Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Αναλαμβάνουμε το ρίσκο να συνεχίσουμε την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Ουκρανία: Αναλαμβάνουμε το ρίσκο να συνεχίσουμε την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία εάν εκπληρωθούν όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να αναλάβει οποιοδήποτε ρίσκο για να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία και την προειδοποίηση ότι όλα τα πλοία που ταξιδεύουν στα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται πως μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba σε συνέντευξή του.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιοδήποτε ρίσκο», είπε ο Kuleba, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές αρχές «δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή κανενός».
«Αν μας ρωτήσετε, είστε έτοιμοι να το δοκιμάσετε; Είμαστε», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να «συνεργαστεί με άλλους για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων», χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες χώρες αναφέρθηκε.
Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία προέβλεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, υπογράφηκε πριν από ένα χρόνο και παρατάθηκε πολλές φορές.

Η αποχώρηση της Ρωσίας

Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία αρνήθηκε να συνεχίσει τη συμμετοχή της σε αυτή την πρωτοβουλία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία εάν εκπληρωθούν όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσία.
Στις 17 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky υποστήριξε ότι πλοιοκτήτριες εταιρείες φέρεται να είπαν στο Κίεβο πως είναι έτοιμες να συνεχίσουν να εξάγουν σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια, εάν η Ουκρανία αφήσει τα πλοία της να βγουν από τα λιμάνια και η Τουρκία τους επιτρέψει να περάσουν από τα στενά.
Την Τετάρτη (19/7), το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι με ισχύ από τις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Μόσχας της 20ης Ιουλίου, θα θεωρήσει όλα τα πλοία που προορίζονται για ουκρανικά λιμάνια και διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα ως μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου.
Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε επιπλέον ότι οι χώρες υπό τη σημαία των οποίων πλέουν τέτοια σκάφη θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του Κιέβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης