Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Μυτιληναίο +4% λόγω MS και κόπωση στις τράπεζες, άτονο το ΧΑ +0,30% στις 1.299 μον. - Powell και Jackson Hole στο επίκεντρο

Με Μυτιληναίο +4% λόγω MS και κόπωση στις τράπεζες, άτονο το ΧΑ +0,30% στις 1.299 μον. - Powell και Jackson Hole στο επίκεντρο
Oι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, από τη μια έχουμε τους αγοραστές οι οποίοι διστάζουν να τοποθετηθούν σ΄ αυτές τις τιμές προσδοκώντας να τις βρουν χαμηλότερα αλλά από την άλλη εμφανής είναι η απουσία των πωλητών
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Άτονα ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.299 μονάδες, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες, μετά την πολύμηνη άνοδο, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, η εικόνα ήταν  θετική με τον Μυτιληναίο να ξεχωρίζει στο +4,30%.
Στα 45 ευρώ αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Mυτιληναίος η Morgan Stanley, ήτοι περιθώριο ανόδου 26% από τα τρέχοντα επίπεδα, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά».
Στο θετικό σενάριο, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η τιμή για τη μετοχή του Μυτιληναίου θα μπορούσε να φτάσει τα 60 ευρώ. 
Σημειώνεται, ότι η μετοχή του Μυτιληναίου καταγράφει από την αρχή του 2023, σωρευτικά κέρδη άνω του 75% με υψηλό ενδοσυνεδριακό τα 37,98 ευρώ (1/8/2023) με τρέχουσα τιμή τα 36,90 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Bankingnews.gr είχε πρώτο αναφέρει ότι ο Μυτιληναίος θα φτάσει στα 35 ευρώ, όπερ και επαληθεύτηκε, από τα 19 ευρώ σχεδόν όταν διέθετε την μισή κεφαλαιοποίηση από τα 5,16 δισεκ. στα οποία έχει ήδη φθάσει, με κύριο γνώμονα τα ειδικά σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας ενώ στη συνέχεια επανήλθε με νέο στόχο τα 42 ευρώ ισοδυναμούν με 6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία
Αξίζει να επισημανθεί με προσοχή ότι ο στόχος των 42 ευρώ δεν είναι σε 12μηνη βάση αλλά εντός ολίγων μηνών… κατά την περίοδο της επενδυτικής βαθμίδας ο Μυτιληναίος θα έχει ξεπεράσει τα 42 ευρώ. 

Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, από τη μιά έχουμε τους αγοραστές  οι οποίοι διστάζουν να τοποθετηθούν σ΄ αυτές τις τιμές προσδοκώντας να τις βρουν χαμηλότερα αλλά από την άλλη εμφανής είναι η απουσία των πωλητών. 
Αναλυτικά, στις τράπεζες, υποχώρησαν Εθνική -1,43%, Eurobank -1,15% και Alpha Bank -0,99% ενώ  αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς.
Σε νέα αύξηση του ποσοστού της στην Ελληνική Τράπεζα προχωρά η Eurobank, καθώς ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 1,6%.

H Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό 29,2% στην Ελληνική Τράπεζα και συνεπώς μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής καθώς και την απόκτηση ποσοστού 17,3% από την Poppy S.a.r.l όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 23/8, η συμμετοχή της θα ανέλθει συνολικά σε 48,1%
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο Μυτιληναίος +4,30% και ακολούθησαν Autohellas +3,19%, Viohalco +2,12% ..ενώ με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis -1,87% και ΟΤΕ -1,26%.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον συντηρούν η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα placement των τραπεζών αλλά και οι συνεχιζόμενες θετικές εκθέσεις ξένων οίκων .
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Ο επόμενος στόχος για την αγορά είναι οι 1.350 μονάδες και οι 1.380 μονάδες, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στις 1.500 μονάδες ή άνοδος 15% από τα τρέχοντα επίπεδα…
Το επόμενο διάστημα θα γίνουμε κοινωνοί δύο προδιαγραμμένων εξελίξεων, η Ελλάδα – κακώς κατά την άποψη μας – θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα αλλά το δημόσιο χρέος να έχει εκτιναχθεί 404,68 δισεκ. σε 2,5 χρόνια… και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, αφού υποχρεώνουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει με ζημιά 50 δισεκ. ευρώ…
Όλα αυτά θα βαφτιστούν μεγάλη επιτυχία, έναρξη ενάρετου κύκλου, αλλαγή σελίδας…αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από προκλητικές αποτυχίες, φιάσκο… διασυρμός που εδώ στην Ελλάδα βαφτίζουμε, χαρακτηρίζουμε ή αποχαρακτηρίζουμε κατά το δοκούν…
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +2,88%, ο FTSE 25 με κέρδη +2,78% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +3,27%.
Επιθετική ήταν τελικά η ομιλία του προέδρου της FED Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole.
Ο Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας έτσι την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.
Ο πρόεδρος της FED έδωσε έναν επιθετικό τόνο καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο του 2%. 

Βλέπει συνέχιση του ράλι του Μυτιληναίου η Morgan Stanley - Στα 45 ευρώ η τιμή στόχος

Στα 45 ευρώ αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Mytilineos η Morgan Stanley, ήτοι περιθώριο ανόδου 26% από τα τρέχοντα επίπεδα, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά».

Στο θετικό σενάριο, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η τιμή για τη μετοχή του Μυτιληναίου θα μπορούσε να φτάσει τα 60 ευρώ.
Μοναδική επενδυτική επιλογή
Κατά την Morgan Stanley, η Mytilineos αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, καθώς προσφέρει έναν συνδυασμό πλεονεκτημάτων των ενεργειακών και μεταλλευτικών εταιρειών.
Η συνέργεια μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων είναι που της επιτρέπει όχι μόνο να επιβιώνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον αλλά να κατοχυρώνει σταθερά, νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley ανεβάζει την πρόβλεψή της για την κερδοφορία του 2023 σε πάνω από 1 δισ.
Τα EBITDA αναμένονται στα 1,033 εκατ. (από 968 εκατ. προηγουμένως), και πέριξ των 1,150 εκατ. το 2024 και 2025.

 Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,19% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,09%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με το αρνητικό πρόσημο να κυρυιαρχεί στην πλειονότητα των τίτλων ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,46%..
Περί τις 11:30 με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Alpha Bank καί Πειραιώς πλησίον του +1% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,28%.
Λίγο μετά τις 15:00 με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Μυτιληναίος πλησίον του +4%,  Motor Oil και Viohalco +2%...  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,50%.
Στις δημοπρασίες με αμετάβλητη μόνο την Πειραιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες πτωτικά, με Εθνική -1,43% ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -0,98%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,30% στις 1.299 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.302,40 μονάδες και χαμηλό τις 1.289,95 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 13,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και όγκου 230 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 3,9 χιλ. τεμάχια αξίας 25,1 χιλ. ευρώ και Πειραιώς 17,1 χιλ. τεμάχια αξίας 57,7 χιλ. ευρώ.
Η Τιτάν  10 χιλ. τεμάχια αξίας 180 χιλ. ευρώ, ο Sarantis 35 χιλ. τεμάχια αξίας 279 χιλ. ευρώ, η Autohellas 10 χιλ. τεμάχια αξίας 135 χιλ. ευρώ.
Η Intralot 110 χιλ. τεμάχια αξίας 71,5 χιλ. ευρώ και η Epsilon Net 44,2 χιλ. τεμάχια αξίας 473 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1,299 μονάδες, πλησίον στις κρίσιμες 1.300 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι  1.380 και οι  1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.051 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι  980 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,84% - Το spread με την Ιταλία στις -40 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με ομιλία του προέδρου της FED Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole, να είναι επιθετική αναφορικά με τα επιτόκια
Ο Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας έτσι την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.  πρόεδρος της FED έδωσε έναν επιθετικό τόνο καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο του 2%.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις και στα κρατικά ομόλογα εκτός των μετοχών, καθώς παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,84% και το 10ετές ιταλικό 4,24% με το μεταξύ τους spread στις -40 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις  καταγράφονται  στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,25% και το 2ετές στο  5,04%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Ποιος βασικός μέτοχος, αν αγοράσει άλλες 50.000 μετοχές θα πρέπει να καταθέσει δημόσια πρόταση

Τους τελευταίους δύο μήνες ένας βασικός μέτοχος εισηγμένης έχει πραγματοποιήσει αγορές μετοχών που αντιστοιχούν στο 2,97% του συνόλου των μετοχών.

Με δεδομένο ότι κατέχει ποσοστό 34,78% στην εισηγμένη, αν προχωρήσει σε αγορές 0,03% του συνόλου ή 50 χιλ. τεμάχια θα πρέπει να απευθύνει δημόσια πρόταση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς υποχρέωση δημόσιας πρότασης οφείλει να απευθύνει «κάθε πρόσωπο που κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο (1/3) χωρίς να υπερβαίνει το ένα δεύτερο (1/2) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας και το οποίο αποκτά μέσα σε έξι (6) μήνες, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, κινητές αξίες της υπό εξαγορά εταιρείας οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ανώτερο του τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας».
Πρόκειται για τη WINEX INVESTMENTS LIMITED, των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμένακη και του Αλ.Εξάρχου στην Intrakat.
Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις έχουν κάνει τις παρακάτω αγορές μετοχών: 22/8 50.000, 21/8 300.000, 11/8 500.000, 31/7 500.000, 25/7 50.000, 24/7 30.000, 21/7 47.000, 20/7 289.450, 21/6 3.000.000.
Συνολικά δηλαδή έχουν αγοράσει 4.766.450 μετοχές ή το 2,969% του συνόλου.
Το 3% είναι 4.814.720 μετοχές, υπολογίζοντας και τις ίδιες μετοχές που είναι μόλις 30.000.
Επομένως με περίπου 50 χιλ. μετοχές ακόμα ξεπερνά το 3% σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Χ.Α. η Winex είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 34,78%, η Blue Silk έχει 15,6%, η Castellano Properties 14,749% και η Intracom 5,09%.
Η μετοχή έχει καταγράψει μεγάλο ράλι από την αρχή του έτους και συγκεκριμένα έχει άνοδο 108%, με τη Winex να αγοράζει μετοχές από τιμές 2,10 ευρώ έως πάνω από 3 ευρώ.
Σημειώνεται πως ο όγκος στη μετοχή τον τελευταίο μήνα είναι υψηλός και έχει γίνει περίπου το 5% του συνόλου των μετοχών.
Υπενθυμίζεται πως η Winex στο τέλος του 2022 είχε το 31,70% και στις 7 Φεβρουαρίου λόγω της αύξησης κεφαλαίου αύξησε το ποσοστό σε 34,78%, ξεπερνώντας το 33,3% αλλά χωρίς να δημιουργείται υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.
Και αυτό γιατί είχε ενημερώσει πως είχε σκοπό να αγοράσει περισσότερες μετοχές από αυτές που αναλογούν σε περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετες αν και οι αδιάθετες δεν ήταν τόσες πολλές…

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν στις ασιατικές αγορές, με το  βλέμμα  στραμμένο στην ετήσια  σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole σήμερα Παρασκευή 25/8.
Οι αγορές φαίνεται τελικά να αποδέχονται την ιδέα ότι η Fed θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον πληθωρισμό και δεν θα κάνει πίσω μέχρι να δει πιο πειστικά στοιχεία
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,01%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,59%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,4%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο -0,73% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,93%.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της FED Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole.
Ο Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας έτσι την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.
Ο πρόεδρος της FED έδωσε έναν επιθετικό τόνο καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο του 2%. 

Σημειώνεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών θα λάβουν χώρα εντός Σεπτεμβρίου, με την ΕΚΤ 4/9 και την FED (19-20/90).
Άλμα  καταγράφεται στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου στο +8% στα 34,45 ευρώ
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 84,20 δολ. το βαρέλι στο +1% και το αμερικανικό αργό στα 79,90 δολ. το βαρέλι στο +1%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο  +0,20% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και  ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,25%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,20% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 36,91 δολ. ).

Κόπωση και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Κόπωση και πτώση καταγράφηκε στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,3540 ευρώ, με πτώση -1,43% με όγκο 371 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,81 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5005 ευρώ, με πτώση -0,99%, με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,28 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 3,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,10 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5495 ευρώ, με πτώση -1,15% και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,75 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,97 ευρώ, με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,85 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Aνοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Μυτιληναίος +4%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τον Μυτιληναίο να ξεχωρίζει στο +4,3%, με χαμηλές συναλλαγές.
Ακολούθησαν ανοδικά Autohellas +3,19%, Viohalco +2,12%, Ελλάκτωρ +1,65% ..
Στον αντίποδα, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis -1,87% και ΟΤΕ -1,26%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,48 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση στα 9,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -1,26% και αποτίμηση 6,01 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,10 ευρώ, με άνοδο +1,10% και αποτίμηση 3,86 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,15 ευρώ, με άνοδο +0,33% και αποτίμηση 5,61 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International βρίσκεται στα 18,18 ευρώ, με άνοδο +1%  και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -1,58% και κεφαλαιοποίηση 1,41 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,27 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,92 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 7,99 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,46 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,54 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 3,88 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,90 ευρώ, με άνοδο +4,30% και κεφαλαιοποίηση 5,27 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,1450 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 805 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,09 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,84%   - Το spread με την Γερμανία στις 128 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,84% και το 10ετές ιταλικό 4,24% με το μεταξύ τους spread στις -40 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 128 μονάδες βάσης από 129 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα 25/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 25 Αυγούστου του 2023 στο 4,24%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/8/2023 στο 2,56%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,94% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,26% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,59% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,24% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,83%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης