Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall λόγω των «τεχνικών» δοκιμασιών του Σεπτεμβρίου, μάκρο και πετρελαίου – Στο -0,32% ο S&P 500, o Nasdaq -0,4%

Πτώση στη Wall λόγω των «τεχνικών» δοκιμασιών του Σεπτεμβρίου, μάκρο και πετρελαίου – Στο -0,32% ο S&P 500, o Nasdaq -0,4%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall...
Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου λόγω September effect… μάκρο και πετρελαίου
Ως φαίνεται λοιπόν, η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των τελευταίων ημερών του Αυγούστου πέφτει στο κενό, με τη μεταβλητότητα να είναι παρούσα και να εμποδίζει την ανάκαμψη που προσπάθησαν αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι.
Την ίδια στιγμή, το Brent σκαρφάλωσε πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τους για άλλους τρεις μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ αρνητικά επέδρασαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί τεσσάρων μηνών
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow σημείωσε πτώση -0,56% στις 34.641 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,42% στις 4.496 μον., ενώ δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,08% στις 14.020 μον.
8_30.JPG
Στο ταμπλό, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ένα bond-proxy που είναι λιγότερο ελκυστικό σε περιβάλλον αυξανόμενου επιτοκίου, υποχώρησαν περισσότερο από 1%, λόγω της πτώσης των Atmos Energy Corporation (NYSE:ATO), Public Service Enterprise Group Inc (NYSE:PEG) και Eversource Energy ( NYSE:ES).
Επίσης, οι Airbnb (+7,23%), Blackstone (+3,59%) ήταν σε ράλι… mode καθώς και οι δύο μετοχές πρόκειται να συμπεριληφθούν στον S&P 500 στις 18 Σεπτεμβρίου.
Η είσοδος στον S&P 500 συνήθως προκαλεί άλμα στη ζήτηση από παθητικά αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν τον δείκτη.
Η εταιρεία ARM που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει σε αποτίμηση άνω των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επικείμενη IPO της στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη IPO για το 2023.
Η ARM, η οποία ανήκει στη SoftBank (OTC:SFTBY) και μεταξύ των υποστηρικτών της είναι οι Nvidia, Intel και Apple, αναμένεται να πουλήσει ποσοστό 10% σε τιμή μεταξύ 47 και 51 δολ., δήλωσε η εταιρεία σε ρυθμιστική κατάθεση την Τρίτη.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,26% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά οκτώ μονάδα βάσης στο 4,95%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI έπιασε υψηλό Νοεμβρίου, σημειώνοντας άνοδο 1,2% στα 86,58 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,7% στα 1.952 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ, στο 1,0725 δολ.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs μείωσε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ στο 15% ενώ δήλωσε ότι αναμένει τη Federal Reserve να παραλείψει μια επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση πολιτικής του Σεπτεμβρίου.
Όμως, ενώ αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καλά νέα για την αγορά, οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εποχιακές επιπτώσεις του Σεπτεμβρίου.
Ο Σεπτέμβριος ιστορικά σηματοδοτεί τον πιο αδύναμο μήνα για τις μετοχές, και οι επενδυτές θα πέσουν με τα μούτρα στα μάκρο, συμπεριλαμβανομένων των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό, ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Fed τον Σεπτέμβριο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα έχουν διήμερη συνεδρίαση από τις 19 Σεπτεμβρίου και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για τα επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ορισμένα τεχνικά σημάδια έδωσαν στους επενδυτές ελπίδες, καθώς ο Dow και ο Nasdaq σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις τους από τον Ιούλιο, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο.
Οι traders, από τη μεριά τους, στάθμισαν τα νέα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας και χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές.
Η τελευταία έκθεση μισθοδοσίας μη γεωργικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,8% τον Αύγουστο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του τους τελευταίους 13 μήνες.
Και, εις ένδειξιν θετικής βραχυπρόθεσμης δυναμικής, οι κύριοι δείκτες έσπασαν την αντίσταση των κινητών μέσων όρων τελευταίων 50 ημερών.
«Οι επενδυτές αισθάνονται πιο αισιόδοξοι επειδή επιστρέφουμε σε ανοδική πορεία και ανοδική τάση», δήλωσε στο CNBC ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην CFRA.
Και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν - ακόμη και ενόψει ενός σχετικά δύσκολου μήνα».

Στα μάκρο, πτώση σημείωσαν τον Ιούλιο του 2023 οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί τεσσάρων μηνών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες για εργοστασιακά αγαθά σημείωσαν βουτιά 2,1% τον Ιούλιο, ενώ χωρίς τον κλάδο των μεταφορών – που εμφανίζει μεγάλες μεταβολές από μήνα σε μήνα – οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8%.
Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν βουτιά 5,2 % τον Ιούλιο, ενώ οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά ενισχύθηκαν 1,1%.
Τέλος, οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, χωρίς τα αεροσκάφη, σημείωσαν μικρή αύξηση 0,1% τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης