Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση - Η Δύση μάς εξαπάτησε με τις συμφωνίες του Μινσκ

Putin: Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση -  Η Δύση μάς εξαπάτησε με τις συμφωνίες του Μινσκ
Τι επισήμανε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αντιπροσωπία αρχηγών Αφρικανικών κρατών
H Ρωσία άνοιξε τα χαρτιά της τηρώντας διαφανή και συνεκτική στάση διά στόματος του Vladimir Putin για το πώς αντιλαμβάνεται την ειρηνευτική διαδικασία για το Ουκρανικό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ρώσου ηγέτη με εκπροσώπους αφρικανικών κρατών,
Η Ρωσία χαιρετίζει την ισορροπημένη προσέγγιση των αφρικανικών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Vladimir Putin σε μετά τη συνάντηση στο παλάτι Konstantinovsky κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
«Χαιρετίζουμε την ισορροπημένη προσέγγιση των Αφρικανών φίλων σε σχέση με την ουκρανική κρίση», επισήμανε ο αρχηγός της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ λίγο αργότερα το Κρεμλίνο έκανε γνωστό, πως οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν, αν και είναι δύσκολο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο.
O Putin τόνισε σχετικά ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο για όσους επιθυμούν ειρήνευση με βάση τις αρχές της ισότιμης αντιμετώπισης και της εξισορρόπησης των συμφερόντων.
Στα μέσα Μαΐου, ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικης S. Ramaphosa ανακοίνωσε ότι παρουσίασε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο συμφώνησαν να δεχτούν την αποστολή των αρχηγών των αφρικανικών κρατών.
Την προηγούμενη μέρα, επισκέφτηκαν το Κίεβο και είχαν συνομιλίες με τον Volodymyr Zelensky, προτρέποντάς τον να τερματίσει τη σύγκρουση πριν «χαθούν τα πάντα».
Ο αρχηγός του καθεστώτος του Κιέβου, ωστόσο, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του αρνείται να κάνει διάλογο με τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με όλους όσοι επιθυμούν την εδραίωση της ειρήνης, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών.
Επέστησε, επίσης, την προσοχή στο γεγονός ότι η Μόσχα δεν αρνήθηκε ποτέ τις διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με το Κίεβο.

«Πού είναι η εγγύηση ότι αυτοί (η Ουκρανία) θα συνεχίσουν να μην αρνούνται άλλες συμφωνίες.
Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αρνηθήκαμε τις διαπραγματεύσεις.
Όχι εμείς, αλλά η ηγεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί» , τόνισε ο Putin.
Παρουσίασε στους Αφρικανούς συναδέλφους του το σχέδιο της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία, που συμφωνήθηκε την περασμένη άνοιξη.
Εδώ είναι! Υπάρχει!» επισήμανε ο Putin, επιδεικνύοντας το έγγραφο υπογεγραμμένο από εκπρόσωπο της Ουκρανίας.
«Και έχει και όνομα - η συνθήκη για μόνιμη ουδετερότητα και εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία
Ακριβώς για τις εγγυήσεις.
Δεκαοκτώ άρθρα», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.
«Επιπλέον, υπάρχει και ένα παράρτημα σε αυτό.
Οι ρήτρες αφορούν επίσης τις ένοπλες δυνάμεις και άλλα ζητήματα.
Όλα προσδιορίζονται - μέχρι τις λεπτομερείς του εξοπλισμού και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.
Το έγγραφο είναι εδώ!»,.
Ο Putin πρόσθεσε ότι το έγγραφο μονογραφήθηκε και υπογράφηκε από την ουκρανική αντιπροσωπεία.
«Αλλά αφού αποσύραμε τα στρατεύματα από το Κίεβο, όπως υποσχεθήκαμε, οι αρχές του Κιέβου, όπως κάνουν συνήθως οι αφέντες τους, τα πέταξαν όλα στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας.
Ας το πούμε ξεκάθαρα.
Την εγκατέλειψαν...», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην αιτία της κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι η βία κατέκλυσε την Ουκρανία μετά το αιματηρό πραξικόπημα του 2014, το οποίο υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Όλα τα προβλήματα στην Ουκρανία ξεκίνησαν μετά το, αντισυνταγματικό, ένοπλο και αιματηρό πραξικόπημα του 2014.
Και αυτό το πραξικόπημα υποστηρίχθηκε από δυτικούς χορηγούς.
Στην πραγματικότητα, το αποδέχονται ανοικτά αυτό», τόνισε.
East vs West -- What's behind Ukraine's political crisis? | CNN
Timeline of the 2014 pro-Russian unrest in Ukraine - Wikipedia
Για τις αιτίες της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης


Όπως τόνισε ο Putin, η Ουκρανία και η Δύση «οδήγησαν τη Ρωσία καταναγκαστικά (στην απόφαση για τη στρατιωτική επιχείρηση)» μην εκπληρώνοντας τις συμφωνίες του Μινσκ.
«(Οι αρχές του Κιέβου) ανακοίνωσαν σχεδόν δημόσια ότι δεν θα τηρήσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες και ουσιαστικά αποχώρησαν από αυτή τη διαδικασία.
Μετά από αυτό, η Ρωσία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ανεξάρτητα κράτη που δεν είχαν αναγνωριστεί από εμάς επί οκτώ χρόνια. σχηματίστηκε στο έδαφος της Ουκρανίας: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR), και τη ΛαΙκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR)», εξήγησε ο πρόεδρος Putin.
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, με γνώμονα τις σχετικές πρόνοιες του Χάρτη του ΟΗΕ περί αυτοδιάθεσης, οι αυτόνομες αυτές περιοχές είχαν το δικαίωμα να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους και η Ρωσία να τις αναγνωρίσει.
«Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είχαμε το δικαίωμα να τους βοηθήσουμε, αναφερόμενοι στη ρήτρα του δικαιώματος  αυτοάμυνας.
Αυτή η λογική, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως νόμιμη από την άποψη του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη». πρόσθεσε ο Putin.

Σχετικά με τη συμφωνία σιτηρών

Όπως δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπάτησαν ξανά την παγκόσμια κοινότητα και τις αφρικανικές χώρες.
Ένα από τα σημεία της συμφωνίας σχετίζεται με το γεγονός ότι όλες οι πλευρές στη σύγκρουση δικαιούνται εγγυήσεις ασφαλείας.
Το τέταρτο σημείο αναφέρεται στο γεγονός ότι οι συντάκτες του σχεδίου αναγνωρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα  όλων των πλευρών της σύγκρουσης.
Το έκτο σημείο αναφέρεται στην «ελεύθερη κυκλοφορία των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα» ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια σε αυτήν.
"Το τρίτο σημείο είναι ότι θα θέλαμε να δούμε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
Αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές.
Επειδή η κλιμάκωση δεν ευνοεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Άρα θα μας ενδιέφερε η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ώστε να μπορέσουμε βρείτε έναν τρόπο για ειρήνευση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, έως τις 15 Ιουνίου εξήχθησαν 31,7 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας: « 976 χιλιάδες τόνοι στάλθηκαν στις άπορες αφρικανικές χώρες. Από τα 31,7 εκατομμύρια.
Αυτό είναι μόνο το 3,1% ενώ το 38,9 % ή 13,3 εκατομμύρια τόνοι στάλθηκαν στις χώρες της ΕΕ.

Η Τουρκία έλαβε το 11%, το υπόλοιπο πήγε σε άλλα κράτη», επισήμανε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επισήμανε χαρακτηριστικά: «Για άλλη μια φορά, αυτές οι νεοαποικιακές ευρωπαϊκές, και oi αμερικανικές, αρχές εξαπάτησαν τη διεθνή κοινότητα και τις άπορες αφρικανικές χώρες: 31,7 εκατομμύρια τόνοι εξήχθησαν και μόνο το 3% πήγε σε άπορες αφρικανικές χώρες.
Είναι ψέμα;
Συνήθισε να λέμε ψέματα στον κόσμο επί αιώνες και συνεχίζει να το κάνει σήμερα», υπογράμμισε
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-06-17_222840.png

Εικόνα
Ramaphosa: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματισθεί

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αφρικανών μεσολαβητών για την ουκρανική σύγκρουση, δήλωσε σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin  ότι "ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει" στην Ουκρανία.
Η αντιπροσωπεία Αφρικανών ηγετών που προσπαθεί να μεσολαβήσει στη σύγκρουση της Ουκρανίας επισήμανε στον Ρώσο πρόεδρο ότι ήρθε η ώρα να διαπραγματευτεί το τέλος των μαχών οι οποίες βλάπτουν ολόκληρο τον κόσμο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο πόλεμος δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα (...).
Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του ενοίκου του Κρεμλίνου και των Αφρικανών μεσολαβητών στην Αγία Πετρούπολη.
«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον ο πόλεμος αυτός να τελειώσει"», επέμεινε, τονίζοντας ότι οι αφρικανικές χώρες "επηρεάζονται αρνητικά" από αυτή τη σύγκρουση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης