Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, μετά την πτώση στον δείκτη καταναλωτικών δαπανών – Στο +1% ο S&P 500, o Nasdaq +1,9%

Κέρδη στη Wall, μετά την πτώση στον δείκτη καταναλωτικών δαπανών – Στο +1% ο S&P 500, o Nasdaq +1,9%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street...
Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 28 Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του αγαπημένου δείκτη της Federal Reserve, του δείκτη καταναλωτικών δαπανών.
Eν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως σε υψηλά 9 ετών εκτινάχθηκε η απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Ιαπωνίας ενώ το γεν σημείωσε άνοδο μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Παρασκευή να εφαρμόσει πιο ευέλικτη πολιτική για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), κίνηση η οποία εν αρχή αιφνιδίασε και μπέρδεψε τις αγορές.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,5%, στις 35.459 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,99%, στις 4.582 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,9%, στις 14.316 μονάδες

Η σεζόν κερδών συνεχίστηκε με τις μετοχές της Procter & Gamble να κερδίζουν περισσότερο από 2,93% στις προκαταρκτικές συναλλαγές την Παρασκευή.
Η εταιρεία καταναλωτικών ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών σε ό,τι αφορά τα κέρδη και έσοδα.
Η Intel εκτινάχθηκε περισσότερο από 6,6%, καθώς οι επενδυτές επικρότησαν την επιστροφή στην κερδοφορία, ενώ η Roku σημείωσε αύξηση 31,41%, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street.
Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της Ford Motor υποχώρησαν 3,42%, παρόλο που η αυτοκινητοβιομηχανία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και αναθεώρησε το guidance επί τα βελτίω.

Στα μάκρο, ο πληθωρισμός έδειξε περαιτέρω σημάδια υποχώρησης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη του κόστους των αγαθών και υπηρεσιών που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε μόλις 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones.
Ο λεγόμενος δομικός PCE αυξήθηκε κατά 4,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι της εκτίμησης για 4,2%.
Ο ετήσιος ρυθμός ήταν ο χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Επίσης, μεγάλη αύξηση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, λαμβάνοντας ώθηση από την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την ανθεκτική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στις 72,6 μονάδες από 64,4 τον Ιούνιο.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,3% - ΑΕΠ και BoJ στο επίκεντρο

Μεικτά είναι τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των αποφάσεων Fed, ΕΚΤ και BoJ, καθώς και των στοιχείων για το ΑΕΠ στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,4%, στις 16.469 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακές μεταβολές, στις 7.694 μονάδες.
Στις 7.476 μονάδες με πτώση 0,15% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε -0,33%, στις 29.500 μονάδες.

Οι μεγάλες αυξήσεις του ΑΕΠ του β' τριμήνου στην Ισπανία και ιδίως στη Γαλλία υποδηλώνουν ότι η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει τη σύσφιξη της πολιτικής πολύ καλύτερα από ό,τι φοβόταν, σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τη Γαλλία βελτιώθηκαν από προσωρινούς παράγοντες και, σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η μεγαλύτερη έκπληξη προέρχεται από τη Γαλλία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 0,5% σε επίπεδο τριμήνου, μετά από αύξηση 0,1% το α' τρίμηνο.
Η οικονομία ενισχύθηκε από τη μεγάλη συμβολή των καθαρών εξαγωγών (+0,7%), καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα κατά 2,6%.

Σταθερό έμεινε το ΑΕΠ της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023, την ώρα που η γαλλική οικονομία εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές.
Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας, προσαρμοσμένο ως προς τις τιμές, την εποχή και το ημερολόγιο, παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε προσαρμοσμένη στις τιμές βάση σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.
Προσαρμοσμένο στις τιμές, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, σε μια ακόμα ένδειξη σταδιακής συγκράτησης των πιέσεων στις τιμές της ευρωζώνης καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
Όπως μεταδίδει το Blooomberg, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,5%, από 6,8% τον Ιούνιο.
Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από το 6,6% που προέβλεπαν αναλυτές στο Bloomberg.
Nωρίτερα την Παρασκευή, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούνιο από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.
Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 16 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης