Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall, μετά την υποβάθμιση τραπεζών των ΗΠΑ από τη Moody’s – Στο -0,45% ο Dow, o Nasdaq -8%

Απώλειες στη Wall, μετά την υποβάθμιση τραπεζών των ΗΠΑ από τη Moody’s – Στο -0,45% ο Dow, o Nasdaq -8%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Υποχώρηση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 8 Αυγούστου, μετά την υποβάθμιση αρκετών μικρού ως μεσαίου μεγέθους αμερικανικών τραπεζών από τη Moody’s.
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος προειδοποίησε πως μπορεί να υποβαθμίσει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες, εξηγώντας πως η πιστοληπτική τους ικανότητα θα δοκιμαστεί από τους χρηματοδοτικούς κινδύνους και τη χαμηλότερη κερδοφορία τους.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,45%, στις 35.314 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 κατέγραψε μείωση-0,42%, στις 4.499 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,79%, στις 13.884 μονάδες
φσδασφδασφαδσφδασδφασδφα.JPG
Στο ταμπλό, οι τράπεζες υποχώρησαν.
Η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase τύγχαναν διαπραγμάτευσης περίπου 0,5% χαμηλότερα.
Ο δείκτης SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE), που παρακολουθεί μια ομάδα μικρότερων τραπεζών, υποχώρησε -0,63 ενώ έφτανε στο σημείο να πέφτει περισσότερο από 2%.
Κατά τ’ άλλα, η UPS «έπεσε» από 0,88%, καθώς ανέφερε κέρδη και έσοδα λιγότερα του προσδωκομένου.
Η εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας Chegg σημείωνε άνοδο σχεδόν 4,3%, αφού ανέφερε έσοδα 183 εκατομμυρίων δολαρίων για το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο δέκα τραπεζών ενώ έθεσε έξι κολοσσούς του τραπεζικού τομέα, ανάμεσά τους τις Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Trust Financial, υπό παρακολούθηση ενόψει πιθανών υποβαθμίσεών τους.
Σε σημείωμά του ο οίκος εξήγησε πως τα αποτελέσματα χρήσης του δεύτερου τριμήνου δείχνουν τις «αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία τους» που θα μειώσουν τη δυνατότητά τους να «δημιουργούν νέο μετοχικό κεφάλαιο».
Πρόσθεσε ότι καθώς στις ΗΠΑ «βρίσκεται στον ορίζοντα ήπια ύφεση στις αρχές του 2024», η ποιότητα των πόρων αναμένεται να επιδεινωθεί, ειδικά ως προς τα χαρτοφυλάκια ακινήτων και δη των εμπορικών ακινήτων κάποιων τραπεζών.
Η έκθεση σε αυτά χαρακτηρίζεται παράγοντας κινδύνου-κλειδί για τον Moody’s, λόγω των υψηλών επιτοκίων, της μείωσης της ζήτησης χώρων γραφείων λόγω της υιοθέτησης της τηλεργασίας και της μείωσης των πιστώσεων για εμπορικά ακίνητα.
Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Patrick Harker, είπε πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να βρίσκεται στο τέλος του τρέχοντος κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Στα μάκρο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε στα 65,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά 4,1% σε σχέση με τον Μάιο.
Οι εξαγωγές διολίσθησαν 0,1% σε μηνιαία βάση στα 247,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 1% χαμηλότερα στα 313 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, διογκώθηκε εκ νέου το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών, το β’ τρίμηνο 2023, εν μέσω αυξημένων επιτοκίων και ασταμάτητου πληθωρισμού παγκοσμίως.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 16 δισεκ. στα 17,06 τρισεκ. δολάρια.
Σημειώνεται πως το συνολικό επίπεδο του χρέους είναι περίπου 3 τρισεκ. δολάρια υψηλότερο από το επίπεδο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών σημείωσαν ραγδαία αύξηση κατά 45 δισεκ. δολάρια, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, ήτοι 1,03 τρισεκ. δολάρια, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια-δάνεια αυξήθηκαν συνολικά κατά 35 δισεκ δολάρια. Τα υπόλοιπα των φοιτητικών δανείων μειώθηκαν κατά 35 δισεκ. και ανήλθαν σε 1,57 τρισεκ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα στα 12,01 τρισεκ. δολάρια.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ιταλικές τράπεζες υποχώρησαν μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ενός έκτακτου φόρου 40% για τα υπερκέρδη.
Ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία και τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία για την Κίνα επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα στις αγορές.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 1,10% στις 15.774 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε μείωση 0,36%, στις 7.527 μονάδες.
Στις 7.269 μονάδες με πτώση -0,69% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 2,12% στις 27.942 μονάδες.
φδσαδφσσδφαδφσασδφα.JPG
Οι ιταλικές τράπεζες, υποχώρησαν βίαια, με την Intesa Sanpaolo -8,67% και την UniCredit στο -5,94%.
Οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα υποχώρησαν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μειώθηκαν πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, απειλώντας τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνοντας την πίεση στο Πεκίνο να παράσχει νέα κίνητρα.
Οι μετοχές της Glencore σημείωσαν πτώση σχεδόν 3% αφού η παγκόσμια μεταλλευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της μειώθηκαν στο μισό το πρώτο εξάμηνο.

Στα μάκρο, νέα αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.
Η αύξηση ακολουθεί το +6,8% του Ιουνίου.

www.bankingnews.gr7

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης