Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιο profit taking – Το βλέμμα στις αγορές της Ευρώπης και στην ΕΚΤ

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιο profit taking – Το βλέμμα στις αγορές της Ευρώπης και στην ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μετά τη FED, οι αναλυτές και οι επενδυτές περιμένουν σήμερα την ΕΚΤ. Με ήπιες απώλειες άνοιξαν οι κυριότερες αγορές της Ευρώπης. Η επενδυτική ψυχολογία στην Ελλάδα παραμένει θετική και οι επενδυτές αναζητούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Εκτός από τις γνωστές που έχουν υπεραπόδοση (τράπεζες, Jumbo, Μυτιληναίος κ.α.) οι κινήσεις δείχνουν rotation και αναζήτηση μετοχών που έχουν μείνει πίσω. Χρειάζεται προσεκτική επιλογή ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί σε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα. Μία διόρθωση αναμένεται λένε κάποιοι αναλυτές, αλλά θα είναι μάλλον ευκαιρία για τοποθετήσεις.

Κάπως υποτονικό το άνοιγμα της αγοράς, με χαμηλό τζίρο έναντι των προηγούμενων ημερών και διαθέσεις για συσσώρευση ή και μικρή διόρθωση. Όπως το περίμεναν δηλαδή οι αναλυτές και το έγραφαν στα πρωινά τους σχόλια.

FED: Δεν αύξησε τα επιτόκια, αλλά είπε πως θα κάνει άλλες δύο αυξήσεις. Βέβαια, κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πως δεν έχει κάνει στάση και μετά να ξεκινήσει πάλι αυξήσεις στο παρελθόν η FED και ίσως να μην το κάνει και τώρα. Άρα θεωρούν ότι ο κύκλος έκλεισε. Μένει βέβαια να δούμε την πορεία του πληθωρισμού. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως κάποιοι που παρακολουθούν την αγορά των ΗΠΑ, αισιοδοξούν. Ίδωμεν…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ήπια πτωτικά ο δείκτης μετά και το πρόσφατο ράλι, ήπιες κινήσεις και στις συστημικές.

ΟΠΑΠ: Η τιμή μετατροπής για την επανεπένδυση του μερίσματος είναι τα 15,75 ευρώ. Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα.

ΟΤΕ: Διαγραμματικά, έχει αρχίσει και αποκτά ενδιαφέρον η μετοχή, καθώς δείχνει πως έχει βγει από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι. Η αποτίμηση δικαιολογεί υψηλότερα επίπεδα. Σημειώνουμε πάντως πως ο ανταγωνισμός στη σταθερή αλλά και στην κινητή εντείνεται. Η Vodafone έχει βγει με προσφορές που παρά τη μείωση των τιμών από την Cosmote, δεν μπορεί να τις πιάσει. Έχει όμως ισχυρό ισολογισμό να κρατηθεί.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα σήμερα, ύψους 0,9 ευρώ μικτό περίπου, το οποίο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,7%. Η μετοχή μετά τα υψηλά των 3,70 ευρώ περίπου έχει κάνει μία διόρθωση, ίσως και λόγω κάποιων αποφάσεων της γενικής συνέλευσης, η οποία ενέκρινε κάποια μεγάλα bonus σε μετοχές. Τρομερό το ράλι βέβαια και το γράφημα έχει αρχίσει να σχηματίζει για τα καλά αυτό που λέμε «κούπα».

ΑΒΑΞ: Έρχεται η αποκοπή του μερίσματος και είναι δυνατή η μερισματική απόδοση. Υψηλό ανεκτέλεστο και καλές εκτιμήσεις για την πορεία του τζίρου. Εκτός από αυτά που είπε στη Γ.Σ. έχει δώσει και πιο ακριβή εκτίμηση η διοίκηση για τα επόμενα έτη. Στα 1,22 ευρώ και στο +2,01.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Πριν κάποια χρόνια ήταν στα 0,50 ευρώ και σήμερα είναι στα 8,08 ευρώ. Οι μακροχρόνιοι εδώ έχουν δει τεράστια απόδοση, για να μην πούμε πως την έχουν τσάμπα, λόγω των μερισμάτων. Δείτε και το σχετικό γράφημα και την πορεία από τη συσσώρευση μέχρι το ράλι.
ΚΡΙ.jpg
CENTRIC: 25 χιλ. τεμάχια στην προσυνεδρίαση προς πώληση στο limit down, ήτοι στο -30%. Συνεχίζονται οι απαράδεκτες πρακτικές κάποιων στη μετοχή, συνεχίζεται και η αδιαφορία της Επ.Κεφαλαιαγοράς για όσα συμβαίνουν στο ταμπλό. Ακυρώθηκε βέβαια η εντολή όπως γίνεται συνήθως, λίγο πριν το άνοιγμα.

ANEK: Μία μεγάλη εντολή αγοράς 150 χιλ. τεμαχίων στο +10% μπήκε στην προσυνεδρίαση. Δεν έχει πάρει το μάτι μας κάποια είδηση, αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε κάποια εξέλιξη στο θέμα με την Attica Group. Εκτός από τον κοινό τίτλο μεγάλη εντολή είχε και το προνόμιο, πάλι στο limit up.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Ξεχωρίζει η Profile, η Lavipharm, η Intracom χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη κίνηση, απλά ενισχύονται με λίγο καλύτερες συναλλαγές έναντι των άλλων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης