Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο νέα Anti-Drone συστήματα - ασπίδα ρίχνει η Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο - Σε άλλο επίπεδο ο ηλεκτρονικός πόλεμος

Δύο νέα Anti-Drone συστήματα - ασπίδα ρίχνει η Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο - Σε άλλο επίπεδο ο ηλεκτρονικός πόλεμος
Το πρώτο σύστημα, που ονομάστηκε Argus-Kupol, σχεδιάστηκε για να παρέχει πλήρη προστασία από drones.
Η Ένωση Έρευνας και Παραγωγής της Ρωσίας Kaysant παρουσίασε δύο νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο περιθώριο της έκθεσης Special Gear που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 29-30 Ιουνίου.

Το πρώτο σύστημα, Argus-Kupol, σχεδιάστηκε για να παρέχει πλήρη προστασία από drones.

«Το Argus-Kupol είναι ικανό να εμποδίσει τις πτήσεις ενός ή περισσοτέρων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εντός της επιχειρησιακής του εμβέλειας ήδη από την έναρξη των εργασιών του. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί τόσο στις σταθερές όσο και στις φορητές εκδόσεις του», δήλωσε η διευθύντρια ανάπτυξης του έργου, Aliona Balandina, στο TASS
Αρκετοί παρεμβολείς Argus-Kupol χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε το στέλεχος.
«Το φορητό Argus-Kupol μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
- για επιχειρήσεις διάσωσης και,
- για προστασία τοποθεσιών όπως χαρακώματα και οχυρά.

Εάν τοποθετηθούν μεγαλύτερες κεραίες, θα αυξήσουμε την ακτίνα λειτουργίας και μπορούμε να καλύψουμε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αστικών χώρων με το Kupol και το έχουμε αναπτύξει σε αρκετούς σταθμούς, γιατί έχουν υποβληθεί σε εξαιρετικά ενθαρρυντικά τεστ και πλέον απασχολούνται στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Αφού λάβουμε σχόλια, το σύστημα θα μπει σε μαζική παραγωγή», είπε ο Balandina.
Σύμφωνα με την Balandina, το Argus-Kupol μπορεί να παραχθεί σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το πεδίο και την εμβέλεια προστασίας που απαιτείται.

Το δεύτερο σύστημα, Argus-Antifuria, προορίζεται να αντιμετωπίσει τα drones μεγάλης εμβέλειας.


«Το Argus-Antifuria είναι μια σταθερή μονάδα που μπορεί να καταστείλει ακόμη και πολύ μεγάλα drones τύπου αεροσκάφους.
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με σκοπό,
- να χρησιμοποιηθεί στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά υπάρχουν σχέδια
- να χρησιμοποιηθεί και για την προστασία των αστικών υποδομών», είπε η Balandina.
Το σύστημα αναπτύχθηκε ειδικά για την καταστολή των drones των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως οι Furia, Leleka και Valkyrie.
Το Argus-Antifuria μπορεί να τοποθετηθεί σε τρίποδο, σε φορτηγό ή να εγκατασταθεί σε σταθερούς σταθμούς παρατήρησης, ζυγίζει μόλις 18 κιλά και δεν χρειάζεται περισσότερο από πέντε λεπτά για να αναπτυχθεί και μπορεί να καταστείλει drones σε εμβέλεια έως και δύο χιλιομέτρων, γιατί βασίζεται στην αρχή της καταστολής τυχόν ζωνών συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από drones μπλοκάρει την επικοινωνία χειριστή-drone, το εχθρικό drone χάνει τον έλεγχο και η αποστολή του τερματίζεται», εξήγησε η Balandina.
Αυτή η τροποποίηση ολοκληρώνεται επί του παρόντος για την αποτελεσματικότερη χρήση της στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων. 
Τέλος, μπορεί να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο εάν συνδεθεί σε τροφοδοτικό 220 V με αλλαγή χειριστή.

Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο», είπε το στέλεχος της Kaysant.

«Οι δοκιμές του Argus-Antifuria έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή κοινών δοκιμών με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τις υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου», είπε το στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρίας.
Η Ρωσία εργάζεται για να ενισχύσει τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτουν τα ουκρανικά drones εντός και εκτός της ζώνης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τους τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις του Κιέβου ενίσχυσαν τις επιθέσεις με drones αυτοκτονίας στο ρωσικό έδαφος.
Ορισμένες από τις επιθέσεις στόχευαν ακόμη και την πρωτεύουσα, τη Μόσχα. Ωστόσο, τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και τα συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να αποτρέψουν τις περισσότερες επιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης