Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, λόγω πληθωρισμού – Στο +0,74% ο S&P 500, ο Nasdaq +1,15%

Άνοδος στη Wall, λόγω πληθωρισμού – Στο +0,74% ο S&P 500, ο Nasdaq +1,15%
Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών...
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 12 Ιουλίου, χάρη στον χαμηλότερου του αναμενομένου πληθωρισμό…
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ούριο άνεμο για τις μετοχές, καθώς αποτελεί προάγγελο παγώματος της νομισματικής σύσφιξης… και ίσως και χαλάρωσης.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,25%, στις 34.347 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,74%, στις 4.472 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,15%, στις 13.918 μονάδες

«Αυτό που καταλαβαίνουμε από τις διακυμάνσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που απαιτεί υπομονή.
Αλλά τον βλέπουμε να πέφτει» είπε η Betsy Stevenson, καθηγήτρια οικονομικών και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, στο «Squawk Box» του CNBC την Τετάρτη.
Ο Stevenson πρόσθεσε ότι η Federal Reserve θα πρέπει να δώσει στην οικονομία χρόνο για να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσω του συστήματος οι αυξήσεις των επιτοκίων της.
«Γι’ αυτό βλέπουμε τον αριθμό που βλέπουμε σήμερα.
Βλέπουμε μια αγορά εργασίας που επιβραδύνεται - δεν καταρρέει, αλλά επιβραδύνεται.
[Και] βλέπουμε τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται.
Αυτό ακριβώς μοιάζει με μια ήπια προσγείωση», πρόσθεσε η Stevenson.
Πάντως, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, η αγορά προεξοφλεί με πιθανότητα περίπου 92% πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Στα μάκρο, στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2023, καλύτερα του αναμενομένου 3,1%, καλλιεργώντας πλέον τις προσδοκίες για την αντίδραση της Federal Reserve στο μέτωπο των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3%, από 4% τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο 3,1%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2%, από 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Από την άλλη, υπήρξε μια πιο ήπια πτώση στον "πυρήνα" του ΔΤΚ, ο οποίος επιβραδύνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 4,8% τον Ιούνιο από 5,3%.
Οι βασικές τιμές, από τις οποίες αφαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι 0,1% τον Μάιο.
Ο δείκτης για τη στέγαση ήταν και πάλι ο μεγαλύτερος συντελεστής της συνολικής αύξησης με ποσοστό άνω του 70%, ακολουθούμενος από τον δείκτη για την ασφάλιση οχημάτων.
Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,6%.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν αποκλιμάκωση στο 3%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,52%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,47%, στις 16.023 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 1,83%, στις 7.416 μονάδες.
Στις 7.333 μονάδες με άνοδο 1,57% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,75%, στις 28.552 μονάδες.

Οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν μια χειρότερη οικονομική κρίση από εκείνη του 2008, δήλωσε την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει την απότομη αύξηση των επιτοκίων που πλήττει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Το τεστ έλεγξε αν οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν θεωρητικά σοκ υπό ένα σενάριο το οποίο η BoE δήλωσε ότι είναι πιο σοβαρό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008, όταν οι Βρετανοί φορολογούμενοι χρειάστηκε να διασώσουν αρκετές τράπεζες.
Το τεστ μέτρησε επίσης πόσο καλά θα αντιμετώπιζαν οι τράπεζες μια παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων.
Οι οκτώ τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 75% του δανεισμού στη Βρετανία.

"Η βρετανική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν μέχρι στιγμής δείξει ανθεκτικότητα στον κίνδυνο των επιτοκίων", δήλωσε ο διοικητής της BoE Andrew Bailey, αν και σημείωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.
Τα τεστ αντοχής ενσωμάτωσαν τον επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες, την αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων, τη βαθιά ύφεση και την υψηλότερη ανεργία, καθώς και την απότομη πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
"Οι κεφαλαιακές θέσεις και η ρευστότητα των μεγάλων βρετανικών τραπεζών παραμένουν ισχυρές και η κερδοφορία τους έχει αυξηθεί, γεγονός που τους επιτρέπει τόσο να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση όσο και να στηρίξουν τους πελάτες τους", ανέφερε η BoE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης