Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχνά κέρδη στη Wall, εν όψει 4ης Ιουλίου – Στο +0,12% ο S&P 500, o Nasdaq +0,21%

Ισχνά κέρδη στη Wall, εν όψει 4ης Ιουλίου – Στο +0,12% ο S&P 500, o Nasdaq +0,21%
Ήπιες μεταβολές στη Wall Street...
Ισχνά κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενόψει της αργίας της 4ης Ιουλίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο τι μπορεί να φέρει το β’ εξάμηνο, δεδομένου ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει και συνεδρίαση πολιτικής εκ μέρους της Federal Reserve.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,03%, στις 34.418 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε αύξηση +0,12%, στις 4.455 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,21%, στις 13.816 μονάδες

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 6,9%, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφεραν αριθμούς παράδοσης και παραγωγής που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Επισημαίνεται πως την περασμένη Παρασκευή ο Nasdaq «σκαρφάλωσε» σε υψηλά 20 ετών, σημειώνοντας άνοδο 31,7%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άλμα 15,9%, στο καλύτερο εξάμηνο από το 2019.
Αυτά τα κέρδη είναι απότοκα του ενθουσιασμού γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος ενίσχυσε τις τεχνολογικές μετοχές.
Επίσης, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, παρά τα υψηλά επιτόκια, λειαίνοντας τις ανησυχίες για ύφεση.
«Από τεχνικής απόψεως, οι ούριοι άνεμοι μπορεί να τελειώνουν…
Από την άλλη, η παγκόσμια απαισιοδοξία να εξασθενεί, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι θα έχουμε ενθαρρυντικά μακροοικονομικά δεδομένα και κέρδη», δήλωσε ο Mark Hackett, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας της Nationwide.

Στα μάκρο, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε τον Ιούνιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στο 46,3 από 48,4 τον Μάιο.
Συνολικά, η επίδοση του μεταποιητικού κλάδου έχει επιδεινωθεί στους επτά από τους τελευταίους οκτώ μήνες.
"Η υγεία του μεταποιητικού κλάδου επιδεινώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πιθανότητα η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση το δεύτερο μισό του έτους", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
Μια διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) έδειξε ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκε τον Ιούνιο για όγδοο διαδοχικό μήνα, με τις πιέσεις να εντείνονται.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στο 46 από 46,9 τον Μάιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες διαμορφώθηκε στο 45,6, ο δείκτης για την παραγωγή στο 46,7, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση στο 48,1.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Δεν συνεχίστηκε το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα μικτά περιφερειακά στοιχεία για τη μεταποίηση.
Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται υψηλότερα, προσθέτοντας στα κέρδη της Παρασκευής, αφού ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να είναι λιγότερο hawkish από ό,τι φοβόταν ενόψει της συνεδρίασης του Ιουλίου για τον καθορισμό των επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,41%, στις 16.081 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε μείωση 0,06%, στις 7.527 μονάδες.
Στις 7.386μονάδες με πτώση 0,18% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υπεραπέδωσε με άνοδο 0,8% στις 28.446 μονάδες.

Βαθαίνει η ύφεση για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης, υπό το βάρος των αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η τελική μέτρηση του δείκτη PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο σημείωσε περαιτέρω πτώση στο 43,4, σε σύγκριση με το 44,8 του Μαΐου - μια πτώση σε χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 37 μήνες.
Ο Δείκτης Παραγωγής PMI Manufacturing έκλεισε επίσης χαμηλότερα στο 44,2, σε χαμηλό 8 μηνών από το 46,4 του Μαΐου.
Η πτώση δεν περιορίστηκε σε ένα μόνο έθνος, αλλά εξαπλώθηκε σε πολλά κράτη μέλη, καταδεικνύοντας ευρεία οικονομική πίεση. Η Ελλάδα αποτέλεσε μια σπάνια θετική εξαίρεση, φθάνοντας σε υψηλό δύο μηνών στο 51,8. Αντίθετα, η Ισπανία διολίσθησε σε χαμηλό 6 μηνών στο 48,0, ενώ η Ιρλανδία κατρακύλησε σε χαμηλό 37 μηνών στο 47,3.
Η Γαλλία πέτυχε μικρή άνοδο σε υψηλό 3 μηνών στο 46,0, ενώ η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία υποχώρησαν σε χαμηλά 37 και 38 μηνών.
Η Αυστρία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο, πέφτοντας σε χαμηλό 38 μηνών στο 39,0.
Ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, σκιαγράφησε τη σκληρή οικονομική εικόνα: "Η μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο... με τον ρυθμό μείωσης να επιταχύνεται, γεγονός που υποδηλώνει επιδείνωση των συνθηκών στα εργοστάσια".
Επεσήμανε επίσης την αρνητική αντίδραση του βιομηχανικού τομέα έντασης κεφαλαίου στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν μείωση του προσωπικού τους.
Επιπλέον, η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε με έναν από τους σοβαρότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί. Καθώς η ζήτηση αποδυναμώθηκε και το κόστος ξεφούσκωσε ραγδαία, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές πώλησής τους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης