Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall λόγω νομισματικής σύσφιξης – Στο -0,77% ο S&P 500, o Nasdaq -1,01%

Πτώση στη Wall λόγω νομισματικής σύσφιξης – Στο -0,77% ο S&P 500, o Nasdaq -1,01%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 23 Ιουνίου, με το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων, λόγω της ανησυχίας για επέκταση της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, να συνεχίζεται…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,65%, στις 33.727 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,77%, στις 4.348 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -1,01%, στις 13.492 μονάδες.

«Οι αγορές δέχονται πίεση μετά τη συνέντευξη Τύπου της Fed την προηγούμενη εβδομάδα, που ναι μεν πάγωσε τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ωστόσο είναι πιθανό να προβεί σε 1-2 φορές επιτοκιακές αυξήσεις το 2023» δήλωσε ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην BMO Wealth Management.
Αυτές οι εξελίξεις έδωσαν στην αγορά μια «ανάσα» καθώς οι επενδυτές «συμβιβάζονται» με τις συνεχιζόμενες προοπτικές για τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε.

Στα μάκρο, επιβράδυνση σημειώνει η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τη μεταποίηση να συρρικνώνεται, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53,0 από 54,3 τον Μάιο, διολισθαίνοντας σε χαμηλό τριών μηνών.
Ο δείκτης παρέμεινε πάντως για πέμπτο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Στον κλάδο των υπηρεσιών η ανάπτυξη μετριάστηκε κάπως, με τον δείκτη για την επιχειρηματική δραστηριότητα να διολισθαίνει σε χαμηλό δύο μηνών στο 54,1 από 54,9 τον Μάιο.
Στον κλάδο της μεταποίησης η εικόνα είναι χειρότερη, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να κατρακυλά σε χαμηλό έξι μηνών στο 46,3 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στο 46,9, χαμηλό πέντε μηνών, από 51,0 προηγουμένως.
bfm8303_0.jpg

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,8% - Καταρρέει -30% η Siemens Energy

Πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις πτώσης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,99%, στις 15.829 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,54%, στις 7.461 μονάδες.
Στις 7.163 μονάδες με απώλειες 0,55% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,73%, στις 27.209 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Siemens Energy σημείωσε βουτιά 30% μετά την απόρριψη των προβλέψεων για τα κέρδη της για το έτος, λόγω των προβλημάτων στο τμήμα ανεμογεννητριών της.

Στα μάκρο, σημαντική επιβράδυνση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, πλησιάζοντας πιο κοντά στη στασιμότητα, με τον κλάδο της μεταποίησης να χάνει και άλλο έδαφος σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας HCOB των δεικτών PMI που παρουσιάζει η S&P Global.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50,3 από 52,8 τον Μάιο. Ο δείκτης για τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε επίσης σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 52,4 από 55,1 τον Μάιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης κατρακύλησε σε χαμηλό 37 μηνών στο 43,6 από 44,8. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών στο 44,6 από 46,4 τον προηγούμενο μήνα.
«Μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για δεύτερη συνεχόμενη φορά το α’ τρίμηνο, η πιθανότητα έχει αυξηθεί κάπως η μεταβολή του ΑΕΠ να έχει και πάλι αρνητικό πρόσημο το τρέχον τρίμηνο, εν μέρει λόγω της αδύναμης δραστηριότητας στις υπηρεσίες στη Γαλλία», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Ακόμα και αν το βασικό μας σενάριο για μικρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο υλοποιηθεί, η υφεσιακή τάση στον σύνθετο δείκτη PMI δείχνει ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους είναι αντιμέτωπες με την επιδείνωση των βιβλίων παραγγελιών τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης