Τελευταία Νέα
Speculator

Το δυνατό χαρτί που έγινε αχίλλειος πτέρνα για την Παπουτσάνης

Το δυνατό χαρτί που έγινε αχίλλειος πτέρνα για την Παπουτσάνης
Η συγκυρία του 2022 που δεν επαναλαμβάνεται
Σχετικά Άρθρα
Οι εξαγωγές αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της Παπουτσάνης για το φετινό πρώτο εξάμηνο όπου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρία, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση κατά 4% με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 32,2 εκατ. ευρώ έναντι 33,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η αξία των εξαγωγών ανήλθε κατά την τρέχουσα περίοδο σε 18,0 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 4,2 εκ ευρώ μέρος της οποίας αντισταθμίστηκε από τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά.
Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η εξαγωγική πορεία της εταιρίας παρουσιάζει επιδείνωση καθώς στο πρώτο τρίμηνο οι εξαγωγές ήταν 10 εκ ευρώ και στο δεύτερο περιορίστηκαν στα 8 εκ ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρίας εκφράζει αισιοδοξία για συμμετοχή σε μεγάλα projects αλλά επισημαίνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο είχε εκφράσει αισιοδοξία για αύξηση εσόδων που δεν επιβεβαιώθηκε στο εξάμηνο.
Ο βασικός λόγος της πτώσης των εσόδων πάντως είναι η αδυναμία πώλησης μη πώληση των βασικών (commodity) σαπωνομαζών που παράγονται στην ΝΑ Ασία.

Την περυσινή χρονιά η Παπουτσάνης ευνοήθηκε από τη συγκυρία καθώς το μεταφορικό κόστος είχε διαμορφωθεί σε δυσθεώρητα ύψη, υπήρχαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την Ασία και έτσι υποκατέστησε τους Ασιάτες στην Ευρώπη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Πλέον όμως η κατάσταση έχει μεταβληθεί καθώς τα μεταφορικά κόστη έχουν υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα και οι χρόνοι παράδοσης είναι κανονικοί, με αποτέλεσμα η εισηγμένη να μην μπορεί να κρατήσει πωλήσεις καθώς χάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των χρόνων παράδοσης και του κόστους.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης