Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

XA: Χωρίς το πολιτικό ρίσκο πλέον – Ανοδικό άνοιγμα περιμένουν οι αναλυτές, τα μερίσματα στο επίκεντρο

XA: Χωρίς το πολιτικό ρίσκο πλέον – Ανοδικό άνοιγμα περιμένουν οι αναλυτές, τα μερίσματα στο επίκεντρο
Το ενδιαφέρον επιστρέφει στα θεμελιώδη και στις αποτιμήσεις, οι οποίες παρά την άνοδο παραμένουν ελκυστικές και πολλές μετοχές διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αυτό που περίμενε και προεξοφλούσε η αγορά, ειδικά τον τελευταίο μήνα και μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών.
Η αγορά πλέον δεν έχει κάτι να ανησυχεί καθώς έχει εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον και η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται από τους ξένους οίκους το επόμενο διάστημα.
Το ενδιαφέρον επιστρέφει στα θεμελιώδη και στις αποτιμήσεις, οι οποίες παρά την άνοδο παραμένουν ελκυστικές και πολλές μετοχές διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα.
Σήμερα οι αναλυτές περιμένουν θετικό άνοιγμα, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο ίσως επηρεαστεί από τις αποκοπές μερισμάτων.
Η Motor Oil διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 1,20 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση περίπου 5%.
Η Τέρνα Ενεργειακή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή, όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (0,06 ευρώ ανά μετοχή) και η Performance Technologies (0,04210 ευρώ ανά μετοχή).
Η Ideal διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,19 ευρώ ανά μετοχή. Χωρίς το ίδιο δικαίωμα διαπραγματεύονται και οι Μύλοι Λούλη ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται πως αύριο η Μυτιληναίος κόβει το δικό της μέρισμα ύψους 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

Eurobank Equities
Σήμερα περιμένουμε μία θετική αντίδραση στα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρη από τις αποκοπές μερισμάτων σε πολλές μετοχές, μεταξύ αυτών Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ideal και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Piraeus Securities
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία ισχυρής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να στηρίξει τις μεσοπρόθεσμες θετικές προοπτικές της αγοράς. Ωστόσο το θετικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τους κινδύνους που σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και τη σύγχυση που σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία.

Optima Bank
Περιμένουμε ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών θα προσφέρει στήριξη στο Χ.Α. σήμερα, ενώ υπάρχουν σημαντικές αποκοπές μερισμάτων.

Euroxx
Περιμένουμε η αγορά να κινηθεί υψηλότερα υποστηριζόμενη από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Beta
Οι επενδυτές μπορεί να χαιρετίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς παρέχει μία σαφή εντολή τετραετούς ορίζοντα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που τάσσεται υπέρ της αγοράς και ανοίγει το δρόμο για την επίσημη επαναξιολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης.

Κύκλος
Σειρά αποκοπών μερισμάτων από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη (ΜΟΗ, Τενέργα, ΕΛΧΑ, Ideal, Λούλης, Performance, Τιτάν, Helleniq Energy, Elton και Φουρλής). Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 εδρών για το κυβερνών κόμμα εκπληρώνει τις προσδοκίες της αγοράς. Κατά την τεχνική ανάλυση, η πιθανολογούμενη συνέχιση της ανοδικής του πορείας του Γ.∆. δεν αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση μέχρι το όριο των 1.341 μονάδων.

Depolas
Από σήμερα ξεκινά και επίσημα μια διαφορετική πίστα για το ΧΑ μετά την ολοκλήρωση των εκλογών καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να αποφευχθούν οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, μόνο αυτές μπορούν να προσφέρουν ένα μόνιμο χαρακτήρα στην ανοδική τάση του ΓΔΧΑ. Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δείχνουν κάποια αλλαγή του status quo στη Ρωσία ασχέτως αν το επεισόδιο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εντός ωρών. Πιθανότατα λοιπόν, να έχουμε και νέα επεισόδια στο μέτωπο αυτό. Επιπλέον, σε επίπεδο μικροοικονομίας σημειώνουμε ότι η αρχική μέτρηση μεταποίησης PMI (S&P Global) Ιουνίου των ΗΠΑ ήταν η χειρότερη από τον Δεκέμβριο του 2022. Στο εσωτερικό, αναμένουμε σήμερα θετικό άνοιγμα κατ' ελάχιστο, αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί για τα βραχυπρόθεσμα περιθώρια ανόδου. Αναβαθμίζουμε ελαφρώς το εκτιμώμενο ανοδικό όριο για τον ΓΔΧΑ στις 1310 μονάδες, ενώ υπενθυμίζουμε τις αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών εταιρειών ξεκινώντας από σήμερα με την ΜΟΗ και την Τέρνα Ενεργειακή. Τα πτωτικά όρια του ΓΔΧΑ για το επόμενο διάστημα εκτιμιούνται στην ζώνη των 1180 μονάδων. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος IFO (Ιουνίου) στη Γερμανία και την μεταποιητική δραστηριότητα (Dallas FED) Ιουνίου στις ΗΠΑ.

Merit
Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 1003 μονάδες. Σημεία στήριξης 1209 και 1122 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1278 και 1330 μονάδες.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης