Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζουν επιλεκτικά οι επενδυτές – Περιμένουν rebalancing και τριπλή λήξη

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζουν επιλεκτικά οι επενδυτές – Περιμένουν rebalancing και τριπλή λήξη
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα και έχουμε σήμερα, λένε οι αναλυτές, αρκετούς λόγους για αυξημένη μεταβλητότητα. Τριπλή λήξη στα παράγωγα, και rebalancing FTSE, FTSE Russell και Stoxx. Έχουμε αποκοπές μερισμάτων από Δευτέρα σε βαριά χαρτιά. Ξεχωρίζει ο ΑΔΜΗΕ στο ξεκίνημα λόγω αποτελεσμάτων, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που έχει μείνει αρκετά πίσω, η Τιτάν που είναι επίσης αρκετά πίσω και ο ΟΤΕ. Από μικρά Intrakat και Lavipharm.

ΑΔΜΗΕ: Εντυπωσιακά τα νούμερα και γίνεται φανερό πως η εξομάλυνση του εσόδου και η ενσωμάτωση των νέων χρήσεων χρήσης συστήματος από το Σεπτέμβριο του 2022 έχουν συμβάλει. Για την ΑΔΜΗΕ συμμετοχών έχουμε καθαρά κέρδη 14,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ είχε έσοδα 88,7 εκατ. ευρώ από 64 εκατ. ευρώ και EBITDA 70,1 εκατ. ευρώ από 47,1 εκατ. ευρώ. Στα 148,7 εκατ. ευρώ οι επενδυτικές δαπάνες.

Με την ολοκλήρωση του εκτενούς επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή ύψους 5 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, το σύνολο των μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου θα είναι πλέον άμεσα διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης και θα απολαμβάνει σταθερή και πιο καθαρή ηλεκτροδότηση, ενώ ο ηλεκτρικός χώρος για την απορρόφηση νέων μονάδων ΑΠΕ θα αυξηθεί σε 28 GW, από 18 GW σήμερα, υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ίδια περίοδο. Προφανώς και αυτές οι προοπτικές δεν έχουν αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής. Έτσι ξεκίνησε δυνατά και με άνοδο πάνω από 3%. Στα 2,14 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Επιτέλους πάνω από τα 17 ευρώ και σε υψηλό 2 ετών

CENERGY: Investor day είχε η εταιρεία χθες με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις σωλήνων και καλωδίων. H Eurobank Equities αναφέρει πως ενισχύθηκε από την επίσκεψη η πεποίθησή της για τη μετοχή ως ένα play «electrigas» που θα εκμεταλλευτεί το κύμα διαρθρωτικής ανάπτυξης και από τις δύο βιομηχανίες. Επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς και περιμένει πως θα πετύχει μέση ετήσια αύξηση EBITDA 18% την περίοδο 2023-26 όπως έχει σημειώσει και στην πρόσφατη έκθεσή της στην οποία δίνει τιμή στόχο τα 7,20 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Με διαφορά λίγων λεπτών δημοσίευσε δύο ανακοινώσεις μεταβολής ποσοστού της Goldman Sachs. Η τελευταία αναφέρει πως μείωσε το έμμεσο ποσοστό της στο 3,75% από 6,09%.

ΕΛΠΕ: Στα 1,15 ευρώ το συνολικό μέρισμα αλλά έχει δώσει ήδη 0,65 ευρώ άρα στις 28 Ιουνίου που θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα θα δώσει το υπόλοιπο 0,50 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,4750 ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στο +1,73% και στα 2,06 ευρώ με όγκο 11 χιλ. τεμάχια. Χρειάζονται αρκετοί και δυνατοί αγοραστές, γιατί εδώ βγαίνει προσφορά.

INTRAKAT-INTRACOM: Κίνησαν την περιέργεια δύο πακέτα που έγιναν χθες μετά τις τελικές δημοπρασίες. Έγιναν με διαφορά 2 λεπτών και ήταν ίδιου όγκου, ίδιας τιμής και επομένως ίδιας αξίας. Δηλαδή έγινε πακέτο 621.000 τεμαχίων στα 2,10 ευρώ ανά μετοχή στην Intrakat, αξίας 1,304 εκατ. ευρώ και δύο λεπτά μετά ένα ακόμα με την ίδια τιμή και όγκο στην Intracom. Κάποιες πληροφορίες που μετέδωσε το site έλεγαν για το πακέτο στην Intrakat ότι πήγε σε ξένο. Η στήλη έχει μία διαφορετική πληροφορία και τη μεταφέρει και αυτή: Έγινε λάθος το πρώτο πακέτο στην Intrakat και μετά πέρασε το σωστό στην Intracom. Δηλαδή η εντολή αντί να γράφει IΝΤΚΑ έγραφε ΙΝΚΑΤ και μετά έγινε άλλο ένα και διορθώθηκε. Μένει να φανεί, αν θα υπάρξει σήμερα διορθωτικό πακέτο στην ΙΝΚΑΤ ή διορθώθηκε με κάποιο άλλο τρόπο.

INTRALOT (απάντηση): Αυτό που εννοούσαμε στη χθεσινή μας αναφορά για τη Γενική Συνέλευση της Intracom και στην αναφορά της διοίκησης ότι είναι θετική για ενίσχυση θέσης στην Intralot, εννοούσαμε ότι δε μας είπε τον τρόπο. Ελπίζουμε να μη γίνει αγοράζοντας τις μετοχές του Σωκράτη Κόκκαλη για παράδειγμα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως απευθείας μέσα από την αγορά, ή με αύξηση κεφαλαίου. Η διασπορά πάντως δεν είναι μεγάλη αφού υπάρχουν δύο μέτοχοι με ποσοστό πάνω από 30%.

PRODEA: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,145 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό) διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Σήμερα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης όσοι έχουν μετοχές των Άβαξ, Viohalco, Cenergy και ΟΠΑΠ έχουν δικαίωμα στο μέρισμα ή την επιστροφή κεφαλαίου. Από Δευτέρα θα διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα και πιο αναλυτικά η Άβαξ 0,07 ευρώ που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,6%, η Viohalco 0,12 ευρώ με μερισματική απόδοση 1,9% και η Cenergy 0,06 ευρώ με απόδοση 0,8%. Ο ΟΠΑΠ κόβει επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ ανά μετοχή με απόδοση 2,8%. Σημειώνουμε επίσης πως το μέρισμα των Viohalco και Cenergy έχει φόρο 30% σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βελγίου και όχι 5% που έχουν οι ελληνικές εταιρείες. Γενικά τις επόμενες μέρες έχουμε αρκετές αποκοπές.

PHOENIX VEGA MEZZ: Στην προσυνεδρίαση μπήκε εντολή πώλησης 1 εκατ. τεμαχίων στο +2,84% και στα 0,058 ευρώ. Λίγο αργότερα μειώθηκε στις 840 χιλ. τεμάχια και μετά ακυρώθηκε. Παίζουν και σε αυτή τη μετοχή τα παιδιά…

ΒΙΣ: Μεγάλη εντολή αγοράς στο +10% (41 χιλ. τεμάχια) στην προσυνεδρίαση.

INTRACOM: Άνοιξε με απώλειες και μεγάλο όγκο και η πλευρά των πωλητών είχε μεγάλες πωλήσεις. Φαίνεται όμως πως μπορούν να το διαχειριστούν οι αγοραστές.

LAVIPHARM: Κοντά στο +4% στα πρώτα λεπτά. Σαρώνουν και σήμερα την προσφορά οι αγοραστές…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης