Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε bull market και υψηλό 13 μηνών η Wall – Στο +0,5% ο S&P 500, o Nasdaq +1,53%

Σε bull market και υψηλό 13 μηνών η Wall – Στο +0,5% ο S&P 500, o Nasdaq +1,53%
Θετικά η Wall…
Σε υψηλά 13 μηνών «σκαρφάλωσε» ο δείκτης βαρόμετρο τoυ αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, καθώς οι traders ελπίζουν ότι η Federal Reserve θα παγώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις το καλοκαίρι… το οποίο διαφορετικά αναμένεται θερμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,56%, στις 34.066 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,93%, στις 4.338 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,53%, στις 13.461 μονάδες
asddasasd.JPG
Στο ταμπλό, συνεχίζουν να αξιοποιούν το θετικό momentum που «γέννησε» η τεχνητή νοημοσύνη, με την Advanced Micro Devices Inc (NASDAQ:AMD) να αυξάνεται κατά 8%.
«Φαίνεται τώρα πιο βέβαιο ότι η AMD είναι ο κοντινότερος ανταγωνιστής της NVDA στην αγορά υλικού τεχνητής νοημοσύνης με εμφανή ανάπτυξη που εκτείνεται πέρα από τους υπερυπολογιστές», δήλωσε η Wedbush αφού αύξησε τον στόχο της τιμής της μετοχής στα 145 δολάρια από 95 δολάρια.
Οι μετοχές εταιρειών λιανικής υποστήριξαν επίσης την ευρύτερη αύξηση της αγοράς, με την Carnival Corporation (NYSE:CCL) να οδηγεί την άνοδο μετά από αναβάθμιση.

Στο μεταξύ, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,77% ενώ το 2ετές υποχώρησε μόλις μία μονάδα βάσης στο 4,59%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 4,4% στα 67,12 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.969 δολ./oz.

Σε κάθε περίπτωση, η αισιοδοξία της Wall Street θα δοκιμαστεί σοβαρά, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο.
Οι επενδυτές ελπίζουν πως τα στοιχεία θα δείξουν πως ο πληθωρισμός συνεχίζει σε πτωτική τροχιά, με τους αναλυτές να τοποθετούν τον δείκτη στο 4% από 4,9% τον Απρίλιο.
Μια τέτοια μείωση αναμένεται να ενισχύσει τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα στο 5% με 5,25% μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση της την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδυτικό σύμβουλο Dylan Kremer της Certuity, η κεντρική τράπεζα θα προσπαθήσει να αποφύγει μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά πιθανότατα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις αυξήσεις των επιτοκίων γενικά.
«Δεν πιστεύουμε απαραίτητα ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις.
Αντίθετα, νομίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα 50/50 να συμβεί ακόμη μία αύξηση σε αυτό τον κύκλο», είπε ο Kremer.
Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα επιμείνουν στη δέσμευσή τους να διατηρήσουν την πληθωριστική πίεση υπό έλεγχο και θα επιστρέψουν με μια τελική αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Επισημαίνεται πως ο δείκτης S&P 500 την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς αυξήθηκε πάνω από 20% από το χαμηλό του τον Οκτώβριο.
Αυτή η κίνηση οδήγησε πολλούς επενδυτές να υποδείξουν πως η bear market τελείωσε και βρισκόμαστε στην εποχή του ταύρου…
Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 φορές από την έναρξη του κύκλου της σύσφιξης τον περασμένο χρόνο.

Στα μάκρο, σημαντική αύξηση -σε ετήσια βάση- κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάιο 2023, καθώς τα έσοδα σημείωσαν «βουτιά» (-21%) και οι δαπάνες (κυρίως στην Υγεία) ενισχύθηκαν.
Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε τα 240,3 δισεκ. δολάρια έναντι 66 δισεκ. τον Μάιο του 2022, όταν τον Απρίλιο 2023 είχε καταγραφεί πλεόνασμα ύψους 176 δισεκ. δολαρίων.
Για τους πρώτους οκτώ μήνες του οικονομικού έτους (αρχίζει από 1η Οκτωβρίου), το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται σε 1,165 τρισεκ. δολάρια, έναντι 426 δισεκ. ένα χρόνιο πριν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης