Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, παρά την αύξηση στο αμερικανικό ΑΕΠ – Στο -0,45% ο Dow που έχασε το ιστορικό ρεκόρ, o Nasdaq -0,55%

Πτώση στη Wall, παρά την αύξηση στο αμερικανικό ΑΕΠ – Στο -0,45% ο Dow που έχασε το ιστορικό ρεκόρ, o Nasdaq -0,55%
Κεφάλι πήραν οι πωλητές...
Καθοδική -από ανοδική- πορεία τροχοδρόμησαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη 27 Ιουλίου παρά την ώθηση που πήραν αρχικά από την απροσδόκητη αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, καθώς επίσης και από τα καλύτερα του προσδοκωμένου αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η μητρική της Facebook, Meta.
Την ίδια στιγμή, η Fed συνέχισε τον δρόμο της νομισματικής σύσφιξης, ανεβάζοντας το μέγιστο επιτόκιο στο εύρος του 5,25%-5,5% - στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001.
Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones, ενώ κατάφερε να καταγράψει την 13η συνεχόμενη ημέρα στο πράσινο την Τετάρτη 26/7 - το μεγαλύτερο σερί κερδών από τις 20 Ιανουαρίου 1987, εντούτοις δεν μπόρεσε να χρωματιστεί για ακόμη ημέρα πράσινος, ώστε να πετύχει το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του εδώ και περισσότερα από 125 χρόνια.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί -0,45%, στις 35.348 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση -0,44%, στις 4.547 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει μείωση -0,36%, στις 14.076 μονάδες

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Meta Platforms σημείωσαν άνοδο πάνω από 4,4%, λόγω του καλύτερου του αναμενομένου guidance.
Οι αριθμοί της εταιρείας ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη των διαφημιστικών εσόδων.
Οι μετοχές της McDonald's σημείωσαν άνοδο περίπου 1,18% μετά την πτώση των κερδών που οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη των πωλήσεων στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ, το Chipotle Mexican Grill κατέγραψε πτώση περίπου 9,81%, καθώς οι πωλήσεις υπολείπονταν των εκτιμήσεων.
Τα αποτελέσματα των κερδών ήταν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, από τις εταιρείες που έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής, το 81% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

«Τα υψηλά επιτόκια που τρόμαξαν εμένα και την αγορά μέσα στη χρονιά δεν φαίνεται να έχουν τόσο αρνητική επίδραση όσο φοβόμουν» δήλωσε ο Jeremy Siegel του Wharton School στο «Squawk Box» του CNBC την Πέμπτη.
«Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Powell λέει τώρα ότι θα εξετάσω και τις δύο πλευρές της εξίσωσης, νομίζω ότι είναι πολύ θετικό για τις αγορές».

Στα μάκρο, η αμερικανική οικονομία έδειξε ελάχιστα σημάδια ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Το ΑΕΠ, το άθροισμα όλων των δραστηριοτήτων αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, καλύτερα από την εκτίμηση συναίνεσης 2% του Dow Jones.
Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς έφτασαν τις 221.000, μακριά από το εκτιμώμενο των αναλυτών περί 235.000.
Ειδικότερα, την εβδομάδα έως τις 22 Ιουλίου υπέβαλαν αίτημα λήψης επιδόματος ανεργίας 221.000 Αμερικανοί, αριθμός μειωμένος κατά 7.000 από τους 228.000 που είχαν προηγηθεί, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στους 235.000.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας μειώθηκε κατά 59.000 στα 1,69 εκατομμύρια, ενώ η αγορά περίμενε μικρότερη μείωση στα 1,75 εκατ.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από ΕΚΤ, Fed

Άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed, παρά το γεγονός ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τις νέες αυξήσεις επιτοκίων και το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,7%, στις 16.406 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποαπέδωσε με κέρδη 0,21%, στις 7.692 μονάδες.
Στις 7.465 μονάδες με άνοδο 2% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 2,13%, στις 29.597 μονάδες.

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα τρία βασικά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν από την πλειονότητα των αναλυτών.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται πάλι να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης