Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στο χειρότερο μήνα του 2023 – Στο -0,50% ο Dow, o Nasdaq +0,11%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στο χειρότερο μήνα του 2023 – Στο -0,50% ο Dow, o Nasdaq +0,11%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Mεικτή εικόνα παρουσίασαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στο χειρότερό του μήνα μέχρι στιγμής το 2023, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα μακροοικονομικά δεδομένα, με τον πληθωρισμό να παρουσιάζει μικρή αύξηση και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να υποχωρούν.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow υποχώρησε 0,48% στις 34.721 μον., ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,16% στις 4.507 μον. και ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +0,11% στις 14.034 μον.
9_20.JPG
Στα μάκρο, σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησαν, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Αυγούστου, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 4.000 στις 228.000 για την εβδομάδα.
Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 235.000.
Πάντως, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 28.000 στις 1,73 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 19 Αυγούστου.
Παράλληλα, μικρή άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια ξανά φέτος.
Ειδικότερα, , όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 3% τον Ιούνιο, αλλά κάτω από το υψηλό 40 ετών του 7% που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022.
Μεγάλο μέρος της ανόδου του Ιουλίου οφειλόταν στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός είχε ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται τον Ιούλιο του 2022, και έτσι το χάσμα στις τιμές μεταξύ εκείνου του μήνα και του Ιουλίου 2023 ήταν μεγαλύτερο.
Παράλληλα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός πληθωρισμός PCE, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης θεωρείται από τη Fed καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για τις μελλοντικές τάσεις του πληθωρισμού.
Ο ρυθμός του δομικού πληθωρισμού σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 4,2% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα.

«Αν σκεφτούμε τη Fed, οι αξιωματούχοι κοιτάζουν την ανάπτυξη, κοιτάζουν τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό.
Και αν και πάνε προς την κατεύθυνση τους, τότε η Fed μάλλον έχει τελειώσει με τη σύσφιξη» δήλωσε η Stephanie Link του Hightower στο «Closing Bell» του CNBC την Τετάρτη.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Fed Ατλάντα Raphael Bostic, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην αυστηροποιήσουν υπερβολικά τη νομισματική πολιτική και διακινδυνεύσουν περιττή βλάβη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

www.bankinnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης