Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Άγριες κόντρες στις κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο – Ποια εισηγμένη εταιρία κινδυνεύει να πέσει έως 3 θέσεις

Άγριες κόντρες στις κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο – Ποια εισηγμένη εταιρία κινδυνεύει να πέσει έως 3 θέσεις
Ποιες θα μπορούσαν να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ σε αποτίμηση
Σχετικά Άρθρα
Κατά 23 δισ. ευρώ περίπου έχει ενισχυθεί η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την αρχή του έτους, σε αυτό το μυθικό ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το αποτέλεσμα είναι να εκτιναχθούν οι αποτιμήσεις πολλών εταιρειών, ειδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και να ενταχθούν και νέες στην κατηγορία των «δισεκατομμυριούχων».
Η πρώτη θέση είναι «κλειδωμένη» και «καπαρωμένη» από την Coca Cola, η αποτίμηση της οποίας είναι στα 10,1 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να απειληθεί από κάποια άλλη.
Η δεύτερη θέση όμως είναι ανοικτή και χθες 18/7 η Eurobank απείλησε ξεκάθαρα τον ΟΤΕ φτάνοντας και ξεπερνώντας οριακά την αποτίμησή του για 10 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ με τη διαγραφή των ιδίων μετοχών (7,4 εκατ. μετοχές περίπου) έχασε 100 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση και επειδή παράλληλα απέχει χαρακτηριστικά από το πάρτι είναι η αποτίμησή του στα 6,035 δισ. ευρώ.
Η Eurobank με τη χθεσινή κίνηση ξεπέρασε ξανά τα 6 δισ. ευρώ και έκλεισε με άνοδο 1,94% φτάνοντας κεφαλαιοποίηση στα 6,046 δισ. ευρώ.
Δεν είναι όμως μόνο η Eurobank που απειλεί τον ΟΤΕ, αλλά και ο ΟΠΑΠ ο οποίος βρίσκεται λίγο κάτω από τα 6 δισ. ευρώ και μία ανοδική κίνηση θα μπορούσε εύκολα να τον πλασάρει υψηλότερα από τον ΟΤΕ, αφού η διαφορά είναι στα 150 εκατ. ευρώ περίπου.
Άλλωστε με βάση τα κέρδη και την απόδοση στους μετόχους δε θεωρείται ακριβή μετοχή.
Φαίνεται όμως πως μπορεί να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα, αφού το πάρτι στον τραπεζικό κλάδο δε φαίνεται να έχει διαθέσεις να τερματιστεί.
Η Εθνική έχει περάσει πάνω από τα 6 ευρώ και αρκετοί αναλυτές δίνουν υψηλότερες τιμές στόχους.
Στα 6,20 ευρώ η αποτίμηση είναι 5,67 δισ. ευρώ, άρα με μία πιθανή περαιτέρω ανοδική κίνηση θα μπορούσε και αυτή να ξεπεράσει τον ΟΤΕ.
Λίγο πιο χαμηλά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων η Alpha Bank προσπαθεί να ξεπεράσει τη ΔΕΗ έχοντας αποτίμηση 3,77 δισ. ευρώ έναντι 3,97 δισ. ευρώ περίπου της ΔΕΗ.
Όμως απειλείται από τη Jumbo, η οποία μετά από ένα ξέφρενο ράλι έχει φτάσει να αποτιμάται 3,75 δισ. ευρώ.

Ποιες θα μπορούσαν να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ

Η αποτίμηση της Καρέλιας είναι λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ και η μετοχή είναι εξαιρετικά φθηνή αν και κοντά στα ιστορικά υψηλά της.
Άνετα θα μπορούσε να είναι στα 1,3-1,5 δισ. ευρώ, αν η διασπορά ήταν καλύτερη και υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον για την πορεία της μετοχής από τη διοίκηση της εταιρείας.
Η Ελλάκτωρ είναι στα 868 εκατ. ευρώ, με το κατασκευαστικό πάρτι να συνεχίζεται, αν και η συγκεκριμένη έχει συμφωνήσει στην πώληση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η ΕΥΔΑΠ είναι μάλλον αδικημένες στο ταμπλό του Χ.Α. αφού και οι δύο δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση.
Η πρώτη είναι στα 771 εκατ. ευρώ περίπου και η δεύτερη στα 724 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης