τους πόρους μας σε όπλο εναντίον σας, ενάντια στη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες» δήλωσε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία μετατρέπει σε όπλα βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια «όχι μόνο εναντίον της χώρας μας, αλλά και εναντίον όλων σας» σε μία χαρακτηριστική του αποστροφή για την ματαίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως αναμενόταν, η τοποθέτησή του του ήταν από τις πλέον επιθετικές σε μια σειρά ομιλιών παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του Προέδρου των ΗΠΑ Biden, ο οποίος καταδίκασε τη «γυμνή επιθετικότητα» της Ρωσίας και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του «γενναίου λαού της Ουκρανίας».
Aπό την πλευρά του, ο Αμερικάνος πρόεδρος διερωτήθηκε αναφορικά με την στάση της Ρωσίας εάν «μπορεί οποιοδήποτε κράτος μέλος σε αυτό το σώμα να αισθάνεται σίγουρο ότι προστατεύεται; Αν επιτρέψουμε να διασπαστεί η Ουκρανία, είναι ασφαλής η ανεξαρτησία οποιουδήποτε έθνους;»
Και συμπλήρωσε πως «Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτήν την γυμνή επιθετικότητα σήμερα για να αποτρέψουμε άλλους επίδοξους επιτιθέμενους αύριο».
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, αυτή ήταν η πρώτη δια ζώσης ομιλία του στη Γενική Συνέλευση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρσι τον Φεβρουάριο.

Οι Ρώσοι διαπρέπουν: Αύξησαν 10 φορές την παραγωγή όπλων και εξοπλισμού

Παρά τα διαδοχικά πακέτα κυρώσεων της Δύσης που είχαν ως στόχο τον οικονομικό αλλά και στρατιωτικό «στραγγαλισμό» της Ρωσίας, η Μόσχα όχι μόνο έχει καταφέρει να σταθεί όρθια και να προσαρμοστεί στις νέες σκληρές συνθήκες, αλλά και να πάει ένα βήμα παραπέρα.
Δημοσίευμα του Reuters υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει ακόμα και περισσότερο από 10 φορές την παραγωγή ορισμένου στρατιωτικού υλικού με το οποίο προμηθεύει το στρατό της που πολεμά στην Ουκρανία.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας αφορά κυρίως πυραύλους, drones, οχήματα μάχης και πυροβολικό, δηλαδή στα όπλα εκείνα από τα οποία εξαρτώνται απόλυτα αυτή τη στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις συγκρούσεις που έχουν στο πολεμικό πεδίο.
Σε δηλώσεις του ο Bekhan Ozdoev, βιομηχανικός διευθυντής του συγκροτήματος όπλων στη Rostec, της ρωσικής κρατικής εταιρείας που ελέγχει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας όπλων, υποστήριξε ότι οι όγκοι παραγωγής για διάφορους τύπους όπλων αυξήθηκαν από δύο έως δέκα φορές.
«Και για ορισμένους τύπους υλικού, η παραγωγή έχει ενισχυθεί κατά δεκάδες φορές» υπογράμμισε ο Ozdoev.

Ποια όπλα τρέχουν

«Προχωράμε γοργά, καπνός βγαίνει από όλους τους σωλήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ozdoev, τονίζοντας ότι υπήρξε σημαντική ανάπτυξη στην παραγωγή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, εκτοξευτών πυραύλων, πυροβολικού, του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Iskander, του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Pantsir και του υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal.
Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον συνολικό όγκο των όπλων που παράγονται.
Η Rostec, η οποία τυγχάνει κυρώσεων από τη Δύση, διευθύνεται από τον Sergei Chemezov, στενό σύμμαχο του Putin, και είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός όπλων της Ρωσίας.

ΗΠΑ: Σύντομα τα Abrams στην Ουκρανία – Νέο πακέτο, χωρίς Taurus από Γερμανία

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε πως τα άρματα μάχης M1 Abrams που υποσχέθηκε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο πρόκειται να παραδοθούν σύντομα στον ουκρανικό στρατό.
Πληροφορίες από το Politico αναφέρουν πως ο ουκρανικός στρατός αναμένεται να παραλάβει εντός του Σεπτεμβρίου τα πρώτα 10 από τα συνολικά 31 Abrams που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή και η Γερμανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, στο οποίο όμως δεν περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Taurus.
«Προμηθεύουμε την Ουκρανία με περισσότερα πυρομαχικά: εκρηκτικά, βλήματα όλμων, ρουκέτες ναρκών.
Τα πυρομαχικά είναι που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία για τον αμυντικό της αγώνα.
Επιπλέον, η Γερμανία θα βοηθήσει με τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα άρσης ναρκοπεδίων και, ενόψει του χειμώνα, θα σταλούν επίσης ρούχα και γεννήτριες ηλεκτρισμού και θερμότητας, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν εκπαιδευθεί στην Γερμανία τουλάχιστον 10.000 Oυκρανοί στρατιώτες» ανέφερε σε δηλώσεις του στη Bild ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius.

Διαψεύδει τη νίκη των Ουκρανών ο Pushilin (Ρωσία): Γκρίζα ζώνη Andriivka, Kleshcheevka

Στη διάψευση των Ουκρανών ότι έχουν καταλάβει τους οικισμούς Andriivka και Kleshcheevka προχώρησε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, ο οποίος υποστήριξε πως οι οικισμοί αυτοί είναι «γκρίζα ζώνη».
«Έχουμε δει νικηφόρες αναφορές από το ουκρανικό καθεστώς για την Kleshcheevka και την Andriivka.
Αλλά θα σας πω ότι αυτοί οι οικισμοί βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη.
Όσο για την Andriivka, το χωριό έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
Ο εχθρός προσπαθεί να εισέλθει και να αποκτήσει βάση, όμως το ρωσικό πυροβολικό με την υποστήριξη της αεροπορίας εμποδίζει να συμβεί αυτό» υποστήριξε ο Pushilin, ο οποίος σχετικά με την Kleshcheevka, ανέφερε πως ο εχθρός προσπαθεί να εισέλθει από το νότιο τμήμα, ενώ οι μονάδες μας προσπαθούν να εισέλθουν από τη βόρεια πλευρά.
«Είναι σημαντική η σιδηροδρομική γραμμή εκεί.
Δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν «βάση», όλος ο οικισμός έχει καταστραφεί» είπε ο Pushilin.

Τους απωθήσαμε στο Ugledar

Επιπλέον, ο Pushilin υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τους Ουκρανούς στις αρχικές τους θέσεις στην κατεύθυνση του Ugledar, με το ρωσικό πυροβολικό να καταστρέφει τις εχθρικές θέσεις σε σημεία κοντά στο δάσος της περιοχής.
«Ο εχθρός έκανε προσπάθειες στην περιοχή Priyutnoye και Staromayorsky, η χρήση του πυροβολικού από την πλευρά μας ήταν αρκετά επιτυχημένη, ο εχθρός απομακρύνθηκε» τόνισε ο Pushilin.

Jeffrey Sachs (Columbia University): Ισχυρός αντίπαλος η Ρωσία – Όχι στην ηγεμονία των ΗΠΑ

Η Ρωσία απάντησε σκληρά στην προκλητική πολιτική των ΗΠΑ για επέκταση του ΝΑΤΟ υποστήριξε ο Jeffrey Sachs, καθηγητής του Columbia University.
«Η Ρωσία αυτή τη στιγμή λέει όχι στην Ουάσιγκτον, ενώ οι υπόλοιπες χώρες λένε: «Άντε γαμ…..
Δεν θέλουμε έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ να είναι ο ηγεμόνας.
Θέλουμε έναν πολυπολικό κόσμο» υποστήριξε μιλώντας στο κανάλι Duran του YouTube o Sachs, ο οποίος υποστηρίζει πως η αντιπαράθεση αυτή περνά σε νέο επίπεδο.
Όπως λέει ο Sachs, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει πόσο επισφαλής γίνεται η θέση τους στην παγκόσμια σκηνή.
Για αυτό, ο Αμερικάνος καθηγητής, επισημαίνει πως η σύγκρουση στην Ουκρανία γίνεται σημείο καμπής.
«Παρόλο που οι ΗΠΑ έχασαν στο Βιετνάμ, απέτυχαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και δημιούργησαν ένα πλήρες χάος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν είχαν ισχυρό αντίπαλο.
Ωστόσο, αυτός ο αντίπαλος εμφανίστηκε τώρα στο πρόσωπο της Ρωσίας», κατέληξε ο Sachs.

Μόσχα - Πεκίνο συμφωνούν: Καμία λύση στο ουκρανικό χωρίς συμμετοχή της Ρωσίας

Ρωσία και Κίνα έχουν παρόμοια στάση απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά τη συνάντηση που είχαν ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov και ο Κινέζος ομόλογός του, Wang Yi.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται πως Μόσχα και Πεκίνο έχουν «παρόμοιες» θέσεις αναφορικά με «τις ενέργειες των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, περιλαμβανομένων όσων είναι αντιρωσικής και αντικινεζικής φύσης».
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τη ματαιότητα των προσπαθειών να επιλυθεί η κρίση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας και, ακόμη περισσότερο, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας» επισημαίνει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, τη στιγμή που ο Yi πραγματοποιεί από χθες Δευτέρα 18/9 τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία.

Polyansky (Ρωσία): Η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θέλει ειρήνη στην Ουκρανία

Την θέση πως η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θέλει ειρήνη στην Ουκρανία και όχι την αποδυνάμωση της Ρωσίας διατύπωσε ο Dmitry Polyansky, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky θα συμμετάσχει σε αυτό το show και θα προσπαθήσει να παίξει τον κεντρικό ρόλο σε αυτό.
Αλλά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει την πραγματικότητα, στην οποία ζούμε, επειδή ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας, ένα αυξανόμενο σημαντικό μέρος αυτής, καταλαβαίνει ότι η ουκρανική κρίση είναι μια περίπλοκη υπόθεση και ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να εξαλειφθούν προκειμένου να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση» υποστήριξε ο Polyansky, αναφερόμενος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Οι περισσότεροι θέλουν ειρήνη στην Ουκρανία και όχι να καταστρέψουν και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, όπως θέλουν τα κράτη της Δύσης» ανέφερε ο Polyansky.

Rzeczpospolita: Δεν θα έχει λόγο η Πολωνία στην επόμενη ημέρα

Η Πολωνία μπορεί να μην είναι ανάμεσα στις χώρες που θα αποφασίσουν για την τύχη της σύγκρουσης στην Ουκρανία αναφέρει δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Rzeczpospolita
«Είναι με το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο που η κυβέρνηση Biden συντονίζει την ένταση και την ποιότητα της στήριξης στην Ουκρανία» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως αν και η Πολωνία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν είναι από αυτά τα κράτη με τα οποία οι ΗΠΑ μοιράζονται τις ίδιες αξίες και λαμβάνουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις.

Δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο παραδέχονται οι Ουκρανοί

Αν και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Oleksandr Syrskyi, χαιρετά την ανακατάληψη των χωριών Klishchiivka και Andriivka κοντά στην εμπόλεμη πόλη του Bakhmut, υποστηρίζοντας ότι η προέλασή τους κατάφερε να σπάσει μια ρωσική αμυντική γραμμή καθώς και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αντισταθούν στις διάφορες ρωσικές επιθέσεις. Παρόλο αυτά προειδοποίησε ότι «η συνολική κατάσταση στον ανατολικό τομέα παραμένει δύσκολη». «Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τις προθέσεις του να ξαναρχίσει επιθετικές ενέργειες στις κατευθύνσεις Kupiansk και Lyman», είπε ο Sirsky.

Ρωσική επίθεση σε Οδησσό, Kharkiv και Lviv – Ένας τραυματίας

Αεροπορική επίθεση με πυραύλους και drones σε Οδησσό, Kharkiv και Lviv πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα τα ξημερώματα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν τόσο στην Οδησσό και στο Kharkiv όσο και στο Kryvyi Rih (ξέσπασε πυρκαγιά σε πολυώροφο κτήριο), Khmelinsky και στο Lviv.
Στο Lviv, οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από την πυραυλική επίθεση, η οποία προκάλεσε πυρκαγιές σε τέσσερις τοποθεσίες βιομηχανικών αποθηκών.
Σημειώνεται πως χθες οι Ρώσοι επέφεραν μαζικά πλήγματα σε αποθήκες του ουκρανικού στρατού, όπου βρίσκονταν πύραυλοι Storm Shadow και πυρομαχικά διασποράς.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψαν 27 από τα 30 drones που εκτόξευσε η Ρωσία καθώς και έναν βαλλιστικό πύραυλο Iskander.

«Τεράστιες απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Kleshcheevka»

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) υφίστανται «τεράστιες απώλειες» στην Kleshcheevka ως αποτέλεσμα ενεργειών του ρωσικού στρατού, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD).
Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την προηγούμενη μέρα, μονάδες της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν έξι επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση του Ντόνετσκ στις περιοχές των οικισμών Kleshcheevka, Veseloye, Mayorsk, Maryinka και Vodyanoye, οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε 255 στρατιωτικούς.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν εγκατέλειψαν τα σχέδια για την κατάληψη του Artemovsk, συνέχισαν τις επιχειρήσεις επίθεσης και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Kleshcheevka και την Andreevka.

Συντριπτικά πλήγματα σε Kupyansk, Krasnolimansk

Συντριπτικά πλήγματα επέφερε η ρωσική αεροπορία σε σημείο ελέγχου drones, σε θέσεις διοίκησης και παρατήρησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση του Krasnolimansk.
Όπως αναφέρεται τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη έκαναν 4 επιδρομές σε δύο θέσεις διοίκησης και παρατήρησης, σε ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης και ένα κέντρο ελέγχου UAV στις περιοχές των οικισμών Torskoye, Kirovsk, Serebryanka.
Παράλληλα, η ρωσική ομάδα «Κέντρο» ανακοίνωσε πως κατέστρεψε δύο ουκρανικά drones καθώς και ότι δυνάμεις της απέκρουσαν επίθεση της 12ης Ταξιαρχίας Azov και της 67ης Μηχανόκινητης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Torsky τμήμα και στο δάσος Serebryansky στην κατεύθυνση Krasnolimansk.
Αλλά και στο Kupyansk το ρωσικό πυροβολικό υποστηρίζει ότι κατέστρεψε θέσεις και οχυρώσεις του πεζικού των Ουκρανών καθώς και τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους, κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα, χτυπώντας με το οβιδοβόλο D-30.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Το τελευταίο 24ωρο οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν επίθεση με μιας διμοιρία πεζικού και δύο τανκς κοντά στο Rabotino.
Τα τανκ ανατινάχθηκαν στο ναρκοπέδιο και οι διασκορπισμένοι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά όλμων.
Οι Ουκρανοί συνεχίζουν τις επιθέσεις με μικρές ομάδες.
Η ουκρανική διοίκηση έριξε τις Ειδικές Δυνάμεις του Azov σε επίθεση κοντά στο Verbovoe αλλά απωθήθηκαν στη μάχη κατά των Ρώσων αλεξιπτωτιστών.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί ανέστειλαν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Novodonetskoe, όπου ενισχύουν την άμυνά τους.
Ο ρωσικός στρατός απέκρουσε τις επιθέσεις των Ουκρανών κοντά στο Staromayorske ενώ όπως αναφέρουν κατά τη διάρκεια των μαχών σε Zaporizhia και Kherson εξουδετέρωσαν πάνω από 130 Ουκρανούς στρατιώτες.
4_67.jpg

3_81.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης