Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την εξέγερση της Wagner, αλλά δεν είπαν τίποτα στους Συμμάχους

Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την εξέγερση της Wagner, αλλά δεν είπαν τίποτα στους Συμμάχους
Μοιράστηκαν τις πληροφορίες, μόνο με επιλεγμένα συμμαχικά κράτη αναφέρει το CNN
Οι ΗΠΑ γνώριζαν για τα σχέδια του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin σχετικά με την περίφημη πορεία του προς τη Μόσχα, την οποία η ρωσική ηγεσία εξέλαβε ως πραξικόπημα και προδοσία, αλλά είχαν κρατήσει στο σκοτάδι τις περισσότερες συμμαχικές δυνάμεις.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, η Ουάσινγκτον είχε καταφέρει να μάθει εκ των προτέρων για την εξέγερση του Prigozhin, για τα σχέδια και για την κατεύθυνση της Wagner.
«Ωστόσο, για να αποφευχθούν διαρροές, οι ΗΠΑ μοιράστηκαν τα δεδομένα αυτά μόνο με «επιλεγμένους συμμάχους», στους οποίους συμμετείχαν αρκετοί υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες για τους εκπροσώπους των αμερικανικών αρχών ήταν επίσης περιορισμένη.
Όπως επισημαίνεται, πληροφορίες για τα σχέδια της Wagner είχαν γίνει γνωστά μόνο σε υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης καθώς και στην ηγεσία του Κογκρέσου.

Ισπανία: Συγκεχυμένες πληροφορίες

Μια από τις χώρες που μάλλον δεν είχε πρόσβαση στις πληροφορίες που μοιράστηκαν με «επιλεγμένους συμμάχους» οι ΗΠΑ, είναι η Ισπανία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Pedro Sanchez, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα εξέγερσης στη Ρωσία.
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές συγκεχυμένες πληροφορίες.
Θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς με μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει στη Ρωσία» υπογράμμισε ο Sanchez, τονίζοντας ότι η κρίση αυτή υποτίθεται ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ρωσία: Να καταργηθούν όλοι οι ιδιωτικοί στρατοί

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι φωνές στη Ρωσία που ζητούν την άμεση και πλήρη κατάργηση των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, όπως είναι η Wagner.
Πιο ηχηρή υπήρξε η φωνή του Vladislav Surkov, άλλοτε κορυφαίου συνεργάτη του προέδρου Putin, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση των εταιρειών αυτών, λέγοντας πως αποτελούν ιδέα που εισήχθη στη Ρωσία από τις ΗΠΑ.
«Πώς είναι δυνατόν μια στρατιωτική μονάδα να είναι ιδιωτική στη δική μας κοσμοθεώρηση;
Είναι τελείως ασύμβατο με τη ρωσική πολιτική, διοικητική και στρατιωτική κουλτούρα» ανέφερε ο Surkov, ο οποίος έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κρεμλίνο.
Όπως υποστηρίζει ο Surkov, η ύπαρξη εταιρειών μισθοφόρων εγείρει κίνδυνο η Ρωσία να μετατραπεί σε «ευρασιατική ζώνη φυλών κάποιου είδους» και να διασπαστεί η στρατιωτική ιεραρχία.
«Γιατί τις χρειαζόμαστε σήμερα, όταν έχουμε εμπλακεί ανοικτά στη μάχη για την Ουκρανία;
Αυτός δεν είναι πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, είναι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο στρατός πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο με όπλα, αλλά και με ενότητα διοίκησης» υποστήριξε ο Surkov, ο οποίος ήταν από τους στενούς συνεργάτες και συμβούλους του Putin στη διαμόρφωση του σημερινού πολιτικού συστήματος στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης