Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με «καύσιμο» από τις τράπεζες – Στο +0,45% ο S&P 500, ο Dow +0,8%

Άνοδος στη Wall, με «καύσιμο» από τις τράπεζες – Στο +0,45% ο S&P 500, ο Dow +0,8%
H αγορά βαίνει προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου...
Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 29 Ιουνίου, με την αγορά να μετρά τις τελευταίες ημέρες του β’ τριμήνου και του α’ εξαμήνου…
Θετικά επενεργεί η απόδοση των μετοχών του τραπεζικού τομέα, ο οποίος κομίζει ευχάριστα νέα, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ δείχνουν ανθεκτικότητα και ευρωστία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,8%, στις 34.122 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε στο +0,45%, στις 4.396 μονάδες.
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακές μεταβολές, στις 13.591 μονάδες

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Micron Technology σημείωσαν πτώση 4%, παρότι ο κατασκευαστής ημιαγωγών δημοσίευσε έσοδα υψηλότερα του αναμενομένου, χάρη στην υψηλή ζήτηση που παρουσιάζει ο κλάδος.
Αυξητικά κινούνται και άλλα δημοφιλή ονόματα όπως οι Nvidia και Advanced Micro Devices.

Σε πάνελ που συντόνισε το CNBC στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας την Τετάρτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη.
Ο Powell προειδοποίησε ότι υπάρχει "σημαντική πιθανότητα για ύφεση", ακόμη και αν αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο εποπτείας της Fed Michael S. Barr, «τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και ανθεκτικό.
Ταυτόχρονα, αυτό το stress test είναι μόνο ένας τρόπος για να μετρήσουμε τη δύναμη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Θα πρέπει ωστόσο να παραμείνουμε ταπεινοί, γιατί μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές σε μια σειρά από οικονομικά σενάρια, κραδασμούς της αγοράς και άλλες πιέσεις».
Σε κάθε περίπτωση, oι δείκτες κεφαλαίου συγκεντρωτικών και μεμονωμένων τραπεζών (CET1) παραμένουν πολύ πάνω από τα απαιτούμενα ελάχιστα επίπεδα.

Στο δυσμενές σενάριο, το ετήσιο stress test της ρυθμιστικής αρχής στις τράπεζες αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν μια πτώση 40% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων και συνολικές ζημίες άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων χωρίς να χρεοκοπήσουν.
Σημειώνεται πως τα σενάρια με τα οποία ήρθαν αντιμέτωπες οι 23 μεγαλύτερες τράπεζες περιελάμβαναν το ενδεχόμενο σοβαρής οικονομικής ύφεσης, ανεργία 10% και μεγάλη πτώση στις τιμές των κατοικιών.

Στα μάκρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις ανεργίας για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε 239 χιλιάδες, από 265 χιλιάδες - υψηλό 20 μηνών - την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, γεγονός που δυσκολεύει τη μάχη της Federal Reserve για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, πολύ ισχυρότερη από την αναμενόμενη ήταν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ρυθμό 2% σε ετήσια βάση για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, από την προηγούμενη εκτίμηση του 1,3% και υψηλότερα από την πρόβλεψη της συναίνεσης για 1,4%.
Αυτή ήταν η τρίτη και τελική εκτίμηση για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.
Η ανοδική αναθεώρηση συμβάλλει στην αναίρεση των προσδοκιών ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση.

Tην ίδια στιγμή, πτώση σημειώθηκε στις επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο… στις ΗΠΑ υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, βούτηξε 2,7% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο στις 76,5 μονάδες.
Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τα συμβόλαια θα υποχωρήσουν κατά 0,5%.
Σε σχέση με τον Μάιο του 2022 οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών βούτηξαν 22,2%.

Στασιμότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές μεταβολές κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τα σχόλια κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη κατά του πληθωρισμού.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 15.946 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,38%, στις 7.471 μονάδες.
Στις 7.312 μονάδες με άνοδο 0,36% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο +1%, στις 27.928 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης